Arqueologia i dispositiu sonor: tecnologia aural

Main Article Content

Francisco Tito Rivas

En aquest article es discuteixen algunes categories que poden resultar d'utilitat metodològica per als qui, dintre del camp, cada vegada més ampli, dels anomenats estudis sonors, s'interessen per l'arqueologia com a enfocament que permet comprendre el desenvolupament dels dispositius sonors i aurals des d'una perspectiva històrica. L'enfocament arqueològic, considerat aquí des de l'arqueologia epistemològica de Foucault, ens permet llegir i auditar no només les rutes i embolics de la creació tecnològica vinculada al so, sinó també assumir que cada manifestació tecnològica és símptoma i expressió d'un dispositiu que engloba formes de coneixement (épistémès), institucions del saber, concepcions sobre el so i pràctiques d'escolta. Des de la perspectiva arqueològica, cada dispositiu sonor és producte d'un dispositiu epistèmic, o bé el detona. Mitjançant el concepte de tecnologia aural, que estableix un camp de relació entre un dispositiu tecnològic sonor i el correlat del seu dispositiu aural, podem trobar un enllaç interessant que ens permeti comprendre els processos de la tecnologia del so referits a una xarxa discursiva i epistèmica més àmplia. Una xarxa, comptat i debatut, en la qual la tecnologia és el camp on es lliuren i operen desplaçaments, reticles, apoderaments de pràctiques d'auralitat específiques. L'article intenta explicar de quina manera, des de l'enfocament arqueològic, el dispositiu tecnològic sonor desenvolupa, oculta o desvela un dispositiu d'escolta i comprensió del sonor: un dispositiu aural.

Paraules clau:

arqueologia de mitjans, tecnologia i so, auralitat, dispositius aurals, tecnologia aural

Article Details

Com citar
Rivas, Francisco Tito. “Arqueologia i dispositiu sonor: tecnologia aural”. Artnodes, no. 21, doi:10.7238/a.v0i21.3179.
Biografia de l'autor/a

Francisco Tito Rivas, Universidad Nacional Autónoma de México

Francisco Javier Rivas Mesa (F. «Tito» Rivas, Ciutat de Mèxic, 1977) és artista sonor, músic, gestor cultural i investigador.

Va estudiar Comunicació Audiovisual a la Universidad del Claustro de Sor Juana, Filosofia a la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i Música a la Escuela Autónoma de Música. Actualment cursa el mestratge en Tecnologia Musical en el postgrau de la Facultat de Música de la UNAM. El seu treball s'ha enfocat en l'experimentació amb mitjans sonors i visuals com a creador, investigador i gestor cultural. 

Ha estat professor d’assignatures sobre creació sonora a la Universidad del Claustro de Sor Juana i al Centro de Diseño, Cine y Televisión. Guanyador del premi de la Bienal Internacional de Radio en la categoria de Radioarte el 1998 i el 2012.


S'ha presentat i ha exposat en espais i festivals, com: FFestival Internacional de Arte Sonoro, Museo Universitario del Chopo, Ex-Teresa Arte Actual, Museo Universitario de Ciencias y Artes, Fonoteca Nacional, Universidad Iberoamericana, Museo Universitario de Arte Contemporáneo (MUAC), Laboratorio Arte Alameda, RadioUNAM, Centro Cultural España, MediaLab Prado Madrid, Universitat Politècnica de València, Casa del Lago, Museo Carrillo Gil, Museo de Arte Moderno, Museo de Arte Contemporáneo de Oaxaca.


Ha publicat articles especialitzats sobre so i escolta a partir d'un enfocament filosòfic basat en la fenomenologia i l'arqueologia epistemològica.


S'ha exercit també com a curador i productor de diverses exposicions d'art sonor i instal·lació multimèdia, col·laborant amb diversos artistes nacionals i internacionals.

Va formar part de l'equip que va fundar la Fonoteca Nacional de Mèxic el 2006 exercint de cap del Departament de Recerca i Experimentació Sonora, i posteriorment, com a subdirector de Programació i Activitats Artístiques fins al 2017. Va dissenyar i va ser curador de l'Espacio Sonoro Multicanal de Casa del Lago (UNAM) (UNAM) de 2014 a 2017. És membre del consell de la Sociedad de Arte Sonoro Mexicano (AARSOM) i membre investigador de la Red de Estudios sobre el Sonido y la Escucha. Actualment és director del museu Ex-Teresa Arte Actual del Instituto Nacional de Bellas Artes de Mèxic.

Viu i treballa a la Ciutat de Mèxic.

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.