Anàlisi de les estructures textuals dels textos escolars de química en relació a la seva funció docent
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En aquest treball de recerca analitzem una mostra de tres llibres de text considerant que contenen un discurs expositiu de Química amb una intencionalitat didàctica que desitgem caracteritzar. L'objectiu és identificar el contingut conceptual i representar la xarxa informativa que es va construint al llarg del text, explorant les possibilitats de comprensió que ofereix al lector l'estructura expositiva d'aquests tres textos.
Hem aplicat un model de comprensió lectora per explorar la base textual del llibre de Química, aprofundint en l'anàlisi de les relacions teòriques que s'estableixen entre els conceptes presents, la qual cosa ens ha permès evidenciar la construcció excessivament teòrica de la Química en els textos escolars, que queda desvinculada dels fenòmens del món real i perd així el seu poder explicatiu i predictiu, i els diversos estils didàctics que pretenen facilitar a l'alumne lector la comprensió de la informació que contenen.
Article Details
Ainoa Marzabal Blancafort, Pontificia Universidad Católica de Chile
Profesora Asistente
Departamento de Didáctica
Facultad de Educación
UC
Mercè Izquierdo Aymerich
Profesora emérita
Departament de Didàctica de la Matemàtica i les Ciències Experimentals
Articles més llegits del mateix autor/a
- Carlos Agudelo Carvajal, Mercè Izquierdo Aymerich, Un instrumento para analizar el concepto de elemento químico en la enseñanza de la tabla periódica : el legado de Mendeleiev , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2017)
- Ainoa Marzabal Blancafort, Alejandro Rocha Narvaez, Caracterización de la epistemología profesional de profesores de ciencias a partir de la confrontación entre sus modelos didácticos y su práctica , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2013): IX Congrés d'Investigació en Didàctica de les Ciències
- Edith Herrera San Martín, Mercè Izquierdo Aymerich, Aprender a indagar y modelizar con el diagrama Uve de Gowin en la formación inicial del profesorado de ciencias de secundaria , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2017)
- Álvaro García Martínez, Mercè Izquierdo Aymerich, Contribució de la Història de les Ciències al desenvolupament professional de docents universitaris , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: 2014: Vol.: 32 Núm.: 1
- Antònia Via Giménez, Mercè Izquierdo Aymerich, Aprenentatge per competències (I). Identificació dels perfils de les competències adquirides , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Vol. 34 Núm. 3 (2016)
- Ainoa Marzábal Blancafort, Virginia Delgado Chang, Patricia Moreira Seguel, Evaluación del desarrollo de las competencias científicas en los estudiantes chilenos para la construcción de mapas de progresión del aprendizaje , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2017)
- Mercè Izquierdo Aymerich, Alma Adrianna Gómez Galindo, S. Lizette Ramos de Robles, Nora Bahamonde, Pamela Diaco, Joan Aliberas Maymí, Rufina Gutierrez, Mercè Izquierdo Aymerich, Mariona Espinet, Modelización del fenómeno de alimentación humana: de la mirada disciplinar a la multirreferencialidad , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2013): IX Congrés d'Investigació en Didàctica de les Ciències
- Ainoa Marzabal Blancafort, Mercé Izquierdo Aymerich, Análisis del libro de textos de Química como discurso didáctico , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2013): IX Congrés d'Investigació en Didàctica de les Ciències
- Ainoa Marzábal Blancafort, Virginia Delgado Chang, La progresión de las planificaciones de profesores de química en formación : hacia una secuación de actividades con orientación constructivista , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2017)
- Mercè Izquierdo Aymerich, Joaquín Giménez Rodríguez, Nos han dejado tres maestros , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Vol. 38 Núm. 3 (2020)