Possibilitats d'un teatre transmèdia

Main Article Content

Mª Ángeles Grande Rosales
María José Sánchez Montes

Al llarg dels segles xx i xxi el teatre com a mitjà ha manifestat diferents transformacions tecnològiques que han propiciat noves estratègies composicionals i estètiques. D'una altra banda, la creixent instauració en la societat xarxa ha desembocat en una assimilació mediàtica sense precedents en aquest nou art híbrid. 


D'acord amb això, es pretén analitzar, encara mínimament, la constel·lació de llenguatges que caracteritza el fet teatral en la societat contemporània, atenent a les relacions entre teatre i cibercultura. Es descriuen algunes de les seves manifestacions més representatives, hiperdrama, teatre digital, ciberperformance i, sobretot, la categoria de transmedialitat en relació amb allò teatral.

Paraules clau:

ciberteatre, teatre digital, performance, intermedialitat, transmedialitat

Article Details

Com citar
Grande Rosales, Mª Ángeles; and Sánchez Montes, María José. “Possibilitats d’un teatre transmèdia”. Artnodes, no. 18, doi:10.7238/a.v0i18.3047.
Biografies de l'autor/a

Mª Ángeles Grande Rosales, Universidad de Granda

Professora titular del departament de Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Universitat de Granada. Les seves línies de recerca principals són la teoria de la literatura i del teatre contemporanis, el comparatisme i la crítica cultural, amb especial atenció en l'actualitat a les humanitats digitals i els fenòmens de transmedialitat discursiva. Pertany al grup de recerca Teoría de la literatura y sus aplicaciones (HUM363). Forma part del projecte I+D Narrativas transmedia: nuevas formas de ficción audiovisual, comunicación informativa y performance en la era digital, i al grup Imágenes de la inmigración (Cicode/La Caixa). Entre les seves últimes publicacions hi ha: Tecnologías de la performance digital en Johannes Birringer (2013), «De cenizas y diamantes: el universo nihilista de Rodrigo García» (juliol de 2015), a Ínsula, 823-824, pàg. 8-13, o «Mundos que se desvanecen. Tecnoteatros y performatividad», a Caracteres: estudios culturales y críticos de la esfera digital, 4/2, pàg. 8-17, entre d'altres. Actualment s'ocupa de la coordinació del programa oficial de doctorat Lenguas, Textos y Contextos (RD 1393/2007) de la Universitat de Granada.

María José Sánchez Montes, Universidad de Granada

Professora contractada doctora del departament de Lingüística General i Teoria de la Literatura de la Universitat de Granada. Ha estat directora del Secretariat d'Extensió Universitària durant el període 2008-2015 a més de ser responsable del Grup de teatre de la Universitat de Granada i directora del Festival Internacional de Teatre Universitari de Granada, la setena i última edició del qual es va celebrar al novembre de 2014. Els seus treballs de recerca s'han centrat en els estudis escènics, amb atenció a les teories teatrals contemporànies, les posades en escena lorquianes i la literatura medieval hispànica a la llum de la teoria de la literatura. També ha treballat sobre l'escriptor Francisco Ayala. Entre les seves publicacions hi ha el capítol de llibre «Ayala en Puerto Rico, Puerto Rico en Ayala» o l'article «El Libro de buen amor y la tradición popular de la risa». Podem a més destacar el seu llibre El cuerpo como signo: la transformación de la textualidad en el teatro contemporáneo, publicat a Biblioteca Nueva, així com el seu estudi realitzat en col·laboració amb la professora M. Ángeles Grande Rosales sobre la trajectòria de Sara Molina i publicat en el volum titulat Fragmentos. Un recorrido por la obra de Sara Molina, l'article sobre la presència de Tadeusz Kantor a Espanya que va aparèixer en el volum d'homenatge a Kantor coordinat per Mihal Kobialka o el titulat «Realidades virtuales: Johannes Birringer» publicat en el volum Teatro e Internet en la primera década del siglo xxi el 2013. Forma part del projecte de recerca Nar_Trans Narrativas transmediales: nuevos modos de ficción audiovisual, comunicación informativa y performance en la era digital.

Articles similars

<< < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.