Teoria crítica i educació: projecció del pensament de Herbert Marcuse

Main Article Content

Jordi Solé Blanch
Xavier Ferré Trill
Amb l'objectiu de fonamentar una educació per a l'acció crítica en l'actualitat, aquest article recupera la teoria crítica de la societat dels primers autors de l'Escola de Frankfurt. S'hi exposen breument les bases marxianes del pensament crític i els principals reptes científics que proposaven els primers integrants d'aquest corrent de pensament, com ara la crítica de la raó instrumental, amb la qual es denuncia el nexe entre la ciència i els sistemes de producció, o el desenvolupament d'un pensament negatiu o vigilant a partir del qual poder extreure el potencial de rebel·lió de l'ésser humà davant de qualsevol forma de domini. Aquesta actitud intel·lectual, que fa que el pensament esdevingui acció, permet portar al límit la crítica a la societat capitalista, especialment reflectida en l'obra de Herbert Marcuse. Aquest autor planteja una dialèctica de l'alliberament on l'educació, entesa com a pràctica política, pot exercir una funció preparatòria. L'abast d'aquest posicionament ens du a preguntar-nos sobre el paper del nostre model educatiu, ja que forma part d'una variable essencial del patró ideològic dominant i, per tant, de la reproducció d'una societat unidimensional.
___________________________________________________

Cet article récupère, a fin de fonder une éducation pour l'action critique d'aujourd'hui, la théorie critique de la société des premiers auteurs de l'École de Frankfort. Nous exposons brièvement les bases marxiennes de la pensée critique ainsi que les principaux défis scientifiques que proposaient les premiers participants à ce courant de pensée, comme la critique de la raison instrumentale, avec laquelle est dénoncé le nœud entre la science et les systèmes de production, ou le développement d'une pensée négative ou vigilante depuis laquelle on pourrait extraire le potentiel de rébellion de l'être humain face à toute forme de domination. Cette attitude intellectuelle, qui fait que la pensée devient action, permet de mener jusqu'à la limite la critique de la société capitaliste, reflétée dans l'œuvre d'Herbert Marcuse. Celui-ci envisage une dialectique de la libération dans laquelle l'éducation, comprise comme pratique politique, peut exercer une fonction préparatoire. La portée de ce positionnement nous mène à nous interroger sur le rôle de notre modèle éducatif qui fait partie d'une variable essentielle du modèle idéologique dominant et, par conséquent, de la reproduction d'une société unidimensionnelle.
Paraules clau
teoria crítica, Escola de Frankfurt, Herbert Marcuse, societat unidimensional, educació per a l'acció crítica / théorie critique, École de Frankfort, société unidimensionnelle, éducation pour l'action critique

Article Details

Com citar
Solé Blanch, Jordi; and Ferré Trill, Xavier. “Teoria crítica i educació: projecció del pensament de Herbert Marcuse”. Temps d’Educació, no. 43, pp. 263-80, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/264129.