Cinc eixos per a pensar les humanitats digitals com a projecte d'un nou humanisme digital

Main Article Content

Nuria Rodríguez-Ortega

Aquest text introdueix el número especial de la revista Artnodes. Revista d’Art, Ciència i Tecnologia, dedicat a les humanitats digitals amb el subtema «Polítiques, societats, sabers», en què es recullen algunes de les contribucions més interessants presentades al III Congrés de la Societat Internacional d'Humanitats Digitals Hispàniques, i també altres aportacions que han enriquit i ampliat els temes objecte de discussió.
Amb la finalitat de procurar una millor interpretació del marc teoricometodològic en què cobren sentit els articles que conformen aquest monogràfic especial, s'estableix una delineació general de les característiques que defineixen el camp de les humanitats digitals.
Finalment, s'indiquen els cinc eixos que, segons el parer de l'autora, són clau en la configuració de les humanitats digitals com a projecte per a la construcció d'un nou humanisme digital.

Paraules clau
humanitats digitals, societat postdigital, subalternitats i hegemonies culturals, alfabetització digital, paradigma datacèntric, ecologies híbrides

Article Details

Com citar
Rodríguez-Ortega, Nuria. “Cinc eixos per a pensar les humanitats digitals com a projecte d’un nou humanisme digital”. Artnodes, no. 22, doi:10.7238/a.v0i22.3263.
Biografia de l'autor/a

Nuria Rodríguez-Ortega, Universitat de Màlaga

Nuria Rodríguez-Ortega és catedràtica del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Màlaga, on fa cursos d’humanitats digitals, patrimoni cultural digital i història de l’art digital. Actualment és directora del grup de recerca iArtHis_Lab (http://iarthislab.es). El seu objectiu principal és el desenvolupament d’una història de l’art digital en el context espanyol. A més, promou i coordina ReArte.Dix (http://reartedix.hdplus.es), la primera xarxa internacional d’estudis digitals sobre la cultura artística dels països de parla hispana, i és presidenta de la Societat Internacional d’Humanitats Digitals Hispàniques (HDH) (http://www.humanidadesdigitales.org). Nuria Rodríguez-Ortega posseeix una àmplia experiència liderant projectes digitals internacionals en el camp de la història de l’art i del patrimoni cultural. Entre ells, destaca el projecte pioner «Digital Mellini: Exploring New Tools & Methods for Art-historical Research & Publication», en col·laboració amb el Getty Research Institute, així com l’Exhibitium Project (www.exhibitium.com), dedicat a millorar els estudis sobre exposicions d’història de l’art a partir de les perspectives de la ciència de dades i la ciència de xarxes. És autora de nombrosos llibres i articles sobre recursos digitals per a la història de l’art i el patrimoni cultural, i els problemes teòrics, crítics i metodològics que plantegen. També participa en el disseny de nous plans d’estudi per promoure la formació digital dels estudiants i de la comunitat acadèmica, i ha dirigit diversos seminaris sobre aquesta qüestió, com l’Escola d’Estiu sobre Història de l’Art Digital (DAHSS), una iniciativa conjunta de la Universitat de Màlaga i la UC Berkeley.

Articles similars

<< < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.