Aigües turbulentes: la trobada entre el gir educatiu en l'art i el gir de la visualitat en l'educació

Main Article Content

Tatiana Méndez Fernández
Belidson Dias

En les últimes dècades del segle XX van començar a sentir-se canvis de paradigma en el camp de l'art i de l'educació, provocats per les transformacions culturals, socials i polítiques en el món. Entre aquests canvis, es troben el gir de la visualitat en l'educació i el gir educatiu en l'art. Durant la primera dècada del segle XXI, aquests girs se situen, com en una trobada d'aigües turbulentes, en un espai de coincidència: l'educació en cultura visual. En aquest esdeveniment es configuren també noves possibilitats per a l'educació i per a l'art perquè es posen en evidència els conflictes, les tensions, les contaminacions i les hibridacions entre art i educació. Són tres les principals implicacions que sorgeixen de la trobada entre aquests girs per a artistes i educadors: polítiques, metodològiques i existencials. Aquestes discussions porten un canvi en la manera en què entenem les àrees i el que significa ésser artista i educador en contextos llatinoamericans. Les implicacions polítiques manifesten relacions d'equitat entre els participants en els processos de construcció del coneixement. Les implicacions metodològiques afavoreixen els processos estètics i poètics en les formes de construir aquest coneixement. Les implicacions existencials revelen identitats en flux entre l'artista, l'educador i l'investigador, així com la de l'estudiant o espectador com a investigador participant.

Paraules clau:

gir educatiu en l'art, gir de la visualitat en l'educació, educació en cultura visual, art participant, estètiques decolonials, emancipació de l'espectador

Article Details

Com citar
Fernández, Tatiana Méndez; and Dias, Belidson. “Aigües turbulentes: la trobada entre el gir educatiu en l’art i el gir de la visualitat en l’educació”. Artnodes, no. 17, doi:10.7238/a.v0i17.2958.
Biografies de l'autor/a

Tatiana Méndez Fernández, Universidade de Brasília, UnB

Profesora Asistente, Departamento de Artes Visuais, Instituto de Artes, Universidade de Brasília

Belidson Dias, Universidade de Brasília, UnB

Dr. Belidson Dias es Profesor Asociado en el Departamento de Artes Visuales del Instituto de Artes de la Universidad de Brasilia, UnB. Es especialista en estudios críticos de la sexualidad y Teoria Queer. Su interés de investigación incluye educación y visualidad, currículo, transculturalismo, multiculturalismo, post-colonialismo, pedagogías culturales, sexualidad y género. Dirige el grupo de investigación Transviações: Educação e Visualidade (UnB/DF), es miembro de los grupos de investigación Cultura Visual e Educação (UFG/GO) y Grupo de Estudos e Pesquisa em Arte, Educação e Cultura, GEPAEC (UFSM/RS). Es miembro y Representante para América Latina en el Consejo Mundial de InSEA (International Society for Education through Art) Es autor del libro I/Mundo da Educação em Cultura Visual, (PPG/ARTE, UnB, 2011), de los capítulos de libro En cada beso una revolución: Manifestaciones de la pedagogía queer e invisualidad (FASANELLO, 2014),  Fora do Eixo Penetro no Sistema: pornografia, educação da cultura visual e justiça social (MARTINS e MARTINS, 2014)entre otros. Es coautor con Rita Irwin del libro Pesquisa Educacional Baseada em Arte: A/r/tografia (UFSM, 2013). 

Articles similars

<< < 32 33 34 35 36 37 38 39 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.