La tutoria universitària. El cas del Grau de Pedagogia de la UPV/EHU
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Entre les funcions docents està inclosa la d’orientar, guiar i donar suport a l’aprenentatge de l’alumnat, però aquesta funció cada vegada està prenent més modalitats que incideixen en diferents dimensions de la tutoria universitària. És per això que l’objectiu d’aquest treball consisteix a indagar en l’opinió del professorat del Grau de Pedagogia sobre la tutoria universitària, de manera que serveixi com un cas des de l’anàlisi i la comprensió vessada per establir línies de recomanació que ajudin els equips docents d’altres graus i centres universitaris a repensar els seus plantejaments respecte de la tutoria universitària.
La perspectiva metodològica és qualitativa i el mètode utilitzat ha esdevingut un estudi de cas on la població objecte d’estudi és el professorat del Grau de Pedagogia, concretament els coordinadors i coordinadores dels mòduls que componen l’esmentat Grau. S’han utilitzat, bàsicament, entrevistes semiestructurades i grups de discusió. Quant als resultats més destacables, cal considerar: l’acompliment de la tutoria a través de noves modalitats, com ara la tutoria a l’aula de grups d’alumnat degut a l’ús de metodologies actives; el desenvolupament de tutories servint-se de recursos virtuals, prenent rellevància les tutories no presencials; la constatació que segueix establerta la idea que la tutoria acadèmica és la principal desenvolupada pel docent i, l’apertura a nous agents en el procés d’acompliment de la tutoria, com és el cas de la desenvolupada entre iguals. Es conclou que és necessari construir i/o actualitzar i establir un Pla d’Orientació de Centre, en el qual s’articulin totes les accions individuals i col·lectives que es programen per realitzar un tutoria universitària concebuda des de l’acompanyament, suport i guia en el procés de desenvolupament de les competències de l’alumnat.
Article Details
Drets d'autor
L'autor/a que publica en aquesta revista accepta les condicions següents:
- L'autor/a conserva els drets d’autoria i atorga a la revista el dret de primera publicació de l’obra.
- Els textos es difondran amb la llicència de reconeixement 4.0 Espanya de Creative Commons, la qual permet compartir, distribuir, reproduir i la comunicació pública, sempre que se’n reconegui l’autoria i la revista.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Itziar Rekalde Rodríguez, Esther Cruz Iglesias, Virginia Perez-Sostoa Gaxtelu-Urrutia, Les activitats interdisciplinars de mòdul a debat. L'experiència del Grau de Pedagogia de la UPV/EHU , Revista d'Innovació Docent Universitària: Núm. 11 (2019)
- Itziar Rekalde Rodríguez, Virginia Pérez-Sostoa Gaztelu-Urrutia, Mitjançant els nostres ulls. L'observació de la dinàmica de l'aula universitària i del treball en equip com a instrument de formació de l'alumnat i estratègia per a la pràctica reflexiva del professorat , Revista d'Innovació Docent Universitària: Núm. 5 (2013)
- Itziar Rekalde Rodríguez, Virginia Pérez-Sostoa Gaztelu-Urrutia, CONSTRUINT TASQUES AUTÈNTIQUES PER AL DESENVOLUPAMENT DE COMPETÈNCIES PROFESSIONALS A L'EDUCACIÓ SUPERIOR: L'ÚS DEL ROLE-PLAY DE PEDAGOGIA , Revista d'Innovació Docent Universitària: Núm. 7 (2015)