Denominació moderna, poder simbòlic i el sistema d’ensenyament: notes sobre l’obra La Reproducció – elements per a una teoría del sistema d’ensenyament de Pierre Bourdieu i Jean-Claude Passeron

Main Article Content

Atílio Vicente
Santiago Pich

Aquest article tracta dels principals conceptes desenvolupats en l’obra sociològica La reproducció (1970) de Pierre Bourdieu i Jean-Claude Passeron en la seva anàlisi del sistema d'ensenyament a saber: arbitrari cultural i violència simbòlica, ambdós relacionats amb la noció de poder simbòlic. L’anàlisi està orientada per les següents preguntes: Quins elements meta-teòrics són elaborats en el model conceptual de la dominació centrat en la categoria de poder simbòlic? i Quina és la relació d'aquest model teòric amb el sistema d'ensenyament? Concloem que el fonament que estableix aquesta relació dominadora és el desconeixement del locus de disputes entre classes i grups que està en la gènesi del contingut cultu-ral/escolar. Constatem que la dominació en la societat moderna, pròpiament simbòlica, té en el sistema d’ensenyament, mantenidor del capital cultural, el suport legítim i legitimador de les asimetries socials. Aquesta dominació conté maneres dominadores no modernes (carismàtica i tradicional) apropiades del model weberià, sense reduir-se a elles.

Paraules clau
Poder simbòlic, arbitrari cultural, violència simbòlica, sistema d'ensenyament, capital cultural

Article Details

Com citar
Vicente, Atílio; and Pich, Santiago. “Denominació moderna, poder simbòlic i el sistema d’ensenyament: notes sobre l’obra La Reproducció – elements per a una teoría del sistema d’ensenyament de Pierre Bourdieu i Jean-Claude Passeron”. Temps d’Educació, no. 59, pp. 255-64, https://raco.cat/index.php/TempsEducacio/article/view/380076.