Denominació moderna, poder simbòlic i el sistema d’ensenyament: notes sobre l’obra La Reproducció – elements per a una teoría del sistema d’ensenyament de Pierre Bourdieu i Jean-Claude Passeron
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article tracta dels principals conceptes desenvolupats en l’obra sociològica La reproducció (1970) de Pierre Bourdieu i Jean-Claude Passeron en la seva anàlisi del sistema d'ensenyament a saber: arbitrari cultural i violència simbòlica, ambdós relacionats amb la noció de poder simbòlic. L’anàlisi està orientada per les següents preguntes: Quins elements meta-teòrics són elaborats en el model conceptual de la dominació centrat en la categoria de poder simbòlic? i Quina és la relació d'aquest model teòric amb el sistema d'ensenyament? Concloem que el fonament que estableix aquesta relació dominadora és el desconeixement del locus de disputes entre classes i grups que està en la gènesi del contingut cultu-ral/escolar. Constatem que la dominació en la societat moderna, pròpiament simbòlica, té en el sistema d’ensenyament, mantenidor del capital cultural, el suport legítim i legitimador de les asimetries socials. Aquesta dominació conté maneres dominadores no modernes (carismàtica i tradicional) apropiades del model weberià, sense reduir-se a elles.
Article Details
Drets d'autor
Temps d’Educació conserva el dret de la primera publicació de l’article, concedint a l’autor els drets d’autoria. A més a més, tots els continguts publicats a Temps d’Educació estan subjectes a la llicència Reconocimiento-NoComercial 4.0 Internacional (CC BY-NC 4.0).
Articles més llegits del mateix autor/a
- Santiago Pich, Cos, vida, subjectivitat i veritat: parrhesía i bios en el cinisme. Implicacions per a l’educació i l’educació corporal , Temps d'Educació: Núm. 57 (2019)
- Santiago Pich, Eduardo Galak, Perspectivismo amerindio y la formación humana. Notas a partir de Viveiros de Castro , Temps d'Educació: Núm. 61 (2021)
- Santiago Pich, Pensament pedagògic i postestructuralisme: deconstrucció i diferència , Temps d'Educació: Núm. 63 (2022)