Estratègies didàctiques innovadores en l'ensenyament de les ciències. Estudi de cas: els mestres del Patronat d'Educació Rural de València (1958-1985)
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Ignacio García Ferrandis
Universitat de València
Amparo Vilches Peña
Universitat de València
Xavier García Ferrandis
Universidad Católica de Valencia «San Vicente Mártir»
Aquest treball aborda la reintroducció d'estratègies didàctiques en ciències experimentals al món rural de la província de València que va tenir lloc a partir dels anys 60 del segle passat. Per a això s'han analitzat documents relatius al Patronat d'Educació Rural (1958-1985), organisme depenent de la Diputació de València constituït amb l'objectiu de millorar l'educació en zones rurals de la província. La metodologia utilitzada en la recerca es fonamenta en el mètode analític descriptiu mitjançant la cerca, revisió i anàlisi de fonts històriques i iconogràfiques dipositades en l'Arxiu de la Diputació Provincial de València. La recerca pretén posar de manifest l'abast i el paper essencial que van tenir els mestres i mestres del Patronat d'Educació Rural en la modernització i europeïtzació educativa del món rural valencià.
Paraules clau
recerques en ciències experimentals, estratègies didàctiques, educació rural, formació del professorat
Article Details
Com citar
García Ferrandis, Ignacio et al. “Estratègies didàctiques innovadores en l’ensenyament de les ciències. Estudi de cas: els mestres del Patronat d’Educació Rural de València (1958-1985)”. Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas, vol.VOL 35, no. 2, pp. 109-26, https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/324225.
Biografies de l'autor/a
Ignacio García Ferrandis, Universitat de València
Doctor por la Universitat de València. Profesor ayudante del Departamento de Didáctica de las Ciencias Experimentales y Sociales de la Universitat de València. Su campo de investigación se ha centrado en la Educación Ambiental y la Didáctica de las Ciencias Experimentales. Sobre estas materias ha publicado varios artículos en revistas nacionales e internacionales.Amparo Vilches Peña, Universitat de València
Doctora en Química i professora Titular del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la Universitat de València. Camp principal de recerca centrat en aspectes axiològics de l'aprenentatge, l'Educació per a la Sostenibilitat i la Ciència de la Sostenibilitat. Sobre aquests temes, ha presentat més d'un centenar de Comunicacions en Congressos, ha dirigit 8 tesis doctorals, ha publicat més de quaranta llibres, cinquanta capítols de llibre i més d'un centenar d'articles en revistes d'Educació i Didàctica de les Ciències.Xavier García Ferrandis, Universidad Católica de Valencia «San Vicente Mártir»
Professor agregat de la Universidad Católica de Valencia «San Vicente Mártir». Doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València. Els seus àmbits de recerca estan relacionats amb la història de la salut a Espanya durant el primer terç del segle XX i, especialment, durant la Guerra Civil. No obstant això, ha publicat diversos treballs en l’àmbit de la didàctica de les ciènciesArticles més llegits del mateix autor/a
- María Calero Llinares, Olga Mayoral García-Berlanga, Àngels Ull Solís, Amparo Vilches Peña, La educación para la sostenibilidad en la formación del profesorado de ciencias experimentales en Secundaria , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Vol. 37 Núm. 1 (2019)
- Laura Mascarell, Amparo Vilches Peña, Química Verda i Sostenibilitat a l'educació en ciències en secundària , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Vol. 34 Núm. 2 (2016)
- Francesc Xavier Martínez Bernat, Ignacio García Ferrandis, Javier García Gómez, Competencias para mejorar la argumentación y la toma de decisiones sobre conservación de la biodiversidad , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Vol. 37 Núm. 1 (2019)
- Laura Redondo Castillo, Amparo Vilches Pena, Daniel Gil-Pérez, Los museos etnológicos como instrumentos de formación ciudadana para la sostenibilidad , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Vol. 39 Núm. 1 (2021)
- Ignacio García Ferrandis, Julián Mauricio Álvarez Y., Jeniffer Rivas Avilez, Jonathan Andrés Mosquera, Lizeth Cerquera Andapiña, Andrea Torres Cardozo, Diana Carolina Hernández Lozano, Juan Sebastián Rojas Méndez, Lany Estefany Triviño Rojas, Aproximación a las concepciones del alumnado de secundaria de Neiva (Colombia) sobre el origen de la energía eléctrica de uso doméstico , Enseñanza de las Ciencias: revista de investigación y experiencias didácticas: Núm. Extra (2017)