Aportacions de les entitats de lleure educatiu i centres socioeducatius en el desenvolupament de competències acadèmiques i d’ocupabilitat dels infants i adolescents que hi participe
PDF
PDF (Castellano)


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Marzo Arpón, Maite et al. “Aportacions de les entitats de lleure educatiu i centres socioeducatius en el desenvolupament de competències acadèmiques i d’ocupabilitat dels infants i adolescents que hi participe”. Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa, no. 73, pp. 117-38, doi:10.34810/EducacioSocialn73id361310.


Resum

L’article presenta la recerca Competències clau desenvolupades en el lleure educatiu rellevants per a l’èxit escolar i la millora de l’ocupabilitat juvenil, subvencionada a través de la convocatòria de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, té per objectiu ampliar el coneixement sobre els efectes que la participació en espais de lleure educatiu i/o centres oberts/centres socioeducatius ha tingut en joves que, quan eren nens i adolescents, van participar en aquest tipus de programes, amb relació a l’èxit educatiu i/o al desenvolupament de les competències per a l’ocupabilitat. La metodologia emprada per dur a terme aquest estudi va ser un disseny mixt (quantitatiu-qualitatiu), d’anàlisi explicativa seqüencial (DEXPLIS). Es van realitzar entrevistes en profunditat a joves que han participat en els recursos, a educadors, a professors i a ocupadors d’aquests joves; i es van administrar qüestionaris a nens i adolescents que hi participen actualment. La informació es va recopilar simultàniament en quatre comunitats autònomes d’Espanya en què s’ha desenvolupat l’estudi (Catalunya, Comunitat de Madrid, Balears i Comunitat Valenciana). Els primers resultats de la recerca han permès el disseny d’indicadors que ens porta a una detecció inicial de bones pràctiques i que, alhora, orienta els professionals sobre aquells aspectes clau a tenir en compte per a la millora de la seva pràctica diària.

Paraules clau

  • Bones pràctiques
  • competències acadèmiques
  • competències d’ocupabilitat
  • entitats de lleure educatiu
  • centres socioeducatius
https://doi.org/10.34810/EducacioSocialn73id361310
PDF
PDF (Castellano)

Referències

Alegre, M. A. (2009). Criteris per l’avaluació de les Bones Pràctiques en matèria educativa. Fundació Pi i Sunyer i Diputació de Barcelona.

Arnau-Sabatés, L.; Marzo, M. T.; Jariot, M.; Sala-Roca, J. (2014). Learning basic employability competence: a challenge for the active labour insertion of adolescents in residential care in their transition to adulthood.

European Journal of Social Work , 17(2), 252-265.

Arendale, D. (2017). Best Education Practices. Recuperat de: https://www.arendale.org/best-education practices/

Casas, F. (2012). La protecció dels infants i adolescents en situació de risc social i desemparament a Catalunya. Barcelona: UNICEF.

Eurostat. (2017). Unemployement statistics. Recuperat de: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Unemployment_statistics

Hernández Sampieri, R.; Fernández Collado, C.; Baptista Lucio, M. del P. (2010). Metodología de la investigación (5ed.). Recuperat de: https:// www.esup.edu.pe/descargas/dep_investigacio/Metodologia%20de%20la%20investigaci%C3%B3n%205ta%20Edici%C3%B3n.pdf

Hillard, J.; Pollard, E. (1998). Employability: developing a framework for policy analysis. Department for Education and Employment, London. Research Report 85. Recuperat de: https://www.researchgate.net/publication/225083565_Employability_Developing_a_framework_for_policy_analysis

Fundació Pere Tarrés (2015). Estudio sobre el tiempo libre educativo. Barcelona: Fundació Pere Tarrés.

FUNDIPE. (1999). Informe sobre empleabilidad. Recuperat de: http://www.fundipe.es/archiv/FOLLEMPL_seguro.pdf

Montserrat, C.; Casas, F.; Baena, M. (2015). La educación de los niños, niñas y adolescentes en el Sistema de Protección. ¿Un problema o una oportunidad?. Girona: IRQV i Documenta Universitaria.

Morata, T.; Burguet, M.; Palasí, E.; Valencia, M. (2016). Guía pedagógica del Programa de Refuerzo Educativo. Barcelona: Editorial Graó.

Ordre ECD/65/2015, de 21 de gener, por la qual es descriuen les relacions entre les competències, els continguts i els criteris d’avaluació de l’educació primària, l’educació secundària obligatòria i el batxillerat. BOE núm. 25, dijous 29 de gener de 2015, 6986 a 7003. Recuperat de: https://www.boe.es/boe/dias/2015/01/29/pdfs/BOE-A-2015-738.pdf

PACEC. (2011). A study of the IMPACT OF SCOUTING on the UK’s young people, adults and communities. London

Simons, H. (2011). El estudio de caso: teoría y práctica . Madrid: Ed. Morata.

Stake, R. (1994). Case Study. En N. K. Denzin i Y. S. Lincoln. (Eds.). Handbook of Qualitative Research

(p. 239–247). London: Sage.

Tamkin, P.; Hillage J. (1999). Employability and Employers: the missing piece on the jigsaw. Brighton: Institute for Employment Studies.

Valls, N.; Créixams, C.; Borison, A.; Font, A. (2007).Aprenentatges en l’àmbitassociatiu de l’educació en el lleure. Barcelona: Observatori Català de la Joventut, Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya.