Imaginar amb Tosquelles

Main Article Content

Berta Subirats Ribas

En aquesta època en la qual la Terra té un diagnòstic fatal, vivim una espècie de fi del món: el futur ha quedat reduït a un present impotent i asfixiant. Avui, és necessari buscar formes de vida i de pensament que obrin nous horitzons de possibilitat, anant més enllà del que se’ns presenta com a inapel·lable. L’objectiu d’aquesta recerca no és un altre que el de recuperar el testimoni de maneres de viure imaginatives en l’àmbit terapèutic, funcionant més enllà del marc del predictible, i entendre de quina manera aquestes se sustenten sobre nocions filosòfic-polítiques concretes. En concret, en aquest article veurem com Francesc Tosquelles, psicoterapeuta català que va desenvolupar el seu treball a Saint-Alban (França), va generar un ecosistema, una comunitat de pràctica, en línia del que denominem ecologia de la imaginació. La seva pràctica exemplifica de quina manera la imaginació és una eina política clau per a traçar formes de vida col·lectiva que es distancien del que estableix l’status quo. Finalment, el present article també pretén assenyalar les connexions existents entre la seva obra i la d’autors de la seva època, com Minkowski, Arendt i Benjamin, amb els quals va compartir conceptualitzacions filosòfiques entorn de les nocions d’identitat i temps, idees clau per a la disciplina que ell va encunyar com a psicoteràpia institucional. Aquest corrent va concebre la teràpia com la tasca col·lectiva d’acompanyar al pacient en el procés imaginatiu de teixir el temps passat i el futur per a així donar lloc a la identitat.

Paraules clau:

Tosquelles, imaginació, pràctica, Erlebnis, Erfahrung, psicoteràpia institucional

Article Details

Com citar
Subirats Ribas, Berta. “Imaginar amb Tosquelles”. Artnodes, no. 29, pp. 1-7, doi:10.7238/artnodes.v0i29.392994.
Biografia de l'autor/a

Berta Subirats Ribas, Doctoranda en Humanitats i Comunicació. Universitat Oberta de Catalunya

Llicenciada en Filosofia per la Universitat de Barcelona i màster en Filosofia Europea Contemporània per la Universitat de Kingston i Universitat París 8 Vincennes - Saint Dennis. La seva trajectòria professional s’ha desenvolupat en l’àmbit cultural i social, avui a la productora cultural La Sullivan i abans tant a institucions públiques (CCCB; Ajuntament de Barcelona) com al sector privat (Fundació Víctor Grífols i Lucas; Benecé; ICC Consultors). Actualment, està inscrita al programa de doctorat d’Humanitats i Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya amb un projecte de recerca sobre el rol de la violència en política.

Referències

Agamben, Giorgio. Infanzia e storia. Turín: Giulio Einaudi Editori, 1978.

Arendt, Hannah. «Isak Dinesen, 1885-1963». Men in dark times. Nueva York: Harvest Book, Harcourt, Brace & World, Inc, 1968.

Arendt, Hannah. The Promise of Politics. Nueva York: Shocken Books, 2005.

Benjamin, Walter. «On some motifs in Baudelare». Iluminations, Essays and Reflections (1968). Nueva York: Shockhen Books.

Benjamin, Walter. «Theses on the Philosophy of History». Illuminations (1968). Nueva York: Shocken Books.

Didi-Huberman, Georges. «Imagination, our commune». Theory Now: Journal of literature, critique and thought, vol. 3, no. 2 (2020), ISSN 2605-2822. DOI: https://doi.org/10.30827/tnj.v3i2.13931.

Faugeras, Patrick, Minard, Michel. «Portrait d’un militant, François Tosquelles». Sud/Nord, no. 1 (2020): 49-56. DOI: https://doi.org/10.3917/sn.025.0049.

Garcés, Marina. En las prisiones de lo posible. Barcelona: Bellaterra Edicions, 2002.

Garcés, Marina. «Imaginación crítica». Artnodes, no. 19 (2021).

Gallio, Giovanna, Costantino, Maurizio. Per la salute mentale, pratiche, ricerche, culture dell’innovazione, 1987: 73-100

Masó, Joana. Tosquelles. Curar les institucions. Barcelona: Arcàdia, 2021.

Minkowski, Eugène. Lived Time, Phenomenological and Psychopathological Studies. Evanston: Northwestern University Press, 1970.

Pain, François, Sivadon, Danielle, Polack, Jean-Claude. François Tosquelles, Une politique de la folie (1990), entrevista difundida por Sept & FR3-Toulouse y disponible en francés en: https://vimeo.com/167991974. DOI: https://doi.org/10.3406/polix.1990.2138.

Tosquelles, Francesc. Le vécu de la fin du monde dans la folie. Le témoignage de Gérard de Nerval. Grenoble: Éditions Jérôme Millon, 2012.

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.