Repartir allò que és sensible. La política rancièriana en una perspectiva posthumanista

Main Article Content

Signe Leth Gammelgaard

L’ètica i la política en un nou marc materialista són qüestions fonamentals en els debats actuals i donen lloc a estudis diversos en una àmplia varietat de camps, que van des del sexe i el gènere fins a l’ecologia i la teoria de l’art. Tanmateix, en aquestes discussions no s’acostuma a abordar la definició de la política ni de la seva relació amb la democràcia.


Aquest article tractarà aquesta qüestió recorrent a la teoria de la democràcia i la política radical com a ruptura en les obres de Jacques Rancière i compararà aquestes amb les nocions d’indeterminació i onto-epistemologia postulades per Karen Barad. Mentre que Rancière parteix de la definició de democràcia com a igualtat, Barad interroga el món en la seva condició onto-epistemològica. Tot desenvolupant punts d’intersecció entre aquests dos postulats teòrics, s’analitza el problema de la política en el nou materialisme i s’esbossen uns primers intents d’acostar l’obra de Rancière al camp de l’ontologia i l’epistemologia. L’article posa l’èmfasi en la relació entre el «tall» baradià i la «distribució d’allò sensible» que propugna Rancière, i en com ambdós brinden possibilitats de sorgiment i no d’accessibilitat. En conclusió, aquest article aborda les possibilitats que ofereix la política com a motor de canvi. 

Paraules clau
Política, realisme agencial, Karen Barad, Jacques Rancière, posthumanisme

Article Details

Com citar
Gammelgaard, Signe Leth. “Repartir allò que és sensible. La política rancièriana en una perspectiva posthumanista”. Artnodes, no. 14, doi:10.7238/a.v0i14.2409.
Biografia de l'autor/a

Signe Leth Gammelgaard, Universitat of Copenhagen

Estudiant de màster en Literatura Comparada

Universitat of Copenhagen

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.