ELISAVA Temes de Disseny proposa una reflexió al voltant del menjar i de l’alimentació humana. La reflexió se centra en els aspectes ètics, socials, tecnològics i culturals que influeixen en tot el procés alimentari. Encara que en els darrers anys estem assistint a una revitalització de les relacions entre el disseny i l’alimentació, la segona meitat del segle xx semblava haver relegat ambdues disciplines a àmbits estancs. Malgrat els escrits, els tractats i les obres d’art que fan palesos els vincles estrets que hi ha hagut històricament entre l’art, el disseny i el menjar, en alguns moments de la història recent aquests punts de connexió s’havien esborrat. Tret d’algunes excepcions destacades, la intervenció del disseny en l’alimentació humana semblava limitada als espais de restauració, als objectes i estris per a la preparació o el consum, als envasos i embalatges o a la gràfica associada a tots ells.

En els darrers temps, però, el reconeixement de la importància que té la innovació per part dels cuiners, l’interès creixent per l’alimentació saludable i el gran nombre d’escoles i universitats que han dirigit el seu focus d’estudi vers la cuina i l’alimentació han desfet les barreres entre la cuina, la salut, la cultura i altres disciplines suposadament més allunyades, com el disseny i l’enginyeria. Paral·lelament a aquest procés, el disseny ha assumit que el seu paper pel que fa a la cuina té un abast més gran del que li atribuïen i al qual es limitava. Ara, gràcies a la tasca i la inquietud de cuiners, dissenyadors, enginyers, metges i historiadors, entre d’altres, no només han crescut la terminologia, els processos o l’interès en l’alimentació, sinó que es tenen en compte molts aspectes que fins ara semblaven secundaris, com l’experiència de consum, la salut personal o la relació amb la cultura i el territori.

Aquest número d’ELISAVA Temes de Disseny pretèn aprofundir en aquesta visió àmplia de les relacions entre l’alimentació i el disseny, entenent aquest binomi com una part essencial del benestar humà.

---

Editors: Albert fuster i Javier Peña

---