El projecte d’espai interior necessita sens dubte noves aproximacions com a conseqüència dels profunds canvis socials, econòmics i tecnològics de les últimes dècades. La ràpida mutació del nostre entorn exigeix una velocitat de resposta que el disseny d’interior ha d’equilibrar amb el seu innegable valor simbòlic i la seva responsabilitat social.

El número 30 d’ELISAVA Temes de Disseny proposa repensar què significa projectar l’espai al segle xxi i quins elements nous cal implementar al projecte, independentment de l’àmbit de cadascun d’ells (habitatge, retail, contract…).

D’aquest procés de repensar en resulten tres enfocaments fonamentals que tots els articles presentats recorren amb més o menys intensitat. D’una banda, una reflexió sobre el projecte mateix d’espai com a element  amb valors simbòlics i representatius capaços de reflectir una tradició, una cultura o la creativitat d’un autor concret, alhora que amb potencial per transformar i millorar el context. En segon terme, una aproximació als vincles entre interior design, espai i societat, centrant- se en els usos i funcions que d’ells se’n deriven, als quals el disseny d’espai ha de donar respostes variades (flexibilitat, seriació, concreció, tipologia, models…) que responguin a les exigències dels nous contextos i necessitats locals i globals. Finalment, una atenció a la implicació de les noves tecnologies i els nous materials en la conformació de l’espai, en un àmbit que augmenta constantment en complexitat i en el qual participen cada cop més agents d’altres àrees de la creativitat i del coneixement.

---

Editors: Albert Fuster i  Raffaella Perrone

---