ISSN paper: 2604-9155
ISSN electrònic: 2604-6032
UNA REVISTA CIENTÍFICA SOBRE RECERCA I DISSENY.
ELISAVA ESCOLA UNIVERSITÀRIA DE DISSENY I ENGINYERIA DE BARCELONA
Temes de Disseny es va crear l'any 1986 com a canal de comunicació i reflexió entre les comunitats professional, acadèmica i d'investigació implicades en la cultura del disseny.
Ara és una revista d'investigació d'accés obert de diamant, indexada, revisada per parells i multilingüe. Aborda els reptes socials, ambientals, culturals, tecnològics i econòmics actuals i futurs del disseny i l'enginyeria, amb rigor científic i gràfics atractius, que són el nucli de les publicacions d'Elisava. La publicació té l'objectiu d'enfortir el disseny com a disciplina de recerca que mereix assolir el mateix valor que qualsevol altra disciplina per esdevenir una àrea i un camp de coneixement. S'ha posat especial èmfasi en la inclusió de la recerca a través del disseny pel seu gran potencial com a agent integrador entre disciplines.
La revista acull les contribucions científiques d'investigadors i investigadores locals i internacionals que vulguin compartir el seu treball teòric o pràctic en relació, entre d'altres, a les següents disciplines i enfocaments del disseny: disseny de producte, disseny gràfic i comunicació, enginyeria de disseny, disseny d'experiències interactives, disseny espacial (preferiblement no Arquitectura), disseny per a la sostenibilitat, disseny de materials, disseny social, disseny de serveis, antropologia del disseny, història del disseny, food design, disseny per a la salut, filosofia del disseny.
Temes de Disseny ofereix dues vies per publicar:
- Edició regular (digital): una convocatòria oberta permanent que acull aportacions relacionades amb tots els aspectes del disseny.
- Edicions especials (digital i impresa): convocatòries obertes biennals vinculades a temes concrets, editades per un equip convidat de reconeguts investigadors/es internacionals.
Darrer número
Núm. 40 (2024): El Rol dels Dissenyadors a la Societat: Perspectives Ètiques, Teòriques i Pràctiques
Aquest número especial de Temes de Disseny analitza les funcions ètica, teòrica i pràctica dels dissenyadors el segle XXI, amb un interès especial en la justícia del disseny, la participació de la comunitat, la digitalització, la IA, l’atenció sanitària i la justícia social. Al món actual, sacsejat per crisis multidimensionals, aquests canvis han de donar lloc a una reflexió sobre la orientació estratègica de la pràctica del disseny per mantenir la seva importància social i econòmica en la societat d’una manera rellevant i productiva. Els dissenyadors cada cop se centren més en consideracions ètiques i socials i s’asseguren que els seus processos i resultats estiguin en harmonia amb la sostenibilitat, el benestar i la privacitat i aconsegueixin un ampli impacte social. Aquest gir ha despertat un creixent interès en la revisió de la complexa funció dels dissenyadors des de diferents perspectives. El número de Temes de Disseny que teniu a les mans aprofundeix en aquests temes per mitjà d’articles d’investigació originals, estudis de cas i una provocació.
---
Equip editorial convidat: Bori Fehér, Jonathan Ventura, Ariel Guersenzvaig.
---
Editorial
Articles originals
Estudis de cas
Provocació
UNA REVISTA CIENTÍFICA SOBRE RECERCA I DISSENY per ELISAVA ESCOLA UNIVERSITÀRIA DE DISSENY I ENGINYERIA DE BARCELONA