Reptes d’automotivació per a l’involucrament d’estudiants en el moviment educatiu obert amb MOOC

Main Article Content

Brenda Jeanett García Espinosa
Gloria Concepción Tenorio Sepúlveda
María Soledad Ramírez Montoya
Aquest article va indagar la qüestió següent: quins són els desafiaments, problemes i obstacles per involucrar els estudiants menys automotivats en els MOOC i com es relacionen amb el connectivisme dels seus aprenentatges? L’objectiu va ser analitzar les correlacions entre el connectivisme i l’aprenentatge estudiantil contextualitzat, en una experiència formativa del moviment educatiu obert, amb l’objectiu d’aportar estratègies que generin més perseverança d’aquests estudiants, participació activa i retenció estudiantil. El mètode d’estudi va ser mixt, amb aplicació d’enquestes a estudiants, entrevistes a alumnes i mestres, així com l’anàlisi de documents significatius. Les troballes es van classificar en: (1) Desafiaments: requeriment d’habilitats d’automotivació, autoregulació i temps addicional per part d’alguns alumnes, difícil monitoratge de retroalimentacions i activitats, manca d’alliberament anticipat de requeriments, objectius i activitats d’inducció, deficient identificació d’alumnes observadors i incompatibilitat entre la plataforma i l’ús de xarxes socials; (2) Problemes: baixa apropiació tecnològica de participants, difícil cerca de retroalimentacions específiques en els fòrums, dossiers d’evidències sense fonament teòric i manca de recursos d’ajuda per a estudiants de baixa automotivació i autoregulació; (3) Obstacles: manca de suport dels centres de treball per als participants del MOOC i d’accés continu a recursos digitals, incompliment de les necessitats personals bàsiques dels estudiants sobre benestar i la no contextualització de nous sabers; (4) Connectivisme: motivació dels participants en els seus continguts i increment de les seves xarxes de saber. Sobre la base d’aquestes troballes s’aporta una plantilla amb requisits de disseny de MOOC, enfocat a l’automotivació i autoregulació estudiantil mitjançant el connectivisme.
Paraules clau
automotivació, moviment educatiu obert, MOOC, e-learning, connectivisme, aprenentatge contextualitzat

Article Details

Com citar
García Espinosa, Brenda Jeanett et al. “Reptes d’automotivació per a l’involucrament d’estudiants en el moviment educatiu obert amb MOOC”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 12, no. 1, pp. 91-103, doi:10.7238/rusc.v12i1.2185.
Biografies de l'autor/a

Brenda Jeanett García Espinosa, Mestra en Tecnologia Educativa amb Accentuació en Mitjans Innovadors per a l’Educació per la Universitat Virtual del Tecnològic de Monterrey (ITESM)

Brenda Jeanett García Espinosa és enginyera industrial i de sistemes pel Tecnològic de Monterrey (ITESM) i mestra en Tecnologia Educativa amb Accentuació en Mitjans Innovadors per a l’Educació per la Universitat Virtual de l’Escola de Graduats en Educació (EGE) del Tecnològic de Monterrey. Ha treballat en escoles privades impartint classes en anglès de Ciències i de Tecnologia. Ha ensenyat robòtica, comportaments i habilitats digitals i paqueteria general requerint projectes horitzontals als alumnes. Va ser techno coach per a docents, als quals va capacitar setmanalment en selecció de recursos educatius en obert (OER en anglès), tendències innovadores d’ensenyament, plataforma escolar, maximització de programari i maquinari, etc., i va participar a més en el comitè de validació dels currículums de Ciències de 4t a 7è grau. Finalment, com a mestra titular de Ciències de 6è grau, va rebre el premi Startech per impartir classes immerses amb tecnologia per fomentar en els estudiants pensament crític, aprenentatge col·laboratiu, innovador i diferenciat utilitzant produccions pròpies, OER i recursos de llicència, i requerint als alumnes dossiers electrònics, ús de tauletes, ODE, etc.

 

Einstein 2408

Contry la Silla, 7º sector

67173 Guadalupe (Nuevo León)

México

Gloria Concepción Tenorio Sepúlveda, Docent de la carrera d’Enginyeria en Sistemes Computacionals; Tecnològic d’Estudis Superiors de Chalco (TESCHA)

Gloria Concepción Tenorio Sepúlveda és mestra en Tecnologia Educativa per la Universitat Virtual de l’Escola de Graduats en Educació (EGE) del Tecnològic de Monterrey, llicenciada en Informàtica Administrativa per la Universitat Tecnològica Americana (UTECA) i tècnic superior universitari en Informàtica i Computació per la Universitat Tecnològica de Nezahualcóyotl (UTN). La seva experiència professional ha estat enfocada en el desenvolupament de programari i el suport de tecnologia en l’ambient educatiu. Ha treballat com a facilitadora d’aprenentatge en ambients presencials, semipresencials i a distància en nivell llicenciatura i màster. Ha obtingut les certificacions de Microsoft Office Specialist —Word, Excel, PowerPoint— i la d’Impartició de Cursos Presencials pel CONOCER. Va cursar La Tutoria en el Procés de Transformació Acadèmica, així com el Harvard Management Mentor. Va ser coordinadora logística del llibre Competencias docentes y prácticas educativas abiertas en educación a distancia, en què va escriure el capítol «Competencias para producción de REA en ambientes B-learning». Va participar com a ponent en la Conferència Conjunta Iberoamericana sobre Tecnologies i Aprenentatge 2014 i és col·laboradora en l’elaboració de reactius per al CENEVAL.

 

Tecnológico de Estudios Superiores de Chalco (TESCHA)  

Carretera Federal México – Cuautla, s/n

56641 La Candelaria Tlapala, Chalco

México

María Soledad Ramírez Montoya, Professora investigadora titular, Escola d’Educació, Humanitats i Ciències Socials i coordinadora del grup de recerca de Models Educatius Innovadors; Tecnològic de Monterrey. Titular de les Càtedres UNESCO i ICDE: Moviment educatiu obert per a l’Amèrica Llatina

María Soledad Ramírez Montoya és doctora en Educació per la Universitat de Salamanca (Espanya). Les seves línies de recerca són les estratègies d’ensenyament, els recursos tecnològics per a l’educació i la formació d’investigadors educatius. És presidenta de les oficines UNESCO Moviment educatiu obert per a l’Amèrica Llatina i d’ICDE OER Llatinoamèrica; investigadora principal en la Xarxa Strengthening Information Society Research Capacity Alliance (SIRCA), coordinadora del grup d’Innovació de Models Educatius del Tecnològic de Monterrey i és l’organitzadora principal de la Xarxa Llatinoamericana Oberta Regional de Recerca Social i Educativa (CLARISE).

 

Tecnológico de Monterrey

Edificio CEDES, sótano 1 EGE, oficina CD-S1003-30

Avda. Garza Sada, 2501 sur

64849 Monterrey (Nuevo León)

México