Reptes i perspectives en el moviment educatiu obert d’educació a distància: estudi diagnòstic en un projecte SINED

Main Article Content

María Soledad Ramírez Montoya

L’objectiu d’aquest article és presentar una anàlisi de reptes i perspectives mitjançant un projecte ajudat pel Sistema Nacional d’Educació a Distància (SINED) i que té els antecedents en un cas d’èxit de la Comunitat Llatinoamericana Oberta Regional de Recerca Social i Educativa (CLARISE). El projecte CLARISE per a l’educació a distància (2012-2013) vol generar coneixement entorn de models d’ensenyament concordes amb les necessitats de la modalitat a distància i l’enfocament de formació de competències, per mitjà de les activitats d’una xarxa, en tres etapes (diagnòstic, formació, implantació). Aquest article s’enfoca en la primera etapa, en què es presenta un estudi explorador-descriptiu, amb un diagnòstic de quaranta participants de nou institucions mexicanes, que va indagar en quatre dominis: dades d’identificació, moviment educatiu obert, competències en educació a distància i innovació i xarxes; tot per a projectar les accions que s’han de fer com a grup de recerca en l’àmbit de l’educació a distància. Els reptes s’albiren en tres nivells: (a) polítiques institucionals per a l’accés obert, (b) gestió i comunicació del coneixement i (c) cultura de col·laboració. Les perspectives s’obren amb: (a) formació de facilitadors per al desenvolupament de competències, (b) models innovadors amb sistemes d’accés obert i (c) mobilització mitjançant xarxes i innovació.

Paraules clau
moviment educatiu obert, innovació, educació a distància, reptes educatius, accés obert, competències digitals

Article Details

Com citar
Ramírez Montoya, María Soledad. “Reptes i perspectives en el moviment educatiu obert d’educació a distància: estudi diagnòstic en un projecte SINED”. RUSC, Universities & Knowledge Society, vol.VOL 10, no. 2, pp. 170-186 | 414, doi:10.7238/rusc.v10i2.1719.
Biografia de l'autor/a

María Soledad Ramírez Montoya, Investigadora titular de la Càtedra de Recerca d’Innovació en Tecnologia i Educació del Tecnològic de Monterrey

Originària de Ciudad Obregón Sonora, Mèxic, María Soledad Ramírez Montoya va realitzar estudis de professora d’Educació Preescolar a l’Escola Normal de Sonora i la llicenciatura de Ciències de l’Educació a l’Institut Tecnològic de Sonora.

Amb el suport del Consell Nacional de Ciència i Tecnologia (CONACYT) i de la Secretaria d’Educació de Sonora va cursar estudis de mestratge de Tecnologia Educativa i doctorats d’Educació i Psicologia de l’Educació: Instrucció i Currículum, a la Universitat de Salamanca.

Actualment és professora investigadora titular de l’Escola de Graduats d’Educació del Tecnològic de Monterrey en els programes de mestratge i doctorat, on imparteix cursos de models d’ensenyament, indagació de la pràctica docent i desenvolupament de projectes de tecnologia educativa. Participa en la Xarxa de Postgraus d’Educació, en la Corporació d’Universitats per al Desenvolupament d’Internet (CUDI), en el Consell Mexicà de Recerca Educativa (COMIE), en la Xarxa d’Investigadors sobre la Recerca Educativa (REDIIEN), en l’American Educational Research Association (AERA), en projectes amb el Consell Nacional d’Avaluació (CENEVAL), en projectes de recerca del CONACYT i en comitès d’avaluació amb diverses universitats. És investigadora associada al Centre de Recerca en Educació del Tecnològic de Monterrey i membre del Sistema Nacional d’Investigadors.

Dins de la càtedra d’Innovació en Tecnologia i Educació, exerceix com a responsable en el seu paper de professora investigadora titular, coordina les activitats del grup d’investigadors i és assessora de les tesis de mestratge i doctorat d’alguns estudiants de l’equip de recerca. La seva experiència com a investigadora i avaluadora de projectes en diferents instàncies, la seva participació en xarxes amb institucions nacionals i internacionals per a desenvolupar activitats educatives i els llibres en què ha participat relacionats amb la qualitat, els recursos tecnològics i la recerca en educació (Calidad y efectividad en instituciones educativas, 2011; Objetos de aprendizaje e innovación educativa, 2006; Educación e investigación, retos y oportunidades en el nuevo milenio, 2011; Modelos de enseñanza y métodos de casos: estrategias para ambientes innovadores de aprendizaje, 2010) serveixen de suport per al desenvolupament d’aquesta càtedra.