Resum
Breument, el dret a desconnectar-digitalment a la feina es refereix a el dret dels treballadors a no rebre o contestar cap correu electrònic, trucada o missatge relacionat amb motiu laboral fora de l'horari de treball habitual. Els avenços tecnològics i els dispositius mòbils han permès als empleats realitzar-la a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Si bé aquest enfocament flexible de la feina també té els seus avantatges, es corre el risc d'erosionar les barreres entre el treball i el temps lliure. A Espanya, el dret troba acomodament tant en la Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals com en el Reial decret llei 28/2020, de 22 de setembre, de treball a distància, però, a nivell comunitari són molts els països que encara no compten amb regulació pròpia. Donada la urgència de la qüestió per la potenciació dels dispositius digitals provocats per la COVID-19 i el conseqüent teletreball, el Parlament Europeu estigui avançant per a la regulació de el dret a nivell comunitari. I no només això, també unit a la seva iniciativa ja aprovada, es pretén que el dret revista forma de dret fonamental. Aquesta iniciativa legislativa, va ser analitzada en el present article sense perdre de perspectiva la normativa espanyola, ja que resulta indeterminada actualment. En cas de cristal·litzar la directiva comunitària podria suposar l'estímul definitiu perquè el legislador nacional desenvolupi de forma més completa i garantista el dret de l'treballador a l'desenganxament tecnològic.
Drets
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
(c) IUSLABOR, 2021
Drets d'autor
IUSLabor és una revista d'accés obert, basant-se en la idea de que la posada a disposició de la investigació al públic de forma oberta i gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
En conseqüència, tot el contingut està disponible gratuïtament, sense càrrec per a les persones usuàries o la seva institució. Les persones usuàries poden llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enllaçar els textos complets dels articles d'aquesta revista sense demanar permís previ del Comitè Editor o la persona autora de l'article, sempre que es reconegui la seva autoria.
En aquest sentit, IUSLabor utilitza la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
La persona autora cedeix, de forma no exclusiva, els drets de reproducció, publicació, distribució, comunicació pública i transformació del seu treball per a la seva publicació en IUSLabor i per a la seva inclusió en les bases de dades en què la revista està indexada.
Així mateix, les persones autores autoritzen que el seu article sigui publicat amb una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
Es permet i anima a les persones autores a difondre els seus treballs publicats a IUSLabor (per exemple, en repositoris institucionals, llocs web personals o xarxes socials), referenciant sempre la seva publicació a IUSLabor.