INFORMACIÓ SOBRE LA REVISTA
Instruccions per a la submissió d'articles
Les persones interessades a publicar un article doctrinal o un comentari de jurisprudència a IUSLabor han de, en primer lloc, registrar-se a la base de dades RACO. En l'apartat Register as del formulari d'inscripció és important marcar l'opció Author, així com indicar l'idioma en què vol rebre les notificacions de IUSLabor.
Posteriorment, iniciar sessió en el compte creat de RACO per enviar l'article en qüestió, indicant la secció a la qual es pretén publicar l'article.
Mitjançant aquesta aplicació, la persona podrà conèixer l'estat de la seva proposta d'article i, si s'escau, les consideracions i revisions realitzades per les persones avaluadores.
Procés d'avaluació i selecció d'articles
IUSLabor té una periodicitat quadrimestral i els seus números són publicats els mesos d'abril, juliol i desembre.
IUSLabor anima a tothom a enviar articles doctrinals i comentaris de sentència per a la seva publicació a la revista. Els articles que s'enviïn per ser publicats a la revista han de ser inèdits, originals i respectar els criteris d'estil, que es descriuen a continuació.
Addicionalment, IUSLabor disposa d'un Comitè Editor i Comitè Científic que estableix les línies editorials generals de la revista per a cada número, a partir de les quals el Comitè Editor manté una política proactiva de proposta de treballs originals a persones expertes en la matèria.
La temàtica dels treballs ha d'estar relacionada amb qüestions actuals i d'interès de Dret del Treball de l'ordenament jurídic espanyol, europeu o internacional.
Els estudis d'ordenaments jurídics d'altres països són benvinguts en el marc de l'estudi comparatiu publicat a la secció Comparative Labor Law Dossier, per al qual el Comitè Editorial manté una política proactiva de sol·licitud de treballs originals a persones expertes en la matèria.
Tots els treballs rebuts per a la seva publicació a IUSLabor són sotmesos a un sistema d'avaluació externa per parells, amb l'excepció de l'Editorial. Els articles són sotmesos a una primera avaluació per part del Comitè Editor que verifica que l'article compleix els requisits formals necessaris per a la seva eventual publicació a la revista IUSLabor. Posteriorment, l'article és sotmès a un procés d'avaluació doble per parells. IUSLabor només publica articles que hagin estat valorats favorablement per dues persones externes a la revista. L'avaluació és anònima i la identitat de les persones autores i avaluadores no és revelada.
L'avaluació dels treballs té en compte la qualitat global de l'article, l'actualitat, originalitat i rellevància científica del tema abordat i la correcció del contingut, estructura, metodologia i redacció utilitzada en el treball, així com la inclusió de perspectiva de gènere en la investigació.
Les persones avaluadores elaboraran un informe d'avaluació de l'article, determinant la seva acceptació, revisió o rebuig, que serà remès a la persona autora. En cas de requerirse la revisió de l'article, la persona autora haurà de sotmetre una nova versió del mateix al procés de revisió, indicant els canvis introduïts. En atenció al grau de compliment de la revisió sol·licitada, el Comitè Editor determinarà la publicació o no de l'article.
El termini aproximat del procés d'avaluació és de tres mesos. En cas que alguna fase del procés, per qualsevol circumstància, s'estengui més del previst, s'informarà a la persona autora del motiu de l'endarreriment i serà decisió d'aquesta continuar amb el procés d'avaluació o, en el seu cas, cancel·lar-lo.
IUSLabor utilitza el programari Turnitin per a la detecció de plagi en supòsits de sospita de mala conducta o plagi.
La revista no aplica cap cost per concepte de processament editorial ni per publicació d'articles. En conseqüència, la revista no disposa d'una política per subvencionar la publicació d'articles.
Criteris d'estil
Els treballs que s'enviïn per ser publicats a la revista IUSLabor han de ser inèdits, originals i respectar els següents criteris d'estil, sense perjudici de la llibertat d'investigació científica de les persones autores.
IUSLabor accepta la publicació d'articles en castellà, anglès i català.
Els comentaris de jurisprudència hauran de tenir una extensió aproximada de entre 15-20 pàgines i els articles doctrinals de entre 30-25 pàgines i tenir l'estructura següent:
- Títol en espanyol i en anglès
- Si és el cas, subtítol amb la resolució comentada
- Nom, títol i afiliació de la o les persones autores.
- Resum de l'article en espanyol i en anglès (aprox. 500 caràcters).
- Paraules clau en espanyol i en anglès.
- Sumari
- Text
- Bibliografia
- Menció, si escau, al finançament rebut i/o conflicte d'interessos
L'autoria dels treballs s'ha d'atribuir a totes les persones que han contribuït de forma significativa a la investigació i redacció de l'article. En supòsits de coautoria, les persones determinaran l'ordre d'autoria segons l'aportació de cada persona, que serà respectat per la revista.
Els textos han d'estar escrits en Times New Roman, 12 punts, espai 1,2. Les notes a peu s'han d'escriure en Times New Roman, 10 punts, espai 1,2.
Tots els marges deuràn estar en 3 cm (superior, inferior, esquerre i dret).
El resum i les paraules en llengua estrangera s'han d'escriure en cursiva. No s'admet la utilització de subratllat o negreta en el text. Les citacions literals s'han d'escriuen en el text entre cometes, en cursiva i referenciar (incloent número de pàgina); a partir de 40 paraules, s'escriuran a part de el text, amb sangria, entre cometes i en cursiva.
Els epígrafs s'han de marcar amb numeració aràbiga (1, 2, 3, etc.), així com els subepígrafs (1.1, 1.2, 1.3, etc.). En la posterior enumeració d'idees s'utilitzaran les lletres minúscules (a., b., c., etc.).
Les referències bibliogràfiques s'han de citar segons la norma ISO 690: 2010. Les referències s'han d'incloure en la bibliografia i referir-se sempre a treballs citats en nota peu a el text seguint el següent format, destacant la importància d'indicar tant el nom com cognom de les persones autores.
- Article de revista: Cognom (versalites), Nom, "Títol de l'article", Títol de la revista, vol., nº, any, p. inicial-final.
- Llibre o monografia: Cognom (versalites), Nom, Títol de el llibre, ciutat de publicació, editorial, any.
- Capítol de llibre: Cognom (versalites), Nom, "Títol de capítol", en Cognom, Nom, Títol de el llibre (Direcció o Edició), ciutat de publicació, editorial, any, p. inicial-final.
- Recurs en línia: Cognom (versalites), Nom, "Títol de l'article", Títol de el recurs [en línia], data publicació (Url; data consulta).
Les referències legals i jurisprudencials han citar-se com segueix:
- La primera cita de texts legals en el text ha de ser completa, en la qual figuri rang normatiu, nombre, data i nom de la norma. Per cites posteriors és suficient la utilització de l'abreviatura.
- Les cites de jurisprudència han de contenir la resolució i tribunal o òrgan, sala, data i referència.
Les persones autores han d'incloure a l'article qualsevol conflicte d'interessos que pugui afectar l'avaluació del seu treball o qüestionar les dades i resultats de la recerca. Així mateix, caldrà fer esment, si s'escau, a la font de finançament de l'article o la investigació.
En la redacció de treballs per a la publicació a IUSLabor es recomana la utilització del llenguatge inclusiu, empreant fórmules inclusives vers el masculí genèric. Així, per exemple, es recomana fer ús de referències a "les persones treballadores" en volta de "els treballadors", "la empresa" en lloc de "l´empresari", "la norma" en substitució de "el llegislador" o "l´òrgan judicial" en lloc de "el jutje". La utilització del llenguatge inclusiu i de la perspectiva de gènere en la investigació són valorades en la evaluació de treballs per a la seva publicació a la revista.
Política d'accés obert i drets d'autoria
IUSLabor és una revista d'accés obert, basant-se en la idea de que la posada a disposició de la investigació al públic de forma oberta i gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
En conseqüència, tot el contingut està disponible gratuïtament, sense càrrec per a les persones usuàries o la seva institució. Les persones usuàries poden llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enllaçar els textos complets dels articles d'aquesta revista sense demanar permís previ del Comitè Editor o la persona autora de l'article, sempre que es reconegui la seva autoria.
En aquest sentit, IUSLabor utilitza la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
La persona autora cedeix, de forma no exclusiva, els drets de reproducció, publicació, distribució, comunicació pública i transformació del seu treball per a la seva publicació en IUSLabor i per a la seva inclusió en les bases de dades en què la revista està indexada.
Així mateix, les persones autores autoritzen que el seu article sigui publicat amb una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
Es permet i anima a les persones autores a difondre els seus treballs publicats a IUSLabor (per exemple, en repositoris institucionals, llocs web personals o xarxes socials), referenciant sempre la seva publicació a IUSLabor.
DECLARACIÓ ÈTICA I BONES PRÀCTIQUES
IUSLabor s'adhereix al Codi de Donducta i Directrius de bones pràctiques COPE establert pel Comitè d'Ètica de Publicacions, que compromet a persones editores, autores i avaluadores que participen en el procés de publicació de la revista.
1. Funcions i responsabilitats del Comitè Editor
IUSLabor compta amb un Comitè Editor que es compromet a treballar per satisfer les necessitats de persones autores, avaluadores i lectores, millorar la qualitat de les publicacions, defensar la llibertat d'expressió, mantenir la integritat científica, garantir estàndards ètics i intel·lectuals i publicar correccions, aclariments, retraccions i disculpes quan sigui necessari.
El Comitè Editor és l'últim responsable de les publicacions a la revista. Les decisions de publicació, seguint el procediment d'avaluació estipulat, es determinaran en base a criteris de qualitat i rigor, sense cap interferència per part de l'entitat editora.
2. Responsabilitat de les persones autores
Les persones autores declaren que els continguts sotmesos a avaluació i, si escau, publicació a IUSLabor són originals i no contenen fragments d'obres d'altres persones o treballs propis sense cita clara i explícita, havent d'identificar les fonts bibliogràfiques utilitzades. Així mateix, les persones autores declaren que l'article és inèdit, no ha estat publicat prèviament i no està sotmès a un altre procés d'avaluació en una altra publicació.
L'autoria dels treballs s'ha d'atribuir a totes les persones que han contribuït de forma significativa a la investigació i redacció de l'article. En supòsits de coautoria, les persones determinaran l'ordre d'autoria segons l'aportació de cada persona, que serà respectat per la revista.
Les persones autores han d'incloure a l'article qualsevol conflicte d'interessos que pugui afectar l'avaluació del seu treball o qüestionar les dades i resultats de la recerca. Així mateix, caldrà fer esment, si s'escau, a la font de finançament de l'article o la investigació.
3. Procés d'avaluació
El Comitè Editor garantirà que tots els treballs publicats han estat revisats per dues persones avaluadores externes i qualificades, que la revisió es realitza mitjançant criteris justs, objectius i imparcials i en compliment del termini d'avaluació establert.
Així mateix, el Comitè Editor de garantir la confidencialitat i anonimat de les persones autores i avaluadores en el procés de revisió d'articles.
Respecte el procés d'avaluació, el Comitè Editor proporcionarà guia a les persones avaluadores sobre la forma i criteris a seguir en la revisió d'articles.
Les persones avaluadores es comprometen a realitzar una avaluació objectiva, imparcial i constructiva dels treballs, respectant les dates assignades per la revista. Es requereix a les persones editores revelar qualsevol possible conflicte d'interessos abans d'acceptar l'avaluació d'un article.
4. Recerca ètica
El Comitè Editor garantirà que la investigació publicada a la revista s'ha dut a terme en compliment de les pautes i directrius internacionalment acceptades, especialment quan la investigació inclou persones o dades personals.
Quan sigui necessari, la investigació s'ha d'haver realitzat amb l'acceptació de l'òrgan corresponent (per exemple, comitè d'ètica) i aportar-se aquesta autorització al Comitè Editor en cas de requeriment.
5. Perspectiva de gènere
El Comitè Editor es compromet a promoure la igualtat i no discriminació entre dones i homes en l'àmbit acadèmic i científic.
En aquest sentit, es compromet a garantir una presència equilibrada de dones i homes en les persones integrants del Comitè Editor, Comitè Científic i Comitè de Redacció, així com en les persones avaluadores i autores.
Així mateix, el Comitè Editor es compromet a promoure la inclusió de la perspectiva de gènere en les investigacions publicades a la revista. IUSLabor segueix les pautes Equitat de Sexe i Gènere en la Investigació (SAGER) desenvolupades per l'Associació Europea d'Editors de Ciències (EASE).
En aquest sentit, en l'avaluació d'articles es prendrà en consideració la inclusió de perspectiva de gènere en la investigació com a criteri d'avaluació, així com l'ús de llenguatge inclusiu en els articles científics.
Una perspectiva de gènere en la investigació implica eliminar biaixos androcèntrics en el disseny, contingut i resultats de la recerca, estudiar possibles diferències de sexe i gènere, analitzar dades desglossades per sexe, incloure i visibilitzar les contribucions científiques de dones o garantir l'equilibri de gènere en l'equip d'investigació.
Pel que fa a l'ús de llenguatge inclusiu, la política editorial de la revista és utilitzar fórmules inclusives davant el masculí genèric. Així, per exemple, es recomana utilitzar referències a "les persones treballadores" en comptes de "treballadors", "l'empresa" en lloc de "l'empresari", "la norma" en substitució de "legislador" o "l'òrgan jutjador en lloc de "el jutge".
Finalment, als estudis cuantitatius, és important identificar si les dades es troben o no desagregades per sexe o si l´estudi té en conter una perspectiva de gènere, amb la finalitat de permetre identificar posibles diferències de sexe als resultats.
6. Política de sospita de mala conducta
El Comitè Editor és responsable d'actuar en cas de sospitar mala conducta per part d'alguna persona autora o avaluadora. Es consideren males pràctiques, entre altres, el plagi, l'autoplagi, la publicació de material prèviament publicat, la falsificació de dades o resultats d'investigació o l'alteració del procés d'avaluació.
IUSLabor utilitza el programari Turnitin per a la detecció de plagi en supòsits de sospita de mala conducta o plagi.
En el cas de sospita de mala conducta per part d'alguna persona autora o avaluadora, el Comitè Editor es compromet a seguir les corresponents recomanacions i diagrames de flux de COPE.
En cas de detecció de mala conducta o plagi, el Comitè Editor donarà suport a aquelles persones autores els drets d'autoria de les quals han estat violats o que han estat víctimes de plagi. Així mateix, requerirá a la persona que ha incorregut en mala conducta o plagi a la rectificació o, si és el cas, procedirà al rebuig o retirada de l'article.
7. Sistema d'atenció de queixes
IUSLabor disposa d'un sistema d'atenció de queixes per part de les persones autores enfront de decisions editorials.
Qualsevol persona autora disconforme amb alguna decisió editorial pot contactar directament amb la revista (iuslabor@upf.edu) per formular la seva queixa. El Comitè Editor es compromet a atendre les queixes fonamentades, seguint les corresponents recomanacions i diagrama de flux de COPE.
En cap cas el procés de solució de queixes suposarà difondre la identitat de les persones avaluadores.
En supòsits d'errors, declaracions inexactes o enganyoses publicades a la revista, el Comitè Editor es compromet a actuar seguint les corresponents recomanacions i diagrames de flux de COPE.
8. Protecció de dades personals
IUSLabor garantirà les normes de protecció de dades personals aplicables a l'ordenament jurídic espanyol.
El Comitè Editor es compromet a no compartir informació relativa als articles rebuts per la seva avaluació i, si escau, publicació a altres persones que no siguin membres de l'equip editorial de la revista.
IUSLabor només publicarà informació de les persones integrants del Comitè Editor, Comitè Científic, Comitè de Redacció i persones autores referents al seu nom, títol, càrrec i institució d'afiliació. La resta d'informació personal només serà publicada en cas de consentiment exprés de la persona.
Així mateix, es garantirà la confidencialitat d'informació personal obtinguda en la investigació publicada, requerint el consentiment escrit de les persones que puguin ser identificades o identificables en l'article publicat.
9. Política de preservació digital
IUSLabor té un pla de còpies de seguretat electròniques i conservació d'accés al contingut de la revista en el cas de que la revista cesi la seva publicació.
10. Protocol d'interoperabilitat
IUSLabor utilitza el protocol Open Archives Initiative Protocol for Metadata Haversting (OAI-PHM), que permet la transferència de recursos digitals, principalment de caràcter científic i accés obert. En aquest sentit, els articles estan descrits amb metaetiquetes Dublín Core per descriure, identificar, processar, trobar i recuperar un article publicat a la revista.
INFORMACIÓ ESTADÍSTICA I INDEXACIÓ
IUSLabor proporciona informació estadística sobre el nombre de treballs rebuts, acceptats i rebutjats, i s'informa sobre la progressiva indexació de la revista en bases de dades especialitzades.
Així mateix, s'inclou informació estadística sobre el grau d'obertura i internacionalització de la revista IUSLabor, la distribució de persones autores per sexe i informació estadística sobre el nivell de consulta i descàrregues de la revista i els articles publicats.
Indexació
IUSLabor ha estat acceptada i indexada en els següents directoris, catàlegs, bases de dades i biblioteques:
Bases de dades per a l'avaluació, identificació i/o impacte de revistes científiques
- CARHUS Plus+ 2018 (categoria C). Revistes científiques de ciències socials i humanitats
- Segell FECYT. ARCE - Ranking de Revistes Científiques Espanyoles amb Segell de Qualitat FECYT
- Latindex. Sistema Regional d'Informació en Línia per a Revistes Científiques d'Amèrica Llatina, el Carib, Espanya i Portugal
- MIAR. Matriu d'Informació per a l'Anàlisi de Revistes
- IN-RECJ. Índex d'impacte de les revistes espanyoles de ciències jurídiques (producte discontinuat)
- CIRC. Classificació Integrada de Revistes Científiques
Bases de dades de recursos acadèmics
- ERIH PLUS. European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences
- ISOC. Base de dades de producció científica de les Ciències Humanes i Socials publicada en revistes espanyoles
- Vlex. Informació jurídica intel·ligent
Bases de dades de revistes en accés obert
- DOAJ. Directory of Open Access Journals
- REDIB. Xarxa Iberoamericana d'Innovació i Coneixement científic
- RACO. Revistes Catalanes amb Accés Obert
Bases de dades de sumaris
- Dialnet plus. Universitat de la Rioja.
Catàlegs de Biblioteques
- WorldCat. Repositori de biblioteques a nivell mundial
- CCUC. Catàleg Col·lectiu de les Universitats Catalanes. Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya
- CRUE / REBIUN. Catàleg de la Xarxa de Biblioteques Universitàries d'Espanya
- EZB. Electronic Journals Library
- Library Hub Discover. Catàleg de recursos de les principals biblioteques del Regne Unit i Irlanda
- e-repositori. Repositori digital de la Universitat Pompeu Fabra