Resum
En aquest article es presenta una investigació que avalua un programa d’oci i participació social (“Implica-Acció”) adreçat a gent gran de Granollers. Aquest programa es va implementar durant 7 anys (2001-2008) sent avaluat el seu impacte als dos anys següents de la seva finalització. Utilitza com a base de la seva actuació la metodologia de l’animació sociocultural des de la qual es promou un model de Desenvolupament Comunitari basat en els principis de participació, corresponsabilitat i construcció de ciutadania. L’objectiu ha estat verificar com l’aplicació d’aquesta metodologia en un context determinat pot promoure processos de participación ciutadana i activitats d’oci des de la perspectiva de la democràcia cultural, incrementant al seu torn la iniciativa social a barris, territoris i/o espais comunitaris.
Paraules clau
Referències
Ander-Egg, E. (1989) La animación y los animadores. Narcea. Madrid.
Caride, J.A. (2005) La ASC y el Desarrollo Comunitario. Como educación social. Revista educativa 336
Erlinghagen, M.; Hank, K.La participación de las personas mayores europeas en el trabajo de voluntariado. Boletín sobre el envejecimiento. Observatorio de Personas mayores. IMSERSO, 17; 2005.
Garcia Roca J. (2004). Políticas y programas de participación social. Síntesis. Madrid.
INSERSO (1997) Participación social de las personas mayores. Ministerio de Asuntos Sociales. Madrid.
Llena, A.; Ucar, X. (Coord.) (2006), Miradas y diálogos en torno a la acción comunitaria. Graó. Barcelona.
Marchioni, M. (2006) Cambio social, crisis del estado social y participación de la ciudadanía. Instituto Marco Marchioni. Comunidad, participación y desarrollo. Madrid.
Martínez de Miguel, S.Alternativas socioeducativas para las personas mayores. SL Dikynson. 2009. Madrid.Merino, J.V. (1997) Programas de ASC. Tres instrumentos para su diseño y evaluación. Nancea. Madrid.Morata T. (1997) ASC y desarrollo comunitario, En Trilla, Animación Sociocultural. Teorias, programas y ámbitos. Ariel. Barcelona.
Morata, T. (2009) De la Animación sociocultural al desarrollo comunitario, Trabajo doctorado, Universidad de Deusto.
Morata, T. (2011) De la Animació Sociocultural al Desarrollo Comunitario: su incidencia en el ocio. Revista d’Innovació i Recerca en Educació (REIRE). Barcelona ISSN electrònic 2013-2255
Morata, T; Garreta, F. (2012) El tiempo libre como dinamizador y/o activador de comunidades. Revista Educación Social. nº 50. Barcelona
Perez Serrano, G. (1997) ASC. Técnicas de trabajo e investigación en ASC. Técnicas de dinamización social. UNED, Vol. IV. Madrid.
Perez Serrano, G.; Perez de Guzmán Puya, M.V. (2005) El animador sociocultural. Buenas prácticas de acción sociocultural. Narcea. Madrid.
Pérez Serrano, G.; Pérez de Guzmán, M.V. (2006). Qué es la animación sociocultural. Epistemología y valores. Nancea. Madrid.
Puig, T. (1988) Animación Sociocultural.Cultura y territorio. Popular. Madrid.
Puig, J.M.; Trilla, J. (1996) Pedagogía del ocio. Laertes. Barcelona.
Saez Carreras, J. (2002). Pedagogía social y programas intergeneracionales: educación de personas mayores. Aljibe. Málaga.
Trilla J. (1997) Animación Sociocultural. Teorías, programas y ámbitos. Ed. Ariel. Barcelona.
Ucar, X. (2002) Medio siglo de ASC en España. Balance y perspectivas. Revista Iberoamericana de Educación. Barcelona.
Ventosa Perez, V. (1993) Animación y Desarrollo Sociocomunitario. UNED. Madrid.
Zubero, I. (1996) El papel del voluntariado en la sociedad actual.Documentación social, Nº 104, Madrid
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull