Resum
L’article presenta els objectius i les accions que porta a terme el Grup 33. És una plataforma ciutadana creada l’any 2008 per un grup de persones que, després de conèixer el model penitenciari català, van decidir unir-se per treballar plegats per a la millora del model de gestió penitenciària a Catalunya. El Grup 33, conjuntament amb altres entitats i agents socials catalans, treballa per assolir un model penitenciari que possibiliti una major reinserció social de les persones internes, amb els conseqüents beneficis socials que aporta un increment en l’índex de reinserció per a la mateixa societat. S’inspiren en models ja existents que es porten a terme tant a Espanya com a Europa. Es presenten en l’article els principis bàsics del nou model penitenciari que es proposa des d’aquesta entitat, així com els beneficis individuals i socials que aporta la seva aplicació.Paraules clau
Referències
Capdevila, M.; Ferrer, M. (2009). Tasa de reincidencia penitenciaria 2008. Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada.
Generalitat de Catalunya. Dobash, R. (2005). “Efectividad de los programas penales de tratamiento de maltratadores”. En: Cid, J.; Larrauri, E. (coords.). La delincuencia violenta. ¿Prevenir, castigar o rehabilitar? Tirant lo Blanch. Valencia.
Maruna, S. (2001). Making good. How ex-convicts reform and rebuild their lives. Washington: American Psychological Association.
McGuire, J. “El renacimiento de la rehabilitación en medio abierto”. En: Cid, J.; Larrauri, E. (coords.). La delincuencia violenta. ¿Prevenir, castigar o rehabilitar? Tirant lo Blanch. Valencia.
Morata, T.; Alonso, H.; Enjuanes, J.; Palasí, E.; Santpere, E.; Sánchez, J. (2013) Informe investigación: La Pedagogía Social Comunitaria en centros penitenciarios y en programas de reinserción social. Facultad de Educación social y Trabajo Social Pere Tarrés-URL [No publicat].
Redondo, S. (2012). El tratamiento psicológico de los delincuentes. Ed. Pirámide. Madrid.Redondo,
S.; Sánchez-Meca, J.; Garrido, V. (2001). “Treatment of offenders and recividivism: assessment of the effectiveness of programmes applied in Europe”. Psychology in Spain, vol. 5, núm. 1, pàg. 47-62.
Rodríguez, F. J.; Bringas, C.; Pérez, B.; Eguizabal, J.; (2014). Evaluación de la UTE, un modelo alternativo. Otra prisión es posible. Universidad de Oviedo.
Travis, J. (2005). But they all come back. Facing the challenges of prisoner reentry. Whasington: The Urban Institute.
Wacquant, L. (2003). Les presons de la misèria. Edicions 1984. Barcelona.
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull