Resum
Les transformacions que se van produint en els temps socials són cada cop més determinades per la creixent desregulació i deshumanització del temps de treball. L’hegemonia del mercat es manifesta amb intensitat en la revisió i deconstrucció de les relacions espacialtemporals: la desregulació i la deslocalització són expressions genuïnes d’aquesta deriva. Aquestes tendències desafien l’educació Pel que fa a promoure processos que acreixen la presa de consciència sobre els diversos temps que conformen la vida quotidiana o sobre les conseqüències que els seus diferents usos provoquen en el desenvolupament personal i col·lectiu, tant en l’interior dels sistemes educatius com en altres contextos pedagògics i socials que procuren una formació més integral i integradora.Paraules clau
Referències
Augé, M. (2003), El tiempo en ruinas. Gedisa. Barcelona.
Bauman, Z. (2007), Tiempos líquidos. Vivir en una época de incertidumbre. Tusquets. Barcelona.
Bauman, Z. (2008), Los retos de la educación en la modernidad líquida. Gedisa. Barcelona.
Comisión Nacional para la Racionalización de los Horarios Españoles y su Normalización con los demás países de la Unión Europea. Accessible a: http://www.horariosenespana.es/manifiesto/manifiesto.php
Carrasco, C. (2003), “¿Conciliación? No, gracias. Hacia una nueva organización social”. AVaris: Malabaristas de la vida. Mujeres, tiempos y trabajos. Icaria. Barcelona: pp. 27-51.
Castells, M. (1998), La era de la información. Economía, sociedad y cultura. Vol 1. La sociedad red. Alianza Editorial. Madrid.
Cebrián, J.L. (1998), La red: cómo cambiarán nuestras vidas los nuevos medios de comunicación. Círculo de Lec-tores. Barcelona.
Domenech, J. (2009), Elogio de la educación lenta. Graó. Barcelona.
Durán, M.A. (2007), El valor del tiempo: ¿cuántas horas te faltan al día? Espasa-Calpe. Madrid.
Durán, M.A.; Rogero, J. (2010), La investigación sobre el uso del tiempo. Centros de Investigaciones Sociológicas. Madrid.
Escolano, A. (2000), Tiempos y espacios para la escuela: ensayos históricos. Biblioteca Nueva. Madrid.
Gergen, K.J. (2006), El yo saturado. Dilemas de identidad en el mundo contemporáneo. Paidós. Barcelona.
Gimeno, J. (2008), El valor del tiempo en educación. Morata. Madrid.
Iglesias de Ussel, J. (2006), La dimensión social del tiempo. Real Academia de las Ciencias Morales y Políticas. Madrid.
Lewis y Weigert (1992), “Estructura y significado del tiempo social”. A Ramos, R. (ed.): Tiempo y sociedad. Centro de Investigaciones Sociológicas. Madrid.
Lledó, E. (1994), El surco del tiempo: meditaciones sobre el mito platónico de la escritura y la memoria. Círculo de Lectores. Barcelona.
Moreno, N. (2003), “Doble presencia y salud: una mirada a la vida de las mujeres”. A Varis: Malabaristas de la vida. Mujeres, tiempos y trabajos. Icaria. Barcelona: pp. 53-70.
Mückenberger, U. (2007), Metrónomo de la vida cotidiana. Prácticas del tiempo de la ciudad en Europa. Ediciones Trea. Gijón.
Paolucci, G. (2003), La contrazione del tempo e dello spazio nell’era Della globalizazzione. Guerini Studio. Milán.
Pereda, C.; Actis, W.; Prada, M.A. de (1996). Tiempo social contra reloj. Las mujeres y la transformación en los usos del tiempo. Instituto de la Mujer. Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Madrid.
Sirvent, E. (2009). El empleo a tiempo parcial como herramienta para compatibilizar la flexibilidad laboral y la conciliación de la vida personal y laboral. Consejo Económico y Social. Madrid.
Taibo, C. (2010), En defensa del decrecimiento: sobre capitalismo, crisis y barbarie. Libros de la Catarata. Madrid.
Tabboni, S. (2006). Les temps sociaux. Armand Colin. París.
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull