Relats d’anticipació que auguren mons possibles
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Una vegada més ens endinsarem en la construcció de mons possibles mitjançant una teoria de ficció política situada en els marges del que avui dia anomenem Gaia o Chthulucé. La ficcionalització de la teoria ens ha servit per configurar una teoria de mons possibles que, més enllà d’especular sobre la seva potencialitat, s’erigeix com un reservori de possibles vius, presents i compartits. Aquests mons possibles s’esbossen per mitjà dels relats d’anticipació (Despret) o les SF (Speculative Fictions), narracions especulatives (Haraway) de manera cosmopolítica (Stengers). És a dir, mitjançant l’especulació sobre com es configura el conjunt d’una «comunitat ecològica multiespècie», atesos els diferents punts de vista de les seves actants i l’efecte de les seves possibles interaccions. Aquest exercici d’imaginació prendrà com a base la teoria, però també certs casos d’estudi vinculats a la producció de les arts visuals actuals. Així, aquesta «comunitat ecològica multiespècie» ens permet preguntar-nos pels seus possibles, les seves relacions o la seva configuració, així com sobre els mons que són capaços de construir. Aquests possibles inventen històries de futurició on els marcs temporals i espacials són diversos: el passat, el present i el futur, l’aquí i l’ara, l’aleshores i l’allí es projecten en la teoria de mons possibles.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Johanna Caplliure, 2023
Drets d'autor
Els continguts publicats a Artnodes estan subjectes a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/; els autors retenen el copyright. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix en règim no exclusiu als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Johanna Caplliure, Universitat Miguel Hernández i Universitat Politècnica de València
Llicenciada en Història de l’Art i en Filosofia. Doctora en Art amb esment internacional. Docent d’Estètica i Teoria de l’Art. Curadora, crítica d’art i escriptora. Els seus articles i assajos travessen l’hermenèutica crítica, els estudis de gènere i els estudis culturals. És experta en autoficció i en el qüestionament de la Història des del fictocriticism, la narració especulativa i la pràctica curatorial. En la seva metodologia empra la teoria ficció política per elaborar projectes que construeixen mons possibles des de la distòpia, la ucronia o l’anticipació, tot repensant les relacions en el nostre planeta. En els últims anys ha signat textos de ficció on mescla el relat i l’assaig. Les seves pràctiques s’estenen a seminaris i classes com a metodologia o casos de recerca procurant portar la seva labor a l’actualitat dels estudis acadèmics. Els seus eixos d’actuació i transversalitat fluctuen entre la pràctica curatorial, la recerca i la docència acadèmica, la producció assatgística i literària, la crítica d’art i les relacions amb museus, centres d’art i galeries exercint un camp tentacular de sabers i estratègies.
Bennett, Jane. Vibrant Matter. A Political Ecology of Things. Durham/Londres: Duke University Press, 2010. DOI: https://doi.org/10.1215/9780822391623
Caplliure, Johanna. Floating Bodies /Cossos flotants. Exposición. València: Ayuntamiento de València, 2022a.
Caplliure, Johanna. «Embrazing the worlding. Zheng Bo y una política de mundos posibles». V Congreso INTERNACIONAL DE INVESTIGACIÓN EN ARTES VISUALES ANIAV 2022. 2022b. DOI: https://doi.org/10.4995/ANIAV2022.2022.15491
Caplliure, Johanna. La autoficción como construcción de mundos posibles en las artes visuales del s. XXI. Tesis doctoral. València. Universitat Politècnica de València, 2022c.
Debaise, Didier. «Le récit des choses terrestres. Pour une approche pragmatique des récits». Revue Corps-Objet-Image 04. Théâtres de l’Attention, Strasbourg, 2020.
Despret, Vinciane. Autobiographie d’un poulpe et autre récits d’anticipation Arles: Actes Sud, 2021a.
Despret, Vinciane. Plaidoyer pour une poésie animale avec Vinciane Despret. RadioFrance. Emisión: 12/04/2021. 2021b. https://www.radiofrance.fr/franceculture/podcasts/la-grande-table-idees/plaidoyer-pour-une-poesie-animale-avec-vinciane-despret-1271608
Despret, Vinciane. «Vinciane Despret: “À partir des découvertes scientifiques, j’imagine où nous pourrions en être dans 30 ou 40 ans”». Entrevista de Philippe Nassif. Madame LeFigaro (2021c).
Haraway, Donna. Seguir con el problema. Generar parentesco en el Chthuluceno. Bilbao: Consonni, 2019.
Latour, Bruno. Enquêtes sur les modes d’existence. Une anthropologie des Modernes. París: La Découverte, 2018.
Latour, Bruno. «Esperando a Gaia. Componer el mundo común mediante las artes y la política». Cuadernos. Revista Otra Parte (2012).
Le Guin, Ursula. K. «La autora de las semillas de acacia y otros extractos de la revista de la asociación de terolingüística» (1974). La rosa de los vientos. Barcelona: Edhasa, 1982.
Le Guin, Ursula. K. «Deep in admiration». Anthropocene Conference. Arts of Living on a Damaged Planet (2014). Santa Cruz.
Leibniz, Gottfried W. Oeuvres. París: Charpentier, 1846.
Margulis, Lynn. «Las bacterias en el origen de las especies: muerte del paradigma neodarwinista». Discurso de aceptación Honoris Causa. Valencia: UPV, 2001.
Margulis, Lynn. Planeta simbiótico. Un nuevo punto de vista sobre la evolución. Madrid: Debate, 2002.
Moreno, Amanda. The Alchemical Body (2022a). 16:9, 21’31”.
Moreno, Amanda. Thalassophile (2022b). 16:9, 5’00’’
Morton, Tim. Ecología oscura. Barcelona: Paidós, 2019.
Porlán, Sergio. Larva (2023). Instalación. Medidas variables.
Robinet, André. G.W. Leibniz: Le meilleur des mondes par la balance de l’Europe. Paris: Presses Universitaires de France, 1994. https://doi.org/10.3917/puf.robin.1994.01
Renouvier, Charles. Uchronie. Esquisse historique apocryphe du développement de la Civilization europèenne tel qu’il n’a pas été, tel qu’il aurait pu être. París: Fayard, 1988.
Stengers, Isabelle. En tiempos de catástrofes. Cómo resistir a la barbarie que viene. Barcelona: Nuevos Emprendimientos Editoriales, 2017.
Stengers, Isabelle. «La proposition cosmopolitique». En: Lolive, J. y Soubeyran, O. L’émergence des Cosmopolitiques, París: La Découverte «Recherches», 2007. https://doi.org/10.3917/dec.loliv.2007.01.0045
Stengers, Isabelle. «Un engagement pour le possible». Cosmopolitiques, n.º 1 (2002). La nature n’est plus ce qu’elle était.
Tsing, Anna. L. La seta del fin del mundo. Sobre la posibilidad de vida en las ruinas capitalistas. Madrid: Capitán Swing, 2022.
Articles similars
- Vanina Hofman, Pau Alsina, Futurs especulatius de l’art «Què passaria si...?» , Artnodes: Núm. 19: (Juny 2017). NODE 19. Futurs especulatius de l'art (coord.: Ana Rodriguez Granell)
- Catalina Morla Gayà Morlà, Marta Rizo García, Museus, memòria col·lectiva i imaginaris narratius. La comunicació participativa com a estratègia per a construir relats no hegemònics en museus amb vocació social , Artnodes: Núm. 29: (Gener 2022). NODE 29. Ecologia de la imaginació (coord.: Marina Garcés)
- Cristina Garde, David Vidal Castell, El temps circular: noves maneres de narrar l’experiència. La dramatúrgia acumulativa de La Conquesta del Pol Sud , Artnodes: Núm. 29: (Gener 2022). NODE 29. Ecologia de la imaginació (coord.: Marina Garcés)
- Ignacio Gastaca Eguskiza, Víctor Iturregui Motiloa, Avatars icònics de l’humà i el no humà en Jo, robot (2004) i L’home bicentenari (1999) , Artnodes: Núm. 30
- Fernando Herraiz-García, Silvia de Riba Mayoral, Laura Marchena Ricis, El potencial de les arts per a imaginar una altra educació. Aprenent de moviments, posicions i trànsits en el cas de l’I.E. Pepa Colomer , Artnodes: Núm. 29: (Gener 2022). NODE 29. Ecologia de la imaginació (coord.: Marina Garcés)
- Sofía Marín-Cepeda, El patrimoni cultural i artístic, els vincles i les comunitats patrimonials en xarxa. Indicadors d’alt impacte per mitja de les TIC , Artnodes: Núm. 26: (Juliol 2020). NODE 26. IA, art i disseny: Qüestionant l'aprenentatge automàtic (coord.: A. Burbano i Ruth West)
- Marina Pastor, Moises Mañas, Apocalipsi dels mitjans. Dissecció, regeneració i reparació: agents per a la fabricació de sistemes zombi lúdics i tecnocràtics , Artnodes: Núm. 21: (Juny 2018). NODE 21. Arqueologia dels mitjans (coord.: Pau Alsina, Ana Rodríguez, Vanina Hofman)
- Marie-Laure Ryan, Narratologia transmèdia i transmedia storytelling , Artnodes: Núm. 18: (Novembre 2016). NODE 18. Narratives transmèdia (coord.: Pau Alsina)
- Predrag Nikolić, Ruiyang Liu, La metafísica de les màquines: de la interacció humà-robot-robot a la capacitat d’abstracció filosòfica de la intel·ligència artificial , Artnodes: Núm. 28: (juliol 2021). NODE 28. En els límits d'allò que és possible: art, ciència i tecnologia (coord.: Paloma Díaz, Andrea García)
- Andrés Senra, Entre allò viu i allò no viu. Edatisme, capacitisme, LGTBIQ*fòbia i artivisme antiracista a l’Estat espanyol durant els primers mesos de la COVID-19 , Artnodes: Núm. 27: (Gener 2021). Node 27. Arts en temps de pandèmia (coord.: Laura Benítez i Erich Berger)
També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.