L’esdevenir de l’arqueologia dels mitjans: rumbs, sabers i metodologies

Main Article Content

Pau Alsina
Ana Rodríguez
Vanina Yael Hofman

En aquesta article introduïm alguns dels diferents vectors clau de gestació i desenvolupament de l’anomenada arqueologia dels mitjans, àmbit de coneixement i marc d’investigació objecte d’aquest monogràfic. Partim d’una mirada arqueològica de llarg recorregut en l’àmbit propi, tot establint connexions tranversals amb autors, conceptes i perspectives afins a l’àmbit que permeten comprendre el rerefons que l’articula. Sense voluntat de ser exhaustius, elaborem un breu estat de la qüestió que permeti orientar-nos per les diferents aproximacions presents en el monogràfic; mostrant alhora la seva heterogeneïtat i complexitat constitutiva, per mitjà d’alguns dels seus autors més emblemàtics, i alhora sent conscients de la necessitat d’avançar en el seu desenvolupament particular.

Paraules clau
arqueologia dels mitjans, nous mitjans, metodologies, media studies

Article Details

Com citar
Alsina, Pau et al. “L’esdevenir de l’arqueologia dels mitjans: rumbs, sabers i metodologies”. Artnodes, no. 21, doi:10.7238/a.v0i21.3251.
Biografies de l'autor/a

Pau Alsina, Professor dels Estudis d'Arts i Humanitats (UOC) Director de la revista Artnodes

Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Professor dels Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, on coordina i imparteix assignatures d'art i pensament contemporani. Professor del màster de Comissariat d'Art Digital de l'Escola Superior de Disseny, centre adscrit a la Universitat Ramon Llull. Director de la revista Artnodes, dedicada a les interseccions entre Art, Ciència i Tecnologia. És cofundador i membre de l'equip coordinador de YASMIN, xarxa d'art, ciència i tecnologia (ACT) dels països mediterranis, impulsada per Unesco Digiarts, Leonardo/ISAST, Olats, Artnodes/UOC i la Universitat d'Atenes. Ha col·laborat amb diverses institucions públiques i privades en la configuració de polítiques culturals vinculades a l'art i la cultura digital. També ha impulsat esdeveniments interdisciplinaris com la trobada Sinergia o el congrés internacional sobre Art i Materialitat. Ha escrit diferents llibres, capítols de llibre i articles sobre les interseccions entre art, ciència i tecnologia i pensament contemporani. Actualment investiga en l'elaboració d'una aproximació neomaterialista a l'art i la cultura contemporània.

Ana Rodríguez, Professora dels Estudis d'Arts i Humanitats (UOC) Publicacions a Academia.edu

Ana Rodríguez Granell és Doctora en Història de l’Art (Universitat de Barcelona, 2012). Des del 2009 és professora pròpia del Departament d’Arts i Humanitats de la UOC, on coordina assignatures relatives a les àrees dels Mitjans de comunicació, Estudis fílmics i Història de l’Art. Des del 2006 és membre de grups de recerca i projectes de R+D finançats pel Ministeri d’Economia, dedicats a l’estudi de la cultura i la societat, el cinema i la història i la cultura digital. El 2013 entra a l’equip editorial de la revista indexada Artnodes com a directora executiva. Els últims treballs d’investigació i publicacions s’han centrat a reflexionar sobre la història cultural del modernisme i sobre qüestions d’agència i estètica oposicional a les arts del segle xx i finals del xix. Recentment ha desenvolupat la seva tasca d’investigació com a investigadora visitant al Departament d’Antropologia Visual de la Universitat Goldsmiths de Londres.

Vanina Yael Hofman, Investigadora ajudant Estudis d'Arts i Humanitats (UOC)

Vanina Hofman és assistent de recerca en el departament d’Estudis d'Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya, a més de productora cultural independent. Estudia pràctiques plurals i divergents per a la preservació i l’arxiu de les media arts. S'interessa particularment pels processos implicats en la construcció del record i l'oblit en la cultura digital, les històries de l'art no convencionals i les materialitats digitals.

Vanina es va llicenciar en Disseny d'Imatge i So a la Universitat de Buenos Aires (UBA). Té un màster en Comissariat i pràctiques culturals en arts i nous mitjans pel MECAD/Universitat Ramon Llull. També és doctora per l'Internet Interdisciplinary Institute (IN3)/Universitat Oberta de Catalunya.

Des de 2006 coordina la plataforma independent Taxonomedia i ha organitzat diverses activitats a Argentina, Espanya i Colòmbia.

És membre del grup d’investigació Mediaccions de la Universitat Oberta de Catalunya i del grup de recerca Art, Arquitectura i Societat Digital de la Universitat de Barcelona.

 

Articles més llegits del mateix autor/a

1 2 3 > >> 

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.