Tensions, paradoxes, debats terminològics i algunes possibilitats transformadores en el marc del gir educatiu en els projectes artístics i el comissariat

Main Article Content

Fermín Soria Ibarra

Aquest article aborda de forma crítica la complexitat de les relacions entre art i educació sorgides en els projectes que des de l'àmbit del comissariat i les pràctiques artístiques contemporànies s'han vingut desenvolupant en els darrers deu anys com a reacció a les polítiques de caire neoliberal en l'educació. En aquest sentit, s'assenyalen algunes de les tensions, contradiccions i debats terminològics generats pels arguments i els desenvolupaments pràctics d'aquest fenomen, ja que al mateix temps des del camp de l'art i el comissariat es contempla la pedagogia com un espai de possibilitat transformadora, però de forma paradoxal es revela una certa aversió envers conceptes com ara l'educació o la pedagogia, ja que es creu que poden connotar posicions properes al adoctrinament, a allò que és unidireccional o transmissiu. Igualment, partint d'aquesta discussió i prenent com a referència alguns exemples de projectes de caràcter transversal i interdisciplinari que es mouen entre el context educatiu i artístic, l'article explora algunes de les possibilitats transformadores que es donen quan s'afavoreix la cooperació horitzontal entre equips d'educadores crítiques, artistes i comissaris; posant sobre la taula les contradiccions i els antagonismes interns, s'exploren els processos de jerarquització en la producció, reproducció i distribució del coneixement i es concep la mediació com a una font d'investigació i producció col·lectiva de sabers.

Paraules clau:

gir educatiu, neoliberalisme, mediació, reconeixement, aliances

Article Details

Com citar
Soria Ibarra, Fermín. “Tensions, paradoxes, debats terminològics i algunes possibilitats transformadores en el marc del gir educatiu en els projectes artístics i el comissariat”. Artnodes, no. 17, doi:10.7238/a.v0i17.2974.
Biografia de l'autor/a

Fermín Soria Ibarra, Universitat de Barcelona

Investigador y educador independiente

Articles similars

1 2 3 4 5 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.