Estudi de l'abandonament a les universitats públiques catalanes. L'anàlisi de dues cohorts de la base de dades UNEIX
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Xavier Triadó-Ivern
Universitat de Barcelona (UB)
Pilar Figuera
Universitat de Barcelona (UB)
Pilar Aparicio-Chueca
Universitat de Barcelona (UB)
María-Luisa Rodríguez
Universitat de Barcelona (UB)
Natalia Jaría
Universitat de Barcelona (UB)
Mercedes Torrado-Fonseca
Universitat de Barcelona (UB)
Ernest Pons
Universitat de Barcelona (UB)
Montserrat Freixa-Niella
Universitat de Barcelona (UB)
Immaculada Dorio-Alcaraz
Universitat de Barcelona (UB)
Màrius Domínguez-Amorós
Universitat de Barcelona (UB)
L’abandonament universitari és un fenomen cada vegada més preocupant, ja que les magnituds que pren aquest són considerables, tant en l’àmbit d’Espanya –xifrat en una taxa del 40 %–, com pel que fa a Catalunya –taxa del 30 %–. El present article pretén plasmar l’estat de la qüestió pel que fa a l’abandonament i, en concret, se centra a aprofundir en l’estudi d’aquest fenomen a les universitats públiques catalanes identificant les tipologies d’abandonament que es poden donar i quins són els perfils d’estudiants que el protagonitzen. Des d’un punt de vista empíric, es realitza un estudi sobre la dimensió que presenta l’esmentat fenomen en dues cohorts a les universitats catalanes tenint en compte el perfil de l’estudiant en cada moment temporal de la seva trajectòria acadèmica. Per acabar, atenent a la preocupació per l’eficiència i l’eficàcia del sistema universitari, s’indiquen alguns suggeriments per intentar reduir aquest fenomen i millorar la sistematització de la recollida de dades.
Paraules clau
Abandonament universitari, tipologies d’abandonament, perfil d’estudiants
Article Details
Com citar
Triadó-Ivern, Xavier et al. “Estudi de l’abandonament a les universitats públiques catalanes. L’anàlisi de dues cohorts de la base de dades UNEIX”. REIRE. Revista d’Innovació i Recerca en Educació, vol.VOL 3, no. 2, pp. 16-36, https://raco.cat/index.php/REIRE/article/view/196163.
Drets
Drets d'autor
L’autor conserva els drets d’autoria, i concedeix a REIRE els drets de la primera publicació de l’article.
Tots els continguts inclosos a la Revista d'Innovació i Recerca en Educació estan subjectes a la llicència Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, que permet la reproducció, distribució i comunicació pública sempre que es reconegui l'autor i la revista.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Montserrat Freixa-Niella, Mercedes Torrado-Fonseca, Immaculada Dorio-Alcaraz, Elisabeth Pelfort-Homs, Les diplomades i els diplomats en Educació Social a la Universitat de Barcelona: més d’una dècada de trajectòria en el mercat laboral , REIRE. Revista d'Innovació i Recerca en Educació: 2012: Vol.: 5 Núm.: 1
- Xavier Triadó-Ivern, Pilar Aparicio-Chueca, Amal Elasri-Ejjaberi, L’avaluació de competències a l’Educació Superior: el cas d’un màster universitari , REIRE. Revista d'Innovació i Recerca en Educació: 2013: Vol.: 6 Núm.: 1
- Pilar Aparicio-Chueca, Mercè Bernardo Vilamitjana, Marius Domínguez-Amorós, Amal Elasri-Ejjaberi, Irene Maestro-Yarza, Xavier Ma. Triadó i Ivern, Estudi descriptiu del rendiment acadèmic en els tres períodes de docència universitària durant la COVID-19 , REIRE. Revista d'Innovació i Recerca en Educació: Vol. 16 Núm. 1 (2023)