Els censos hivernals d'ocells comuns donarien resultats similars si es fessin per la tarda en comptes del matí?

Main Article Content

Sergi Herrando
Joan Estrada
Lluís Brotons
Santi Guallar
La majoria dels programes de seguiment d'ocells comuns a gran escala centren els seus esforços en les poblacions nidificants i només uns pocs es duen a terme també a l'hivern. Almenys a la conca mediterrània occidental, aquests programes hivernals basen exclusivament els censos en comptatges matinals, una norma extrapolada de les que s'apliquen habitualment durant la temporada de nidificació. No obstant això, no s'han realitzat estudis específics per determinar si aquests censos hivernals donarien resultats similars si es fessin a la tarda. Dins d'aquest marc conceptual, és important destacar la importància dels censos d'ocells comuns en el projecte d’Atles dels ocells de Catalunya a l’hivern 2006-2009 on, tant els mapes d'abundància com les estimes poblacionals es basaran, en bona part, en les dades obtingudes mitjançant els transectes del Seguiment d'Ocells Comuns a Catalunya (SOCC).
Si els patrons de detectabilitat no variessin significativament entre les primeres i les darreres hores del dia els comptatges del SOCC es podrien fer independentment als matins i a les tardes. Això augmentaria notablement les possibilitats de realitzar els censos, ja que sovint els participants voluntaris tenen limitacions d’índole variada per fer comptatges exclusivament durant el matí: meteorologia adversa, dificultat d’arribar a temps al matí a zones poc accessibles, flexibilitat horària, etc. A més, en alguns casos fins i tot podria permetre que en un mateix dia es fessin 2 censos.
Per testar les possibles diferències entre els censos d'ocells comuns hivernals de matí i de tarda es va realitzar un estudi pilot amb 20 itineraris SOCC distribuïts de tal manera que cobrissin els principals gradients climàtics i geogràfics de Catalunya. Amb l'objectiu de minimitzar altres variacions temporals en la detectabilitat i/o abundància real dels individus, els censos de tarda es van fer durant el mateix dia que els de matí o bé la tarda del dia anterior. Els censos de tarda es van iniciar entre les 14:00-15:00 h i van finalitzar entre les 16:00-17:30 h (horari oficial).
Comparant les mitjanes de dades aparellades dels dos censos es va trobar que l’abundància (nombre d’individus comptats) i riquesa (nombre d’espècies detectades) observades en els censos de matí van ser significativament superiors als de la tarda (respectivament F1,19=5,67; p=0,028; F1,19=11,44; p=0,003). No es va detectar cap efecte significatiu produït per la temperatura mitjana de desembre de la zona on estava situat l’itinerari (F1,17=1,19; p=0,289); tampoc no es van trobar efectes significatius entre el mes i l’abundància (F1,18=0; p=0,993), però sí entre la riquesa i el mes (F1,18=4,62; p=0,045). D'altra banda, les diferències entre els censos de matí i de tarda van desaparèixer quan es van analitzar les dades per al subconjunt d'espècies que fan dormidors (F1,19=1,15; p=0,163 en el cas de l'abundància i F1,19=1,06; p=0,315 en el cas de la riquesa).
Aquest estudi pilot mostra que la realització dels censos SOCC al matí o a la tarda produeix resultats significativament diferents i que aquests són independents dels principals gradients ambientals que hi ha a Catalunya durant l’hivern. A més, l'absència de diferències entre matí i tarda per al subconjunt d'espècies que fan dormidors suggereix que el fet que per al conjunt de la comunitat ornítica es detectin més ocells al matí que a la tarda no és degut al comportament particular d'aquest subconjunt d'espècies, sinó que més aviat es tracta d'un patró general. En síntesi, els resultats d'aquest treball indiquen que, almenys a la conca mediterrània, no és aconsellable que els censos d'ocells comuns que es portin a terme a l'hivern es realitzin també a les tardes.

Article Details

Com citar
Herrando, Sergi et al. “Els censos hivernals d’ocells comuns donarien resultats similars si es fessin per la tarda en comptes del matí?”. Revista Catalana d’Ornitologia, vol.VOL 22, pp. 14-20, https://raco.cat/index.php/RCOrnitologia/article/view/122845.

Articles més llegits del mateix autor/a

1 2 > >>