La remodelació del viatge combinat per Reial decret-llei 23/2018, de 21 de desembre

Main Article Content

Manuel Ángel De las Heras

El legislador nacional ha estat incapaç de traslladar, dintre del termini i en la forma escaient, al nostre ordenament jurídic certes directives. De manera que aquest article se centra en la demorada i insòlita incorporació de la Directiva 2015/2302 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre, relativa als viatges combinats i als serveis de viatge vinculats, per la qual es modifiquen el Reglament núm. 2006/2004 i la Directiva 2011/83/UE del Parlament Europeu i del Consell i per la qual es deroga l’anterior Directiva 90/314/CEE del Consell, de 13 de juny de 1990, relativa als viatges combinats, les vacances combinades i els circuits combinats. La seva concreta transposició ha tingut lloc mitjançant la discutible via d’un Reial decret-llei de recent convalidació (RDL 23/2018, de 21 de desembre) després de diverses temptatives fallides i davant el temor de patir la imposició d’una sanció per part de la Comissió Europea, prèvia incoació del corresponent procediment formal d’infracció. Aquest estudi pretén dur a terme una anàlisi crítica i aclarir alguns dels aspectes principals de la nova reforma relatius a la transformació que hi ha hagut en la mateixa noció de viatge combinat, en particular, la integració de determinats conceptes com els serveis de viatge vinculats, les seves eventuals exclusions –establertes o no en l’actual normativa– i altres extrems de rellevància en vista de l’esmentat cos legal i dels principals treballs preparatoris que l’antecedeixen.

Paraules clau:

viatge combinat, transposició, serveis de viatge vinculats, exclusions, contracte, Reial decret-llei

Article Details

Com citar
De las Heras, Manuel Ángel. “La remodelació del viatge combinat per Reial decret-llei 23/2018, de 21 de desembre”. IDP. Revista d’Internet, Dret i Política, no. 30, doi:10.7238/10.7238/idp.v0i30.3204.
Biografia de l'autor/a

Manuel Ángel De las Heras, Universidad de Alicante, ES

Va estudiar la Llicenciatura en Dret a la Universitat de Múrcia cursant, amb posterioritat, el programa de Doctorat «Metodologia, Fonts i Institucions jurídiques» ofert per la Facultat de Dret de la Universitat d’Alacant, on va defensar la seva memòria de tesi doctoral, aconseguint la màxima qualificació. Amb anterioritat a la seva activitat acadèmica i investigadora, va exercir tant l’advocacia com la judicatura. Entre altres reconeixements, ha rebut el Premi San Raimundo de Peñafort (XX edició) convocat per l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Múrcia, va ser designat vocal de la Subcomissió VIII per a l’elaboració d’una guia pràctica sobre la vigent Llei d’enjudiciament civil (nomenat a aquest efecte per l’Audiència Provincial d’Alacant), ha estat professor-formador de l’Escola de Pràctica Jurídica d’Alacant i ha impartit nombroses conferències en congressos, seminaris, jornades, tallers i cursos de caràcter nacional i internacional. Des de fa quatre cursos, és professor col·laborador de l’Institut Superior de Dret i Economia de Madrid gràcies a les seves aportacions en Dret de la persona, Dret d’obligacions i contractes, i Dret de consum. Es pot consultar la generalitat de les seves contribucions a: https://orcid.org/0000-0002-9055-5573 i un resum del seu currículum a https://cvnet.cpd.ua.es/curriculum-breve/es/de-las-heras-garcia-manuel-angel/15995