Els contractes de zero hores dins el treball en plataformes digitals. Hem de prohibir-los o acceptar-los?
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
L'objectiu de l'article és analitzar els anomenats contractes de zero hores dins el context del treball en plataformes digitals i, en concret, els riscos i les oportunitats d'aquesta forma de prestar serveis. En el context de l'economia col·laborativa i l'economia de bolos o de feinetes, han sorgit tota una sèrie d'empreses que treballen basant-se en una aplicació i que han modificat substancialment la manera com es presten els serveis. Empreses com ara Uber, Lift, TaskRabbit, Deliveroo, Glovo o Amazon Mechanical Turk han suposat la introducció de noves formes de treball que han alterat els límits de la legislació laboral. El model de treball d'aquestes empreses és dividir la seva producció en "microtasques" o feinetes, externalitzar tota la seva producció a un gran nombre de contractistes independents a través d'una aplicació o una pàgina web, i contractar cada servei a demanda. Així, les noves tecnologies han permès que aquestes empreses evitin contractar empleats i prestin els seus serveis únicament a través de treballadors autònoms. La contractació a demanda implica, de facto, que es faci servir un contracte de zero hores, perquè els treballadors de la plataforma no estan subjectes a un règim horari concret i tenen llibertat absoluta per decidir no només el seu calendari sinó també l'horari laboral i, fins i tot, la disponibilitat per treballar. En aquesta situació, l'objectiu de l'article és analitzar el règim de zero hores dins el context del treball en plataformes digitals. L'objectiu final de l'article és determinar, des de la perspectiva d'elaborar una possible futura llei sobre aquesta qüestió, si les jurisdiccions haurien d'incloure aquest tipus de contracte per afavorir el model de negoci que utilitzen les plataformes digitals o si, per contra, l'haurien de prohibir.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 3.0.
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.