Experiències de retroacció per a la millora de l’avaluació continuada: l’ús de Twitter com a tecnologia emergent

Main Article Content

Maite Fernández-Ferrer
Elena Cano
En el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES) esdevé necessari insistir en l’avaluació per a l’aprenentatge i treballar en propostes de millora de la retroacció que es proporciona a l’estudiant. Amb la intenció que aquesta no sigui finalista, és interessant articular mecanismes per comprovar que sigui útil per a l’aprenentatge i s’empra en les futures produccions de l’alumnat. Des d’aquesta perspectiva, l’objectiu d’aquest treball és dissenyar tasques d’aprenentatge i activitats d’avaluació que proporcionin informació als estudiants, de tal manera que puguin aplicar-la en les seves futures activitats acadèmiques. Concretament, en el present article es mostra l’experiència duta a terme en una de les assignatures obligatòries del grau de Pedagogia, en la qual s’ha plantejat l’ús de Twitter com a activitat d’aprenentatge mediat per l’avaluació entre iguals, i en la qual els universitaris han hagut de proporcionar una retroacció constant als seus companys sobre la qualitat de les seves piulades. Els resultats d’aquest treball mostren les diferències significatives entre la percepció dels estudiants sobre la retroacció rebuda per part dels seus companys i la que ells mateixos els han proporcionat. Una retroacció, segons ells, amb molta més intencionalitat de millorar l’aprenentatge.
Paraules clau
autoregulació de l’aprenentatge, avaluació formativa, avaluació entre iguals, Twitter

Article Details

Com citar
Fernández-Ferrer, Maite; and Cano, Elena. “Experiències de retroacció per a la millora de l’avaluació continuada: l’ús de Twitter com a tecnologia emergent”. Educar, vol.VOL 55, no. 2, pp. 437-55, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/359304.
Biografia de l'autor/a

Maite Fernández-Ferrer, Universitat de Barcelona

Licenciada en Pedagogía y máster en Intervenciones Sociales y Educativas y en Estudios Internacionales por la Universidad de Barcelona, Maite Fernández es miembro del grupo de investigación consolidado “Laboratorio de Medios Interactivos” liderado por el doctor Antonio Bartolomé. Desde 2010 ha formado parte de diferentes estudios sobre competencias y evaluación en la educación superior destacando, entre otros, el proyecto I+D “El impacto de la evaluación educativa en el desarrollo de competencias en la universidad. La perspectiva de las primeras promociones de graduados” (referencia EDU2012-32766) o el proyecto CYTED “Red iberoamericana para el desarrollo de una plataforma tecnológica de soporte a la evaluación de los procesos de formación” (referencia 512RT0443). Desde 2011 ha participado en varios congresos científicos sobre la temática, tanto nacionales como internacionales, tales como ELSE, ECER o INTED. De su experiencia en investigación diversas publicaciones han surgido, tanto capítulos de libro (como en “Buenas prácticas en la evaluación de competencias. Cinco casos de Educación Superior” o “Evaluar la formación es posible. Evaluación de la transferencia de la formación de formadores con soporte tecnológico”), como artículos de revistas. Entre sus estancias de investigación internacionales se encuentra en 2012 la de la University of Cape Town (Sudáfrica) durante seis meses, y en 2015 la de la Universität zu Köln (Alemania) durante tres meses. Actualmente, y gracias a una beca pre doctoral de la Generalitat de Catalunya, se encuentra trabajando como personal investigador novel en la Universidad de Barcelona donde imparte docencia en los grados de Pedagogía y Educación Primaria, y realiza su programa de doctorado internacional sobre los nuevos cursos masivos abiertos y en línea y su evaluación.