Ludificació i educació per a la ciutadania. Revisió de les experiències significatives

Main Article Content

Luis-Miguel Romero-Rodríguez
Ángel Torres-Toukoumidis
Ignacio Aguaded
Aquest treball aborda una revisió de les experiències de ludificació en l’educació per a la ciutadania partint de la conjunció de les dimensions de l’educació ciutadana global amb les mecàniques de la ludificació. Per fer-ho s’identifiquen les experiències compilades al World Gamification Map i les trobades en la literatura acadèmica provinents de les principals bases de dades (ISI-WOS, Scopus i Google Scholar). Els resultats demostren un total de 17 experiències que compleixen amb les dimensions referides, de les quals 9 són d’educació per al desenvolupament sostenible, 5 són relatives a l’educació per als drets humans i 3 pertanyen a la dimensió de l’educació per a l’entesa internacional, cadascuna organitzada d’acord amb els seus indicadors particulars. En suma, la ludificació s’evidencia com a catalitzador del canvi social en proporcionar un caràcter interactiu i transversal i impulsar comportaments desitjats per al desenvolupament moral de les persones en pro del compromís actiu en la comunitat.
Paraules clau
ludificació, educació per a la ciutadania, desenvolupament sostenible, drets humans, entesa internacional

Article Details

Com citar
Romero-Rodríguez, Luis-Miguel et al. “Ludificació i educació per a la ciutadania. Revisió de les experiències significatives”. Educar, vol.VOL 53, no. 1, pp. 109-28, https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/317273.
Biografies de l'autor/a

Luis-Miguel Romero-Rodríguez, Universidad de Huelva

Doctor en Comunicación por el programa de Doctorado Interuniversitario en Comunicación de las Universidades de Sevilla, Málaga, Huelva y Cádiz. Coordinador de Comunicaciones e Investigador Asociado (IA) de la Red Interuniversitaria Euroamericana de Competencias Mediáticas para la Ciudadanía (ALFAMED). Investigador Asociado del Grupo «Ágora» de la Universidad de Huelva (PAI-HUM-648). Miembro del Board of Management de la Revista Comunicar.

Ángel Torres-Toukoumidis, Universidad de Huelva

Doctorando en Comunicación por el Programa de Doctorado Interuniversitario en Comunicación de las Universidades de Sevilla, Málaga, Huelva y Cádiz. Estancia Internacional en la Facultad de Educación en la Universidad de Gotemburgo (Suecia) para su investigación sobre la Gamificación como estrategia integral de políticas públicas y educación ciudadana. Licenciado en Estudios Liberales por la Universidad Metropolitana (Venezuela), homologado en Ciencias Políticas por la Universidad Complutense de Madrid y Máster en Comunicación con Fines Sociales por la Universidad de Valladolid.

Ignacio Aguaded, Universidad de Huelva

Catedrático de Universidad de Educación y Comunicación en la Universidad de Huelva. Preside el Grupo Comunicar, colectivo veterano en España en «Media Literacy», y es Editor Jefe la revista científica «Comunicar» (JCR, Scopus, ERIH+, RECYT). Investigador Principal del Grupo de Investigación «Ágora» dentro del Plan Andaluz de Investigación (PAI-HUM-648), Director del Máster Internacional de Comunicación y Educación Audiovisual (UHU/UNIA) y Coordinador UHU del Doctorado Interuniversitario de Comunicación (US, UMA, UCA y UHU).