Resum
La societat del segle XXI ha evolucionat i l’escola no es troba al mateix nivell, per això, està obligada a donar resposta a les necessitats i reptes actuals per generar un major grau d’igualtat i equitat social, atenció perseverant a la convivència i a la inclusió i oferir alternatives fermes al desavantatge socioeconòmic que sembla ser una de les causes que provoca un alt grau de fracàs escolar. Per què és necessària la presència d’educadors socials al sistema escolar? Perquè afavoreix i aposta per la inclusió social, acadèmica i cultural, a més d’impulsar en els escolars una formació com a ciutadans democràtics que sostingui la convivència i relacions positives entre els seus iguals, desenvolupi valors i promogui actituds saludables. L’escola, entesa així, és un lloc de trobada entre professors i educadors i educadores socials.Paraules clau
Referències
Aguilar, M. C. (2002). Educación familiar: una apuesta disciplinar y curricular. Málaga: Algibe.
Agudo Sánchez, J. A. (2006). La educación en el sistema educativo. Experiencia en la Junta de Extremadura. ESPAI SOCIAL,núm. 5.
Álvarez, J. B. (2013). Absentismo escolar, atención a la diversidad y educación social en los IES de Vigo.
Revista de Educación Social, 16,1-11.
Andreu, C.(2008). Desarrollo comunitario: estrategias de intervención y rol de la educadora social. Revista de Educación Social. RES, núm. 7.
Apple, M. W.; Beane, J. A. (2005). Escuelas democráticas. Madrid: Morata.
Benito Martínez, J.(2006). Educación y ciudadanía. Eikasia.Revista de Filosofía. II, núm. 6. Disponible en http://www.revistadefilosofia.org
Bolívar Botia, A. (2005). Equidad educativa y teorías de la justicia. Revista Electrónica Iberoamericana de Calidad, Eficacia y Cambio en Educación (REICE), 3(2), 42-69. Disponible en http://www.rinace.net/arts /vol3num2/art4.htm
Borja, J.; Castells, M.(1997). Local y global. La gestión de las ciudades en la era de la información. Madrid: Taurus.
Campillo Díaz, M. (2003). Ante una nueva sociedad, una nueva ciudadanía, una nueva respuesta.
Pedagogía Social. Revista Interuniversitaria, núm. 10.
Camps, V. (2002). Valores para la calidad: equidad, responsabilidad y convivencia. Fundación Hogar del Empleado: Informe educativo. Madrid: Santillana, p. 327-342.
Castanyer, O. (1996). La asertividad: expresión de una sana autoestima. Desclée Bronwer. Bilbao.
Castillo, M. (2008). Els recursos educatius amb alumnes disruptius a l’ESO: mirades i reflexions. Perspectiva Escolar, 325, 60-66.
Castillo, M. (2012). La intervención de los educadores y educadores sociales en la escuela: limitaciones, retos y perspectivas de futuro. Revista Educació Social. Revista dIintervenció Socioeducativa, núm. 51.
Castillo, M.; Galán, D.; Pellissa, B. (2012). La incorporació dels educa-dors socials a l’escola en l’àmbit autonòmic: fonamentació i experiències. Universitat Oberta de Catalunya. PID_00186398. Dipòsit legal: B-1.910-
Castillo, M.; Bretones, E. (2014). El educador social en la escuela. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya.
Castillo, M.; Paredes, L.; Bou, M. (2016). Educación social y escuela. Necesidades, contextos y experiencias. Barcelona: Universitat Oberta de Catalunya.
Domínguez Fernández, G.; Martín Solbes, V. M. (2016). La educación social: una profesión de compromiso en continua reflexión y construcción. Transformar la sociedad a través de la ciudadanía crítica educativa.
Málaga: ExLibric.
Echeita, G.; Sandoval, M. (2002). Educación inclusiva o educación sin inclusiones. Revista de Educación
, núm. 327, p. 31-48.
Flecha, R.; Padrós, M.; Puigdellívol, I. (2003). Comunidades de aprendizaje: transformar la organización escolar al servicio de la comunidad. Organización y gestión educativa. Revista del Fórum Europeo de Administrado-
res de la Educación (OGE), Vol. 11, número 5, p. 4-8.
González, M.; Olmos, S.; Serrate, S. (2015). Pensamiento y acción socioeducativa en contextos de enseñanza secundaria. Un estudio descriptivo-correlacional. Teoría de la Educación, 27(2), 91-114.
Jiménez Jiménez, R. (2013). Los educadores y educadoras en el sistema educativo formal. Una mirada sobre los orígenes, funciones y propuestas de futuro. Sinergias, núm. 1 y 2. Revista del Colegio Profesional de Educadoras y Educadores Sociales de Andalucía.
Llei orgànica10/2002, de 23 de desembre de 2002, de Educació de l’Educació. BOE, núm.307, de 24 de desembre de 2002.
Marchesi Ullastres, A. (2.000). Controversias en la educación española.Madrid: Alianza.
Martínez, J. J. (2008). Servicios a la comunidad: un referente para la concreción del perfil socioeducativo de los educadores sociales en la escuela. Bordón: Revista de Orientación Pedagógica. 60 (4). 41-50.
Martínez González, A.; Gómez Gutiérrez, J. L. (Coords.) (2013). Escuelas inclusivas singulares. Madrid: Grupo5.
Mata Benito, P.; Ballesteros Velázquez, B.; Padilla Carmona, Mª. T. (2013). Ciudadanía participativa y transformadora: análisis de discursos y propuestas de aprendizaje. Teoría Educativa, núm. 25 (2). Univer-sitat de Salamanca.
Nogueiras, L. M. (1996). La práctica y la teoría del desarrollo comunitario. Descripción de un modelo. Madrid: Narcea.
Ortega Esteban, J.; Mohedano Sánchez, J. (2011). “Educadores Sociales Escolares, concepto y modelos (a partir de los casos de Castilla y León, La Mancha y Extremadura). En SIPS (Sociedad Iberoamericana de Pedagogía
Social). II Jornada monográfica “Pedagogía Social y Educación Social. Una mirada de futuro”. Universidad Complutense de Madrid. Facultat d’Educació, 2011, p. 341- 369.
Parcerisa Arán, A. (2006). Escuela y educción social en contexto de la acción comunitaria. En Malheiro gutiérez, X. M. et al. (Coords.). Educación social y escuela. Nova Escola Gallega. C.E.E.S.G.
Pérez Bonet, G. (2000).¿Educación Social? Educación y Futuro. Digital, 3 (96).
Pérez Serrano, G. (2005). Presentación. Revista de Educación, núm. 336.
Planella, J. (2003). Fonaments per a una pedagogia de l’acompanyament en la praxi de l’educació social.
Revista Catalana de Pedagogia. Societat Catalana de Pedagogia, núm. 2.
Ruíz de Mínguez, C. (2001). Factores familiares vinculados al bajo rendimiento. Revista Complutense de Edu-cación, vol. 12, núm. I.
Sáez, L.; Vidal, A. (2007). Educación social, justicia, equidad. Educar Hoy, núm. 104.
Tiana Ferrer, A. (2011). Políticas de formación del profesorado y mejora de los sistemas educativos: algunas reflexiones a partir de la experiencia española. Revista Fuentes, 11, p. 13-27.
Valls, R. (2005). Los educadores y las educadoras sociales en las comunidades de aprendizaje. Revista de Educación Social, núm. 4.
Vega Fuente, A. (2013). La educación en la escuela: complemento imprescindible. Revista de Educación Social,
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull