Quin model de societat i quines polítiques socials? Balanços i perspectives en el context de crisi.
PDF
PDF (Español (España))


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Renes Ayala, Víctor. “Quin model de societat i quines polítiques socials? Balanços i perspectives en el context de crisi”. Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa, no. 53, pp. 95-120, doi:10.34810/EducacioSocialn53id263619.


Resum

En un moment en què la crisi financera s’ha convertit en una crisi que afecta el model social, la pregunta que ens hem de fer és: cap a on anem? La realitat de les darreres dècades fa palès no només que el creixement per si mateix no genera distribució sinó que, a més, situa la pobresa en un lloc irrellevant. Per afrontar la crisi cal, per tant, qüestionar-se la mateixa estructura de benestar i que la pobresa i l’exclusió siguin un problema de societat. D’aquí sorgeix un repte essencial, que és: si totes les crisis redefineixen les relacions socials, l’actual ja ho està fent i d’una manera notable. I a través de les relacions socials s’està apuntalant un canvi que afecta les estructures socials. És ineludible la tasca de crear unes condicions en la societat perquè allò exclòs, allò empobrit, no en quedi expulsat sinó acollit.

Paraules clau

model social, polítiques socials, creixement, distribució, benestar, pobresa, exclusió, béns comuns, acollida, solidaritat social model, social policies, growth, distribution, welfare, poverty, exclusion, commons, acceptance, solidarity
https://doi.org/10.34810/EducacioSocialn53id263619
PDF
PDF (Español (España))

Referències

AA.VV. (1984): “Pobreza y Marginación”. Dins: Documentación Social,núm. 56/57. Madrid.

Casas, F. (2011): “Acerca de las salidas de la crisis”. Dins: Documentación Social, núm. 163. Madrid.

Cornella, A. (2012): La solución empieza por CO-. Hacia la sociedad y la economía de la colaboración. Barcelona: Edit. Zero Factory SL.

Doyal, L,; Gough, I. (1994): Teoría de las necesidades humanas. Barcelona: Icària.

EAPN-ES (2010): Propuestas del Tercer Sector de Acción Social para una Estrategia de Inclusión Social 2020 en España.

Elizalde, A.; Hopenhayn, M.; Max Neff, M. (1986): El desarrollo a escala humana. (DEH).

Felber, C. (2012):La economía del bien común. Bilbao: Deusto, S.A. Ediciones.

F. FOESSA (2008): VIº Informe Foessa sobre “Exclusión y desarrollo social en España”. Madrid.

F. FOESSA (2012 y 2013): Exclusión y desarrollo social. Análisis y perspectivas. Madrid.

García Roca, J. (2012): Reinvención de la exclusión social en tiempos de crisis. Colección Estudios. F. Foessa, Madrid.

Jordán, B. (2011): “Austeridad y transformaciones en la política social y el trabajo social”. Dins: Documentación Social, núm. 163. Madrid.

Latouche, S. (2012): La sociedad de la abundancia frugal. Barcelona: Icària.

Lluch. E. (2012): “A qué le damos valor en la economía actual”. Dins: Documentación Social, núm. 164. Madrid.

López, J. (2013): “Injusticia e ineficacia. Un análisis crítico de la reforma laboral 2012”. Dins: Cristianisme i justicia. Colección virtual núm. 4. Barcelona.

Mauss, M. (1979): “Ensayo sobre el don”. Dins: Sociología y antropología.Madrid: Tecnos.

Mingione, E. (1993): Las sociedades fragmentadas. Madrid: Ministerio de Trabajo y Seguridad Social.

Polanyi, K (1989): La gran transformación. Barcelona: Ediciones La Piqueta.

Renes, V. (1995): “Los retos actuales de las políticas sociales. De la globalización de la crisis a la dualización social”. Dins: Educación Social, núm. 1, set./dic. Barcelona.

Renes, V. (2004): “Criterios y objetivos para la calidad en la acción social”. Dins: Documentación Social, núm. 135. Madrid.

Renes, V.; Fuentes, P.; Ruiz, E.; Jaraiz, G. (2007): “Realidad, pensamiento e intervención social”. Dins: Documentación Social, núm. 145. Madrid.

Renes, V. (2012): “¿Un nuevo modelo social emergente? Una reflexión obligada”. Dins: Nuevas propuestas para nuevos tiempos, documento elaborado y disponible en EAPN-ES. Madrid.

Subirats, J. (2011): “Otra sociedad, ¿otra política?”. Barcelona: Icària.

Vidal, F. (2009): “Necesidades en red y políticas de presencia social. Teoría de las necesidades sociales y exclusión social desde la sociología fenomenológica”. Dins: Jaraíz, G. (coord.): Actuar ante la exclusión social. Colección Estudios F. Foessa. Madrid