Educació, territori i desenvolupament comunitari. Pràctiques emergents
PDF
PDF (Castellano)


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Civís i Zaragoza, Mireia et al. “Educació, territori i desenvolupament comunitari. Pràctiques emergents”. Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa, no. 36, pp. 13-25, https://raco.cat/index.php/EducacioSocial/article/view/165565.


Resum

L'educació ha deixat de ser patrimoni de l'escola perque es considera com una característica de l'existencia humana, i s'amplia més enlla de l'etapa i la institució escolar. Com a conseqüència, s'han anat desenvolupant tot un seguit d'experiències de caire educatiu i comunitari, amb voluntat integradora, que intenten donar resposta als actuals reptes socioeducatius. Al llarg d'aquest text destaquem algunes d'aquestes pràctiques. Proposem un model altematiu que fonamenti i doni sentit, unitat i coherència a les iniciatives sòcioeducatives en el sí de la comunitat, impulsant el seu desenvolupament comunitari.

Paraules clau

ciutat educadora, corresponsabilitat, desenvolupament comunitari, entorn, xarxa educativa ciudad educadora, corresponsabilidad, desarrollo comunitario, entomo, red educativa
PDF
PDF (Castellano)

Referències

Associació Internacional de Ciutats Educadores (2004), Carta de Ciutats Educadores 2004. [en línia] Accessible a: http://www.bcn.es/edcities/cat/carta/carta_ciutats.pdf

Castellani, V. (000), Avui més que mai: ciutat educadora. [en línia] Accessible a: http://www.edcities.bcn.es/cat/cat_1_fs.htm

Civís, M.; Riera, j. (2002), Una alternativa socioeducativa al Desenvolupament Comunitari. Treball de recerca no publicat. Universitat Ramon Llull. Barcelona.

Civís, M.; Riera, j. (2005), Els Projectes Educatius de Ciutat com a praxi de Desenvolupament Comunitarmde gènesi socioeducativa: Anàlisi i interpretació de la dimensió socioeducativa i sociocomunitaria de tres Projectes Educatius de Ciutat de Catalunya. Tesi doctoral no publicada. Universitat Ramon Llull. Barcelona.

Civís, M.; Riera, j. (2007), La nueva pedagogía comunitaria. Un marco renovado para la acción sociopedagógica interprofesional. Nau llibres. Valencia.

Collet. J.; González, S. (2004), Els projectes educatius de ciutat de segona generació: del govern tradicional a la governance comunitària Fundació Nous Horitzons. Barcelona.

Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya (2004), Pla per a la llengua i la cohesió social. Annex 3: Pla Educatiu d'Entorn. [en línia] Accessible en: http://www.xtec.cat/lic/entorn/documenta/Document_marc.pdf

Departament de Benestar i Família (2006), Plans de Desenvolupament Comunitario [en línia] Accessible a http://xarxa-omnia.org/pdc/

Departament de Benestar Social de la Generalitat de Catalunya (1998), Plans de Desenvolupamen Comunitari. [en línia] Accessible a http://www.gencat.es/benestar/xifres/memo98/p98-050.htm

Longás, J.; Bosch, M. (2003a), Estrategias de trabajo comunitario para la garantía social en los procesos de transición escuela trabajo. Red local educativa. Sant Vicenç dels Horts. IV Forum d'Educació. Educació i Comunitat: El treball en xarxa amb l'escola. UAB. Novembre de 2003.

Longás, J.; Bosch, M. (2003b), Organización de la red educativa local y transición escuela trabajo. Reflexiones desde la experiencia de Sant Vicenç dels Horts (1997-2002). Simposium Internacional: La mejora de las oportunidades educativas en una sociedad en transformación. UAB. Març de 2003.

Marchioni, M. (1999), Comunidad, participación y desarrollo: Teoría y metodología de la intervención comunitaria. Popular. Madrid.

Molas, I. (1990). La ciutat i la ciutadania democràtica. Una perspectiva política. Dins AA VV., La ciutat educadora (pp. 37-46). Barcelona: Ajuntament de Barcelona.

Morin, E. (1995), Introducción al pensamiento complejo. Gedisa. Barcelona.

Ortega, J. (1990), La idea de ciutat educadora a través de la història. Dins AA VV., La ciutat educadora (pp. 87-98). Ajuntament de Barcelona. Barcelona.

Ortega, J. (2002), La escuela como plataforma de integración. La educación social y la escuela ante los desafíos de una sociedad en transformación (violencia, racismo, globalización...). Dins V. Núñez (coord.), La educación en tiempos de incertidumbre: las apuestas de la Pedagogía Social (pp. 113-155). Gedisa. Barcelona.

Petrus, A. (1998), Concepto de educación social. Dins A. Petrus (coord.), Pedagogía social (1a. reimpr.), pp. 9-39. Ariel. Barcelona.

Quintana, J. M. (1991), La educación más allá de la escuela. Dins J .M. Quintana et al., Iniciativas sociales en educación informal, (pp.15-61). Rialp. Madrid.

Torralba, F. (2006), Bases per a una pedagogia de la coresponsabilitat, [en línia] Accessible en: http://www.projecteedu21.com/arxius/Sintesi_ breu.pdf

Trilla, J. (1999), Un marc teòric: La idea de ciutat educadora. Dins J. Trilla et al., Les ciutats que s'eduquen, ,(pp. 11-51). Diputació de Barcelona. Barcelona.

Villasante, T. (1998), Participación e integración social. [en línia] Accessible a http://www.clad.org.ve/rev14/Villasan.html