Investigar els imaginaris de futur com a eina per engendrar utopies fonamentades per a la transformació i l'apoderament individual i social en entorns educatius
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aquest article és el resultat d’un projecte de recerca compartit entre Oberstufen-Kolleg Bielefeld, la facultat de pedagogia de la Universitat de Bielefeld i un grup de recerca amb seu a la Universitat Oberta de Catalunya. Presenta i discuteix un projecte humà, sociològic i pedagògic de recerca-acció participativa, en què intentem seguir la crida d’Appadurai a la investigació com a dret humà i posar-ho en pràctica.
L’article comparteix i analitza una pràctica pedagògica en què el treball amb imaginaris es va convertir en una part essencial del procés educatiu, cobrant una importància especial per als alumnes que se sentien d’alguna manera exclosos d’una participació plena en la vida social. A més, l’article aporta idees sobre la rellevància d’incloure imaginaris a la investigació participativa, per relacionar els membres de la societat en processos compartits de recerca, així com sobre els efectes recíprocs notables que poden derivar-se d’aquestes pràctiques.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 4.0.
(c) Natàlia Cantó-Milà, Mudhaffar Ali, Amjad Bosata, Leshker Berho, Sarmad Malla Ali, Maria Mateo i Ferrer, Swen Seebach, 2022
Drets d'autor
Els continguts publicats a Artnodes estan subjectes a una llicència de Reconeixement 4.0 Internacional de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/; els autors retenen el copyright. Podeu copiar-los, distribuir-los, comunicar-los públicament i fer-ne obres derivades sempre que reconegueu els crèdits de les obres (autoria, nom de la revista, institució editora) de la manera especificada pels autors o per la revista.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix en règim no exclusiu als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
Declaro que sóc l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Natàlia Cantó-Milà, Universitat Oberta de Catalunya
Es va doctorar (summa cum laude) en Ciències Socials a la Universitat de Bielefeld. Ha impartit classes de sociologia a les universitats de Bielefeld, Leipzig i a la Universitat Oberta de Catalunya. Els seus principals camps de recerca són la teoria sociològica, la sociologia de les emocions i els imaginaris socials de futur. És coordinadora i membre del grup de recerca PROTCIS.
Mudhaffar Ali, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)
Kurd de Síria, va arribar a Alemanya només el 2014. Acabarà el batxillerat el 2021 i està a punt de començar els estudis d’empresarials a la Universitat de Bielefeld.
Amjad Bosata, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)
És de Síria. Va arribar sol a Alemanya el 2014. Va acabar el batxillerat el 2020 i ara estudia Magisteri (educació secundària) a la Universitat de Bielefeld.
Leshker Berho, RWTH Universitat d’Aquisgrà, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)
És un kurd de Síria. Va arribar a Alemanya el 2014. El 2019 va acabar el batxillerat i ara estudia Economia a la Universitat Tècnica de Dortmund.
Sarmad Malla Ali, RWTH Universitat d’Aquisgrà, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)
És un kurd de Síria. Va arribar només a Alemanya el 2014. El 2020 va acabar el batxillerat i ara estudia enginyeria a la Universitat Tècnica d’Aquisgrà.
Maria Mateo i Ferrer, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)
Es va doctorar en Filosofia el 1998. Va néixer a Barcelona i viu a Bielefeld des del 1992. Ha treballat a la Facultat de Lingüística i Literatura de la Universitat de Bielefeld i des del 2016 treballa com a professora de filosofia a l’Oberstufen-Kolleg de la Universitat de Bielefeld, on també realitza investigació pedagògica.
Swen Seebach, Universitat Abat Oliba CEU
Professor titular de la Universitat Abat Oliba CEU. El 2015 va rebre la prestigiosa beca Juan de la Cierva. El 2017, va publicar el seu llibre Love and Society dins de l’editorial Routledge. En un projecte de recerca actual finançat pel Grup CEU i el banc Santander, ell (com IP) i el seu equip de recerca se centren a l’enllaç entre emocions, imaginaris de futur i emergències. Seebach és membre de ple dret del grup de recerca consolidat PROTCIS, reconegut oficialment.
Ahmed, Sara. The Cultural Politics of Emotion. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2004.
Appadurai, Arjun. The future as cultural fact. Essays on the global condition. London: Verso, 2013.
Bourdieu, Pierre. Pascalian meditations. Stanford: Stanford University Press, 2000.
Cantó-Milà, Natalia, Seebach, Swen. «Desired images, regulating figures, constructed imaginaries: The future as an apriority for society to be possible». Current Sociology, vol. 63, no. 2 (2015): 198-215. DOI: https://doi.org/10.1177/0011392114556583.
Castoriadis, Cornelius. The imaginary institution of society. Cambridge: Polity Press, 2005.
Castro Varela, María, Vogelmann, Schulze. «Zwischen Allmacht und Ohnmacht – Überlegungen zur psychosozialen Beratung mit weiblichen Flüchtlingen». In: Castro Varela, M./ Schulze, S./Vogelmann, S./Weiß, A. (Hg.). Suchbewegungen. Interkulturelle Beratung und Therapie (1998): 233-246. Tübingen: dgvt.
Fals-Borda, Orlando. El problema de cómo investigar la realidad para transformarla: por la praxis. Bogotá: Tercer mundo, 1985.
Fals-Borda, Orlando. «Participatory (action) research in social theory: Origins and challenges». In: Reason, P., & Bradbury, H. (eds.). Handbook of action research: Participative inquiry and practice (2001): 27-37. London: Sage.
Freire, Paulo. Pedagogy of the Oppressed. New York: Continuum, (1970) 2005.
Reason, Peter, Bradbury, Hilary. (eds.). Handbook of action research: Participative inquiry and practice. London: Sage
Simmel, Georg. Soziologie: Untersuchungen über die Formen der Vergesellschaftung. Leipzig: Duncker & Humblot, 1908.
Simmel, Georg. (2009). Sociology: Inquiries into the construction of social forms. Leiden: Brill. DOI: https://doi.org/10.1163/ej.9789004173217.i-698.
Articles similars
- Catalina Morla Gayà Morlà, Marta Rizo García, Museus, memòria col·lectiva i imaginaris narratius. La comunicació participativa com a estratègia per a construir relats no hegemònics en museus amb vocació social , Artnodes: Núm. 29: (Gener 2022). NODE 29. Ecologia de la imaginació (coord.: Marina Garcés)
- Raquel Caerols Mateo, Beatriz Escribano, Medialab Madrid 2002-2006. Cultura participativa i activisme social a Madrid , Artnodes: Núm. 24: (Juliol 2019). NODE 24. Després de la postveritat (coord.: Jorge Luis Marzo)
- Rafael Pinilla, Després dels treballs durs: teràpies per al nou mil·lenni , Artnodes: Núm. 19: (Juny 2017). NODE 19. Futurs especulatius de l'art (coord.: Ana Rodriguez Granell)
- Jazmín Adler, Arts electròniques argentines a les portes de l’escena internacional: idearis de modernització i realitats institucionals oscil·lants , Artnodes: Núm. 19: (Juny 2017). NODE 19. Futurs especulatius de l'art (coord.: Ana Rodriguez Granell)
- Ana Rodriguez Granell, Back to the Future. O la perpètua nostàlgia de futur , Artnodes: Núm. 19: (Juny 2017). NODE 19. Futurs especulatius de l'art (coord.: Ana Rodriguez Granell)
- Cristina Garde, David Vidal Castell, El temps circular: noves maneres de narrar l’experiència. La dramatúrgia acumulativa de La Conquesta del Pol Sud , Artnodes: Núm. 29: (Gener 2022). NODE 29. Ecologia de la imaginació (coord.: Marina Garcés)
- Mira Stolpe Törneman, Mitjans imaginaris: Mysterium d'Alexander Scriabin , Artnodes: Núm. 21: (Juny 2018). NODE 21. Arqueologia dels mitjans (coord.: Pau Alsina, Ana Rodríguez, Vanina Hofman)
- Vanina Hofman, Pau Alsina, Futurs especulatius de l’art «Què passaria si...?» , Artnodes: Núm. 19: (Juny 2017). NODE 19. Futurs especulatius de l'art (coord.: Ana Rodriguez Granell)
- Fermín Soria Ibarra, Tensions, paradoxes, debats terminològics i algunes possibilitats transformadores en el marc del gir educatiu en els projectes artístics i el comissariat , Artnodes: Núm. 17: (Juny 2016). NODE 17. Art i educació (coord.: Aida Sánchez de Serdio)
- Pau Waelder, Ars Electronica: visions de futur , Artnodes: Núm. 4: (Juliol 2005). NODE 4. Calculabilitat (coord.: Pau Alsina)
També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.