Investigar els imaginaris de futur com a eina per engendrar utopies fonamentades per a la transformació i l'apoderament individual i social en entorns educatius

Main Article Content

Natàlia Cantó-Milà
Mudhaffar Ali
Amjad Bosata
Leshker Berho
Sarmad Malla Ali
Maria Mateo i Ferrer
Swen Seebach

Aquest article és el resultat d’un projecte de recerca compartit entre Oberstufen-Kolleg Bielefeld, la facultat de pedagogia de la Universitat de Bielefeld i un grup de recerca amb seu a la Universitat Oberta de Catalunya. Presenta i discuteix un projecte humà, sociològic i pedagògic de recerca-acció participativa, en què intentem seguir la crida d’Appadurai a la investigació com a dret humà i posar-ho en pràctica.


L’article comparteix i analitza una pràctica pedagògica en què el treball amb imaginaris es va convertir en una part essencial del procés educatiu, cobrant una importància especial per als alumnes que se sentien d’alguna manera exclosos d’una participació plena en la vida social. A més, l’article aporta idees sobre la rellevància d’incloure imaginaris a la investigació participativa, per relacionar els membres de la societat en processos compartits de recerca, així com sobre els efectes recíprocs notables que poden derivar-se d’aquestes pràctiques.

Paraules clau
investigació-acció participativa, imaginaris de futur, anticipació, pedagogia, emancipació

Article Details

Com citar
Cantó-Milà, Natàlia et al. “Investigar els imaginaris de futur com a eina per engendrar utopies fonamentades per a la transformació i l’apoderament individual i social en entorns educatius”. Artnodes, no. 29, pp. 1-10, doi:10.7238/artnodes.v0i29.393285.
Biografies de l'autor/a

Natàlia Cantó-Milà, Universitat Oberta de Catalunya

Es va doctorar (summa cum laude) en Ciències Socials a la Universitat de Bielefeld. Ha impartit classes de sociologia a les universitats de Bielefeld, Leipzig i a la Universitat Oberta de Catalunya. Els seus principals camps de recerca són la teoria sociològica, la sociologia de les emocions i els imaginaris socials de futur. És coordinadora i membre del grup de recerca PROTCIS.

Mudhaffar Ali, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)

Kurd de Síria, va arribar a Alemanya només el 2014. Acabarà el batxillerat el 2021 i està a punt de començar els estudis d’empresarials a la Universitat de Bielefeld.

Amjad Bosata, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)

És de Síria. Va arribar sol a Alemanya el 2014. Va acabar el batxillerat el 2020 i ara estudia Magisteri (educació secundària) a la Universitat de Bielefeld.

Leshker Berho, RWTH Universitat d’Aquisgrà, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)

És un kurd de Síria. Va arribar a Alemanya el 2014. El 2019 va acabar el batxillerat i ara estudia Economia a la Universitat Tècnica de Dortmund.

Sarmad Malla Ali, RWTH Universitat d’Aquisgrà, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)

És un kurd de Síria. Va arribar només a Alemanya el 2014. El 2020 va acabar el batxillerat i ara estudia enginyeria a la Universitat Tècnica d’Aquisgrà.

Maria Mateo i Ferrer, Escola Superior (Universitat de Bielefeld)

Es va doctorar en Filosofia el 1998. Va néixer a Barcelona i viu a Bielefeld des del 1992. Ha treballat a la Facultat de Lingüística i Literatura de la Universitat de Bielefeld i des del 2016 treballa com a professora de filosofia a l’Oberstufen-Kolleg de la Universitat de Bielefeld, on també realitza investigació pedagògica.

Swen Seebach, Universitat Abat Oliba CEU

Professor titular de la Universitat Abat Oliba CEU. El 2015 va rebre la prestigiosa beca Juan de la Cierva. El 2017, va publicar el seu llibre Love and Society dins de l’editorial Routledge. En un projecte de recerca actual finançat pel Grup CEU i el banc Santander, ell (com IP) i el seu equip de recerca se centren a l’enllaç entre emocions, imaginaris de futur i emergències. Seebach és membre de ple dret del grup de recerca consolidat PROTCIS, reconegut oficialment.

Referències

Ahmed, Sara. The Cultural Politics of Emotion. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2004.

Appadurai, Arjun. The future as cultural fact. Essays on the global condition. London: Verso, 2013.

Bourdieu, Pierre. Pascalian meditations. Stanford: Stanford University Press, 2000.

Cantó-Milà, Natalia, Seebach, Swen. «Desired images, regulating figures, constructed imaginaries: The future as an apriority for society to be possible». Current Sociology, vol. 63, no. 2 (2015): 198-215. DOI: https://doi.org/10.1177/0011392114556583.

Castoriadis, Cornelius. The imaginary institution of society. Cambridge: Polity Press, 2005.

Castro Varela, María, Vogelmann, Schulze. «Zwischen Allmacht und Ohnmacht – Überlegungen zur psychosozialen Beratung mit weiblichen Flüchtlingen». In: Castro Varela, M./ Schulze, S./Vogelmann, S./Weiß, A. (Hg.). Suchbewegungen. Interkulturelle Beratung und Therapie (1998): 233-246. Tübingen: dgvt.

Fals-Borda, Orlando. El problema de cómo investigar la realidad para transformarla: por la praxis. Bogotá: Tercer mundo, 1985.

Fals-Borda, Orlando. «Participatory (action) research in social theory: Origins and challenges». In: Reason, P., & Bradbury, H. (eds.). Handbook of action research: Participative inquiry and practice (2001): 27-37. London: Sage.

Freire, Paulo. Pedagogy of the Oppressed. New York: Continuum, (1970) 2005.

Reason, Peter, Bradbury, Hilary. (eds.). Handbook of action research: Participative inquiry and practice. London: Sage

Simmel, Georg. Soziologie: Untersuchungen über die Formen der Vergesellschaftung. Leipzig: Duncker & Humblot, 1908.

Simmel, Georg. (2009). Sociology: Inquiries into the construction of social forms. Leiden: Brill. DOI: https://doi.org/10.1163/ej.9789004173217.i-698.

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.