L'Edat de Plata en la tarima digital. Cap a la transdisciplinarietat i la cultura smart

Main Article Content

Dolores Romero López

L'objectiu principal d'aquesta investigació és replantejar els principis historiogràfics tradicionals per a demostrar les possibilitats de reconstrucció i relectura de la historiografia literària amb recursos digitals. La metodologia utilitzada es deriva de la digitalització massiva dels continguts d'una part de les biblioteques i dels arxius institucionals, i la seva catalogació mitjançant metadades que ofereixen informació específica sobre els objectes digitalitzats. Presenta els primers resultats de la investigació amb un doble propòsit: en primer lloc, exposa la producció, l'ús, la difusió i l'emmagatzematge dels recursos digitals nacionals i internacionals relacionats amb la relectura de l'Edat de Plata. En segon lloc, manifesta algunes idees procedents de la transdisciplinarietat per a reconstruir historiogràficament aquest període. Les conclusions es deriven de l'enfocament d'història digital de què es parteix, que permet un marc nou d'interpretació basat en els principis de la cultura trans i smart.

Paraules clau
Literatura espanyola de l'Edat de Plata, història digital, transdisciplinarietat, cultura smart

Article Details

Com citar
Romero López, Dolores. “L’Edat de Plata en la tarima digital. Cap a la transdisciplinarietat i la cultura smart”. Artnodes, no. 22, doi:10.7238/a.v0i22.3215.
Biografia de l'autor/a

Dolores Romero López, Universidad Complutense de Madrid

Doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de Salamanca. Ha realitzar un Ph. en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Nottingham del Regne Unit gràcies a una beca postdoctoral del MEC. Des de l'any 2002, treballa a la Universitat Complutense, on actualment exerceix com a titular en el Departament de Literatures Hispàniques i Bibliografia. Ha publicat nombrosos articles en revistes especialitzades d'impacte nacional i internacional. Entre els seus volums sobre literatura comparada destaquen: Orientaciones en literatura comparada (Madrid: Arco Libros, 1998) i Naciones literarias (Barcelona: Anthropos, 2006). En l'àmbit de la literatura escrita per dones ha editat Seis siglos de poesía española escrita por mujeres (Berna: Peter Lang, 2006) i Retratos de mujeres traductoras (Madrid: Escolar y Mayo, 2016). Com a especialista en literatura espanyola de 1868-1936 ha publicat: Una relectura del fin de siglo en el marco de la literatura comparada (Berna: Peter Lang, 1998), Los márgenes de la Modernidad: Temas y creadores raros y olvidados de la Edad de Plata (Sevilla: Punto Rojo Libros, 2014). A més, dins del camp d'estudi d'Humanitats Digitals, cal esmentar la publicació de Literatures in the Digital Age: Theory and Praxis (Newcastle / Cambridge Scholar Printing, 2007),  Literaturas del texto al hipermedia (Barcelona: Anthropos, 2008) i El universo mágico de Edith Nesbit de la editorial calleja a la edición interactiva (Sevilla: Renacimiento, 2018). Actualment, és la directora del Grup d'Investigació de l'UCM «La otra Edad de Plata: proyección cultural y legado digital». Ha estat investigadora principal en dos projectes: «Escritorios Electrónicos para las Literaturas-2», i « eLITE: Edición Literaria Electrónica».

Articles similars

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.