Introducció: narratives transmèdia

Main Article Content

Domingo Sánchez-Mesa Martínez
Jordi Alberich
Nieves Rosendo

Des que Henry Jenkins va publicar el seu arxicitat article «Transmedia Storytelling» a Technology Review (2003), la transmedialitat s'ha convertit en un encreuament de camins (crossroads) on es troben investigadors de disciplines molt diferents (Media Studies, Narratologia, Arts Visuals, Màrqueting, Literatura Comparada, Semiòtica, Estudis Teatrals i de la Performance, Game Studies, Sociologia, etc.) al costat d'autors i públics participants en les noves maneres emergents de creació, producció i participació multiplataforma i de relat distribuït que implica aquesta transmedialitat. 


Així mateix, la intermedialitat, amb el fenomen de les adaptacions al seu nucli, les franquícies crossmedia i les teories renovades dels mons ficcionals (storyworlds), constitueixen igualment part de l'espai de reflexió, debat i intersecció entre arts digitals, mitjans de comunicació i tecnologies interactives, que proposa el present volum d'Artnodes. En els articles que el componen s'hi representa la complexitat i varietat de perspectives i d'objectes d'estudi i la necessitat de revisar o reconstruir els mètodes i eines teòriques i crítiques amb què s'han pensat les  pràctiques culturals en el paradigma digital.

Paraules clau
narratives transmèdia

Article Details

Com citar
Sánchez-Mesa Martínez, Domingo et al. “Introducció: narratives transmèdia”. Artnodes, no. 18, doi:10.7238/a.v0i18.3067.
Biografies de l'autor/a

Domingo Sánchez-Mesa Martínez, Domingo Sánchez Mesa Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada Universitat de Granada

Domingo Sánchez-Mesa Martínez és catedràtic en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada de la Universitat de Granada (UGR). La seva activitat docent i investigadora es desenvolupa tant a la Facultat de Comunicació i Documentació, on ocupa el càrrec de coordinador del Màster en Nous Mitjans Interactius i Periodisme Multimèdia, com a la Facultat de Filosofia i Lletres, on és membre de la comissió acadèmica del Màster en Estudis Literaris i Teatrals. Actualment és director del projecte I+D MEC Nar-Trans (Narrativas Transmediales: Nuevos Modos de Ficción Audiovisual, Comunicación Informativa y Performance en la Era Digital, 2014-2017) i del projecte Imágenes de la inmigración en la Frontera Sur, del Cicode (UGR) i la Fundació «La Caixa» (2016-17). Ha publicat llibres i articles en les línies d'investigació següents: a) Teoria literària contemporània (pensament i obra de Mikhaïl Baktín, Literatura y cultura de la responsabilidad, Comares, 1999); b) Comparatisme interartístic, intermèdia i transmèdia (diversos articles sobre adaptació, cine-literatura-videojocs i narratives transmèdia); c) cibercultura i literatura digital (Literatura y cibercultura, Arco Libros, 2004); d) Narrativa i poesia espanyoles del tombant del segle xx (Cambio de Siglo. Antología de poesía española 1990-2007, Hiperión, 2007) y e) imagologia de la immigració al cine i la literatura. Ha estat professor convidat (Edward Laroque Tinker Visiting Professor) el semestre de tardor de 2016 al Barnard College del ILAS (Columbia University), així com al Smith College de la UMass Amherst (tardor 2012), a més d'haver impartit seminaris i conferències a diferents universitats estrangeres: The Graduate Center CUNY (Estats Units), KULeuven (Bèlgica), Beijing-Beida (Xina), Bergen (Noruega) o Passau (Alemanya). Actualment és professor convidat a diferents programes de màster a Espanya: Guió de Cinema i Televisió (Universitat Carlos III, Madrid), Estudis de la Literatura i de la Cultura (Santiago de Compostela) i Estudis Cinematogràfics (Universitat de Còrdova). Com a gestor acadèmic també va ser director dels Cursos de Llengua i Cultura per a Estrangers de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP, Santander 2001-2005) i coordinador del Grau en Comunicació Audiovisual de la UGR (2010-2015).

Jordi Alberich, Professor Titular de Comunicació audiovisual i Publicitat Departament d'Informació i Comunicació Universitat de Granada

Jordi Alberich Pascual és Professor Titular d'Universitat de Comunicació audiovisual i Publicitat a la Universitat de Granada. Actualment és coordinador acadèmic del grau de Comunicació audiovisual, i sotsdirector del departament d'Informació i Comunicació de la pròpia Universitat de Granada. Ha desenvolupat la seva activitat investigadora com a expert en comunicació en els nous mitjans i en creació audiovisual col·laborativa. És investigador principal del grup de recerca COMMUNICAV, membre del laboratori de recerca SECABA LAB, així com del projecte I+D NarTrans. Narrativas transmediales: nuevos modos de ficción audiovisual, comunicación informativa y perfomance en la era digital. És autor i/o coautor de més d'una desena de llibres sobre l'acció comunicativa en l'era digital, entre els quals destaquem Políticas de impulso a las industrias audiovisuales (Comunicació Social, 2015), Comprender los Media en la sociedad de la información (Editorial UOC, 2012), Previously On. Interdisciplinary studies on TV series in the Third Golden Age of Television (Monográphicos FRAME, 2011), Exploraciones creativas. Prácticas artísticas y culturales de los nuevos medios (Editorial UOC, 2010), o Comunicación audiovisual digital. Nuevos medios, nuevos usos, nuevas formas (Editorial UOC, 2005), entre d'altres.

Nieves Rosendo, Becària FPU Departament d'Informació i Comunicació Universitat de Granada

Màster en Estudis Teatrals i Literaris per la Universitat de Granada. El seu treball final de màster «Hacia una narratología de los nuevos medios: las narrativas transmedia» va merèixer la màxima qualificació. A més, compta amb un màster en Literatura en l'Era Digital de la Universitat de Barcelona i una Llicenciatura en Filologia Hispànica de la Universitat de Màlaga. Ha obtingut dues beques com a investigadora visitant en el Departament de Games Studies de la ITU de Copenhaguen i en el Departament d'Estudis Culturals de la KU de Leuven i ha participat en conferències internacionals amb treballs sobre literatura digital, narrativa, sèries de televisió i videojocs. Ha estat la coordinadora del I i II Seminaris internacionals del projecte Nar_Trans, i ocupa la Secretaria de la primera Conferència internacional de narratives transmèdia (2016). Membre del projecte I+D NarTrans. Narrativas transmediales: nuevos modos de ficción audiovisual, comunicación informativa y performance en la era digital (CSO2013-47288), i membre del grup de investigació COMMUNICAV (SEJ-585).

Articles similars

1 2 3 4 5 6 > >> 

També podeu iniciar una cerca avançada per similitud per a aquest article.