Percepció sobre l’humanisme cristià. Estudi sobre l’empatia dels joves universitaris de Blanquerna-Universitat Ramon Llull envers el discurs del papa Francesc
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
RESUM: L’article parteix d’una recerca que vol ponderar el grau d’adhesió o discrepància d’una mostra significativa de més de cinc-cents estudiants de Blanquerna-URL sobre afirmacions del papa Francesc exposades en tres documents del seu magisteri: Christus vivit, Fratelli tutti i Laudato si’. Les frases escollides no formen part del nucli teològic ni de l’essència de l’experiència cristiana, sinó que són de caràcter antropològic, axiològic, ètic i humanístic. Per això, les preguntes del qüestionari s’han agrupat en tres tipologies: Persona i institucions; Els valors, les actituds i les conviccions, i La cultura i el món.
El resultat obre la necessitat de seguir coneixent més acuradament els universitaris, especialment en tot allò que fa referència als aspectes relacionats amb el sentit, les relacions interpersonals, el rol dels joves en el món contemporani, la interioritat, l’evolució del món, etc. Aquesta mostra evidència una profunda empatia amb la majoria de plantejaments dels textos del papa Francesc.
En un context de pluralisme i secularització, aquesta proximitat pot ser una valuosa plataforma per al diàleg i per caminar junts. I, per a les institucions educatives d’inspiració cristiana, una oportunitat d’enlairar projectes formatius amb clara arrel des de l’humanisme cristià.
PARAULES CLAU: valors, persona, joves, cultura.
Article Details
Andreu Ibarz, Universitat Ramon Llull
Professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna.
Francesc-Xavier Marín i Torné, Universitat Ramon Llull
Professor a la Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna i a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.
Assumpta Sendra, Universitat Ramon Llull
Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Francesc-Xavier Marín i Torné, La Bauhaus: l’arquitectura d’un model pedagògic , Ars Brevis: Núm. 27 (2021)
- Francesc Torralba, Sara Figueras, Toni Giménez, Rosa M. Boixareu, Andreu Ibarz, Miquel Fabré, Antoni Nello, Recensions , Ars Brevis: 2000: Núm.: 6
- Francesc-Xavier Marín i Torné, Islamitzar la modernitat: l’islam polític de l’Imam Abdessalam Yassine , Ars Brevis: Núm. 28 (2022)
- Francesc-Xavier Marín i Torné, Kwame Nkrumah i el Projecte Panafricà , Ars Brevis: Núm. 25 (2019)
- Mercè Cols, Andreu Ibarz, Aprendre a ser mestre de religió catòlica. Testimonis d’un procés de formació inicial a partir de la seva narrativa , Ars Brevis: Núm. 22 (2016)