La lectura dels clàssics en la formació pedagògica: un repte per a temps posthumanistes
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
La lectura ha estat una gran aventura humana des que va aparèixer l’escriptura, un procés que va viure un moment d’extensió amb la invenció de la impremta. El fet que Occident hagi estat una cultura del llibre va afavorir l’alfabetització en els segles xix i xx, a redós de les campanyes que van propiciar l’escolarització de les noves generacions. Llegir va facilitar que el públic lector pogués afaiçonar una visió del món, per bé que últimament s’ha produït un fenomen que els experts designen com a «lectors en extinció». Aquesta situació, agreujada per la irrupció de la cibercultura (1990), fa que molts dels nostres universitaris de l’àmbit pedagògic hagin abandonat l’hàbit de la lectura, que constitueix una eina bàsica per al seu creixement personal i el desenvolupament del seu sentit crític. Potser per això, darrerament s’ha plantejat la qüestió dels clàssics i, al seu torn, la necessitat de bastir un cànon que reuneixi les obres essencials que cal llegir no només pel que fa a la literatura universal (Weltliteratur), sinó també en el camp de les ciències de l’educació, per tal que qualsevol estudiant de l’àrea pedagògica assoleixi un coneixement basal més enllà de les instàncies i tècniques instrumentals de naturalesa didàctica, segons una visió competencial que sovint oblida la formació global i integral de la tradició humanista.
PARAULES CLAU: lectura, clàssic, formació pedagògica, cànon, posthumanisme.
Article Details
Articles més llegits del mateix autor/a
- Conrad Vilanou Torrano, Guillem Turró Ortega, El baloncesto, 121 años después de su invención: entre el deporte y la americanización , Ars Brevis: Núm. 18 (2012)
- Conrad Vilanou Torrano, Jordi Garcia Farrero, Raquel de la Arada Acebes, De la pedagogía de Herbart a la pedagogía culturalista. Un episodio de la crisis en la Europa de entreguerras (1919-1939) , Ars Brevis: Núm. 24 (2018)
- Clara Domènech i Vivas, Jordi Garcia Farrero, Conrad Vilanou i Torrano, Francisca Palau-Ribes (1910-1996) i Roser Pujades Duran (1932-1975): Renovació Pedagògica i Testimoni Cristià en femení , Ars Brevis: Núm. 27 (2021)
- Isabel Vilafranca Manguán, Conrad Vilanou Torrano, Jerusalén en la historia: de la asimilación imposible al pensamiento neohebraico , Ars Brevis: Núm. 20 (2014)
- Conrad Vilanou Torrano, Raquel De la Arada, Guillem Turró, Lilí Álvarez, tenista e intelectual: entre el eterno femenino y la mujer eterna , Ars Brevis: Núm. 19 (2013)
- Jordi Garcia Farrero, Guillem Turró i Ortega, Conrad Vilanou Torrano, El deporte europeo en la crisis del siglo XX. Un palimpsesto posmoderno , Ars Brevis: Núm. 22 (2016)
- Conrad Vilanou, Jordi García Farrero, La juventud, entre el ethos victoriano y el eros pedagógico , Ars Brevis: 2011: Núm.: 17
- Conrad Vilanou Torrano, Clara Domènech i Vivas, Ferran Sánchez Margalef, Tolstoi i Zweig, dos pensadors i un destí: la fugida vers la mort , Ars Brevis: Núm. 25 (2019)
- Conrad Vilanou Torrano, Raquel Cercós i Raichs, Raquel De la Arada Acebes, Pequeña rapsodia húngara. La confesión burguesa de Sándor Márai y otras narraciones de la vieja Europa , Ars Brevis: Núm. 23 (2017)
- Conrad Vilanou Torrano, Raquel Cercós Raichs, Miquel Meler y la opción por la persona: espíritu conciliar y pedagogía terapéutica , Ars Brevis: Núm. 21 (2015)