Navegar i aprendre: una aproximació a les relacions entre estils d’aprenentatge i la navegació en Moodle
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
En aquest estudi s’identifiquen els estils d’aprenentatge i la seva relació amb certes característiques de navegació d’alguns estudiants d’un curs en línia de postgrau entorn de la plataforma Moodle. Aquests dos components podrien ajudar a considerar les característiques d’aprenentatge dels estudiants i, en aquest sentit, a orientar el procés d’ensenyament-aprenentatge. A més, pot ser important en la generació de coneixements teòrico-pràctics que més tard permetin aprofundir en el tema. La recerca va confirmar l’existència de relacions significatives entre algunes característiques de navegació i un estil d’aprenentatge en particular, la qual cosa indica que s’haurien d’estudiar d’una manera més sistemàtica no solament la navegació sinó també els estils en relació amb algunes característiques de navegació.
Article Details
Gilles Lavigne, Investigador a temps complet. Titular «C». PhD.; M. Urb.; Bacc. Rech. Cult.; B. A.
Va ser professor titular durant vint-i-un anys a la Télé Université, Universitat del Quebec (Canadà), un centre que exerceix totalment a distància. Des de 2002 és investigador de tecnologia de l’educació, en l’anàlisi dels registres de navegació. Té experiència en diversos camps: en l’administratiu, com a director de recerca i postgrau durant vuit anys; en la cooperació internacional durant dotze anys, com a cap i director científic de projectes amb diversos països (Vietnam, Senegal, Illa Maurici, Brasil, Costa Rica, Xile, Bèlgica, Cuba); en docència en el nivell superior, tant presencial com en línia; en la recerca tant social com en la línia de la tecnologia educativa; en la innovació tant educativa com a computacional (en la Télé Université, el 1987, primer curs de simulació ajudat per computadora; el 2000, primer curs en línia). Ha realitzat moltes publicacions tant en espanyol com en francès i en anglès.
Karla María Díaz López, Estudiant de doctorat en Ciències Educatives. Becària del Consell Nacional de Ciència i Tecnologia CONACYT
Llicenciada en Psicologia. Mestra en Ciències Educatives per la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia. Actualment és estudiant del doctorat de Ciències Educatives en la línia de recerca d’avaluació educativa d’aquesta universitat. Becària del Consell Nacional de Ciència i Tecnologia CONACYT des de 2008.
Lewis McAnally Salas, Investigador a temps complet. Titular «C»
És mestre en Ciències Educatives per la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia; va fer els estudis de doctorat d’Educació Internacional al Centre d’Excel·lència de la Universitat Autònoma de Tamaulipas. Pertany al Sistema Nacional d’Investigadors nivell 1, i la seva àrea de recerca es relaciona amb els processos d’aprenentatge amb tecnologia, com l’educació en línia, el disseny educatiu per a cursos en línia, la formació de professors per a ser docents en línia i els processos de difusió de la tecnologia per a l’aprenentatge en institucions d’educació. És autor d’articles en revistes nacionals i internacionals, ha dictat ponències en congressos nacionals i internacionals, i ha col·laborat amb capítols en diversos llibres. Actualment és coordinador de postgrau i recerca en l’IIDE. Va ser director de la Revista Electrónica de Investigación Educativa (REDIE) d’octubre de 2003 a març de 2009, i en 2010.
Javier Organista Sandoval, Investigador a temps complet. Titular «C»
Doctor en Ciències Educatives per la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia (UABC). El seu treball doctoral es va orientar a la innovació en l’ensenyament d’estadística mitjançant l’ús d’objectes d’aprenentatge i el constructivisme. Ha impartit diferents cursos en programes doctorals i de mestratge, específicament en l’àrea de tecnologia educativa i anàlisi de dades. És membre del Sistema Nacional d’Investigadors, nivell 1. Ha coordinat diferents projectes en l’Àrea de Tecnologia Educativa i Internet. Actualment dirigeix el projecte «Tipologia de l’ús educatiu de dispositius mòbils 3G» realitzat per estudiants i docents de dos campus de la UABC a Ensenada. És autor de diversos articles de recerca en l’àrea de l’educació en línia, m-learning i anàlisi estadística d’informació amb assistència tecnològica. Les seves àrees d’interès són els processos educatius en línia i l’m-learning.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Gilles Lavigne, Genoveva Gutiérrez Ruiz, Lewis McAnally-Salas, Javier Organista Sandoval, Anàlisi de la navegació en un entorn virtual d’aprenentatge d’estudiants d’enginyeria , RUSC, Universities & Knowledge Society: 2015: Vol. 12 Núm.: 3
- Mónica Inés Monsiváis Almada, Lewis McAnally Salas, Gilles Lavigne, Aplicació i validació d’un model tecnopedagògic de formació docent mitjançant una plataforma educativa virtual , RUSC, Universities & Knowledge Society: 2014: Vol.: 11 Núm.: 1