Variacions en els components bioquímics del romaní (Rosmarinus Officinalis L.) al llarg de la floració
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
R. Segarra
Ramon Clotet i Ballús
En mostres de romaní recollides durant el període de floració primaveral,
es van analitzar els paràmetres següents: materia seca, producció de materia
seca orgànica, sucres reductors, nitrogen, àcid clorogènic, extractes eteris i alcohòlic, contingut d'olis essencials i llur composició.
Els resultats mostren una variació dels components bioquímics del romaní
al llarg del cicle biològic. Cap dels paràmetres estudiats no s'ha mantingut
constant al llarg del període estudiat, i només s'observa una relativa constància de producció en matèria seca orgànica.
Un estudi comparatiu de tots els resultats obtinguts, permet de distingir
entre dos grans grups de màxims. El primer és format pels components bioquímics bàsics, com són els sucres i el nitrogen, que presenten un màxim entre les setmanes 7a i 9a de floració. En canvi entre la setmana 9a i 13 a apareixen tots els màxims dels altres paràmetres: olis essencials, extracte alcohòlic, àcid clorogènic, extracte total i no volàtil en èter. La composició dels olis essencials mostra que entre les setmanes 9a i 11 a, llur contingut en components d'alta volatilitat és màxim.
es van analitzar els paràmetres següents: materia seca, producció de materia
seca orgànica, sucres reductors, nitrogen, àcid clorogènic, extractes eteris i alcohòlic, contingut d'olis essencials i llur composició.
Els resultats mostren una variació dels components bioquímics del romaní
al llarg del cicle biològic. Cap dels paràmetres estudiats no s'ha mantingut
constant al llarg del període estudiat, i només s'observa una relativa constància de producció en matèria seca orgànica.
Un estudi comparatiu de tots els resultats obtinguts, permet de distingir
entre dos grans grups de màxims. El primer és format pels components bioquímics bàsics, com són els sucres i el nitrogen, que presenten un màxim entre les setmanes 7a i 9a de floració. En canvi entre la setmana 9a i 13 a apareixen tots els màxims dels altres paràmetres: olis essencials, extracte alcohòlic, àcid clorogènic, extracte total i no volàtil en èter. La composició dels olis essencials mostra que entre les setmanes 9a i 11 a, llur contingut en components d'alta volatilitat és màxim.
Article Details
Com citar
Segarra, R.; and Clotet i Ballús, Ramon. “Variacions en els components bioquímics del romaní (Rosmarinus Officinalis L.) al llarg de la floració”. Quaderns agraris, no. 13, pp. 35-43, https://raco.cat/index.php/QuadernsAgraris/article/view/239485.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Dolors Ponsati, Ramon Clotet i Ballús, Josep Mestres, La problemàtica dels formatges de xerigot a Catalunya: brossat, mató, recuit , Quaderns agraris: Núm. 25 (1999): desembre
- Yvonne Colomer i Xena, Ramon Clotet i Ballús, Luis González-Vaqué, Ressenya del llibre El sistema alimentario: globalización, sostenibilidad, seguridad y cultura alimentaria, un breu resum del contingut , Quaderns agraris: Núm. 44 (2018): juny
- Ramon Clotet i Ballús, Eusebi Jarauta Bragulat, Yvonne Colomer i Xena, Bases de dades de disponibilitat alimentària: llacunes estadístiques i propostes de millora , Quaderns agraris: Núm. 46 (2019): juny
- Ramon Clotet i Ballús, M. Carme Segalés, Evolució bioquímica (aigua, greix, insaponificable i àcid clorogènic) durant la maduració de la garrofa ("Ceratonia siliqua") , Quaderns agraris: Núm. 12 (1990): novembre
- N. Pedrola, Ramon Clotet i Ballús, Evolució de components bioquímics de la figa ("Ficus carica", varietat "Coll de dama") durant la maduració , Quaderns agraris: Núm. 16 (1993): desembre
- A. Sabaté, Ramon Clotet i Ballús, Enric Bota Prieto, Modificacions per tractaments fitohormonals (AG i CCC) en els paràmetres bioquímics de la pera "Blanqueta" durant l'emmagatzematge , Quaderns agraris: Núm. 11 (1989): desembre
- Ramon Clotet i Ballús, La Indústria agroalimentària avui , Quaderns agraris: Núm. 27 (2002): juny