La problemàtica dels formatges de xerigot a Catalunya: brossat, mató, recuit
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Dolors Ponsati
Ramon Clotet i Ballús
Josep Mestres
D'acord amb fonts documentals lingüístiques, tècniques i antropologicoculturals, es fa una revisió del concepte de formatge de xerigot a Catalunya, incloent-hi referències des del segle XV fins avui. Simultàniament, es pren una comarca de situació central amb referència a la transhumància antiga de les ovelles, el Lluçanès, per aprofundir amb treball de camp en l'estudi. El formatge de xerigot s'obtenia de xerigot de llets d'alt contingut de sòlids (bàsicament d'ovella amb incorporacions ocasionals de cabra i de vaca) procedent de formatge quallat amb herbacol (Cynara cardunculus) i del xerigot, es precipitava per ebullició controlada i no es premsava ni se salava. A causa del procés, encara que tendre, és un formatge higiènicament segur. Segons dades tècniques esmentades es fa també evident la diferència en composició, valors nutricionals i possiblement funcionals entre un formatge fresc i el corresponent al seu xerigot. Les expressions brossat, mató i recuit es presenten com a sinònimes per la totalitat de lingüistes i tècnics, essent mató l'entrada principal. Els canvis socials, en la cabanya i en l'entorn socioeconòmic, han fet que a partir de 1910-1920 es canviés lentament de formatge de xerigot a formatge tendre, mantenint en certes àrees l'agent quallant i els noms. Es fa una crida a la recuperació de les tecnologies i els productes, tenint en compte no sols la història, sinó el possible potencial econòmic d'aquest producte en el món alimentari d'avui.
Article Details
Com citar
Ponsati, Dolors et al. “La problemàtica dels formatges de xerigot a Catalunya: brossat, mató, recuit”. Quaderns agraris, no. 25, pp. 5-41, https://raco.cat/index.php/QuadernsAgraris/article/view/220803.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Yvonne Colomer i Xena, Ramon Clotet i Ballús, Luis González-Vaqué, Ressenya del llibre El sistema alimentario: globalización, sostenibilidad, seguridad y cultura alimentaria, un breu resum del contingut , Quaderns agraris: Núm. 44 (2018): juny
- Ramon Clotet i Ballús, Eusebi Jarauta Bragulat, Yvonne Colomer i Xena, Bases de dades de disponibilitat alimentària: llacunes estadístiques i propostes de millora , Quaderns agraris: Núm. 46 (2019): juny
- Ramon Clotet i Ballús, M. Carme Segalés, Evolució bioquímica (aigua, greix, insaponificable i àcid clorogènic) durant la maduració de la garrofa ("Ceratonia siliqua") , Quaderns agraris: Núm. 12 (1990): novembre
- N. Pedrola, Ramon Clotet i Ballús, Evolució de components bioquímics de la figa ("Ficus carica", varietat "Coll de dama") durant la maduració , Quaderns agraris: Núm. 16 (1993): desembre
- R. Segarra, Ramon Clotet i Ballús, Variacions en els components bioquímics del romaní (Rosmarinus Officinalis L.) al llarg de la floració , Quaderns agraris: Núm. 13 (1990): desembre
- A. Sabaté, Ramon Clotet i Ballús, Enric Bota Prieto, Modificacions per tractaments fitohormonals (AG i CCC) en els paràmetres bioquímics de la pera "Blanqueta" durant l'emmagatzematge , Quaderns agraris: Núm. 11 (1989): desembre
- Ramon Clotet i Ballús, La Indústria agroalimentària avui , Quaderns agraris: Núm. 27 (2002): juny