Resum
La pandemia causada por el virus SARS-CoV-2 ha dado lugar a un incremento exponencial del número de personas trabajadoras que prestan servicios a distancia, especialmente a través del teletrabajo, lo que ha motivado la aprobación del RD-Ley 28/2020 a fin de dotar a esta forma de trabajo de un régimen jurídico más apropiado que el anterior art. 13 ET. Asimismo, el trabajo a distancia ha jugado un importante papel en la conciliación de la vida familiar y laboral durante la pandemia. De hecho, entre sus ventajas es frecuente mencionar el hecho de que facilita la compatibilización de las responsabilidades familiares y las profesionales, aunque también presenta algunos riesgos desde esta perspectiva. Partiendo de estas premisas, este trabajo aborda el trabajo a distancia y su relación con la conciliación de la vida familiar y laboral desde una doble perspectiva: como herramienta de conciliación, tanto por la vía del art. 34.8 ET como en el contexto de la pandemia, planteando si el RD-Ley 28/2020 debe considerarse aplicable en estos supuestos, y respecto a los derechos de conciliación de las personas trabajadoras a distancia en virtud de esta última norma.
Drets
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
(c) IUSLABOR, 2021
Drets d'autor
IUSLabor és una revista d'accés obert, basant-se en la idea de que la posada a disposició de la investigació al públic de forma oberta i gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
En conseqüència, tot el contingut està disponible gratuïtament, sense càrrec per a les persones usuàries o la seva institució. Les persones usuàries poden llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enllaçar els textos complets dels articles d'aquesta revista sense demanar permís previ del Comitè Editor o la persona autora de l'article, sempre que es reconegui la seva autoria.
En aquest sentit, IUSLabor utilitza la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
La persona autora cedeix, de forma no exclusiva, els drets de reproducció, publicació, distribució, comunicació pública i transformació del seu treball per a la seva publicació en IUSLabor i per a la seva inclusió en les bases de dades en què la revista està indexada.
Així mateix, les persones autores autoritzen que el seu article sigui publicat amb una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
Es permet i anima a les persones autores a difondre els seus treballs publicats a IUSLabor (per exemple, en repositoris institucionals, llocs web personals o xarxes socials), referenciant sempre la seva publicació a IUSLabor.