Resum
El propòsit d’aquest estudi és descriptivament sincerment el recorregut històric de l’adagio socialista “de cada cosa segons les seves capacitats, cada cosa segons les seves necessitats”; des dels seus orígens fins als nostres dies. En aquesta descripció es dediquen una atenció especial a la paternitat intel·lectual de dicha regla de repartiment, qüestió controvertida que aspira a algun tipus de llum. Una vegada es va ubicar l’origen històric d’aquest aforisme, els casos que la importància va adquirir en el debat mantingut per les diferents escoles del socialisme utòpic francès sobre la justícia en la distribució de les càrregues i beneficis de la societat. Amb posterioritat, ens referim a la referència que feia marxar aquest límit, afirmant que la seva realització era l’últim últim que aspirava al projecte comunista. Comprobaremos com, un aspecte marxista, els assaigs empírics del comunisme –principalment a través del referent de la U.R.S.S.– es dirigeixen, menys vocacionalment, cap a la realització d’aquest ideal de justícia distribuïda. Cerraremos aquest estudi es refereix a la pervivència actual d’aquest criteri de repartiment, observant-se el mateix compte amb algun grau de realització pràctica i manteniment vigent en el debat polític-filosòfic contemporani.Paraules clau
Drets
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0.
(c) IUSLABOR, 2020
Drets d'autor
IUSLabor és una revista d'accés obert, basant-se en la idea de que la posada a disposició de la investigació al públic de forma oberta i gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
En conseqüència, tot el contingut està disponible gratuïtament, sense càrrec per a les persones usuàries o la seva institució. Les persones usuàries poden llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enllaçar els textos complets dels articles d'aquesta revista sense demanar permís previ del Comitè Editor o la persona autora de l'article, sempre que es reconegui la seva autoria.
En aquest sentit, IUSLabor utilitza la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
La persona autora cedeix, de forma no exclusiva, els drets de reproducció, publicació, distribució, comunicació pública i transformació del seu treball per a la seva publicació en IUSLabor i per a la seva inclusió en les bases de dades en què la revista està indexada.
Així mateix, les persones autores autoritzen que el seu article sigui publicat amb una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
Es permet i anima a les persones autores a difondre els seus treballs publicats a IUSLabor (per exemple, en repositoris institucionals, llocs web personals o xarxes socials), referenciant sempre la seva publicació a IUSLabor.