Resum
Aquí ens ocupem dels discursos teòrics sobre el dret a la feina emesos pels primers socialistes utòpics durant la primera meitat de segle XIX. Més concretament, rescatarem una idea que ens resulta especialment suggerent: la fonamentació iusnatural amb la que van justificar la legitimitat d'aquest dret. Davant aquest objectiu, oferirem una prèvia contextualització adreçada a fer veure la transcendència adquirida pel dret a la feina en aquesta època. Seguidament, incorporem els arguments principals que sostenen aquesta fonamentació iusnaturalista, aturant amb més detall en les aportacions de Charles Fourier, continuant, finalment, amb la reformulació de l'discurs fourerista que van fer altres pensadors de el període.
Drets
(c) IUSLABOR, 2020
Drets d'autor
IUSLabor és una revista d'accés obert, basant-se en la idea de que la posada a disposició de la investigació al públic de forma oberta i gratuïta afavoreix l'intercanvi global de coneixement.
En conseqüència, tot el contingut està disponible gratuïtament, sense càrrec per a les persones usuàries o la seva institució. Les persones usuàries poden llegir, descarregar, copiar, distribuir, imprimir, buscar o enllaçar els textos complets dels articles d'aquesta revista sense demanar permís previ del Comitè Editor o la persona autora de l'article, sempre que es reconegui la seva autoria.
En aquest sentit, IUSLabor utilitza la llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
La persona autora cedeix, de forma no exclusiva, els drets de reproducció, publicació, distribució, comunicació pública i transformació del seu treball per a la seva publicació en IUSLabor i per a la seva inclusió en les bases de dades en què la revista està indexada.
Així mateix, les persones autores autoritzen que el seu article sigui publicat amb una llicència Creative Commons Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional (CC BY-NC-ND 4.0).
Es permet i anima a les persones autores a difondre els seus treballs publicats a IUSLabor (per exemple, en repositoris institucionals, llocs web personals o xarxes socials), referenciant sempre la seva publicació a IUSLabor.