Intel·ligència artificial, big data i aplicacions contra la covid-19, i la privacitat i protecció de dades
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
El big data i l’IA han fracassat en la prevenció, però poden ser molt útils enfront de la covid-19, fins i tot per a evitar confinaments i altres restriccions de drets que provoca. La IA pot ser extremadament útil per integrar, estructurar i extreure informació i coneixement d’una ingent quantitat i varietat de big data per a la recerca biomèdica. També és útil per millorar l’atenció i la informació ciutadana i de salut, la telemedicina i l’assignació dels recursos humans i materials. Més amenaçador per a la privacitat pot ser el desenvolupament d’aplicacions, passaports biològics electrònics, sistemes de geolocalització, traçabilitat i monitoratge de persones implementats per a fer enfront a la COVID-19, especialment si se segueix el cas asiàtic. No obstant això, de moment, no sembla que sigui el que se segueix a la UE. Aquest article analitza el règim jurídic aplicable, la legitimació legal dels diferents tractaments de dades, la necessitat d’una base legal de qualitat, especialment per al cas de les apps i rastrejos. I més enllà de la base legal i de la legitimació, té en compte les necessàries garanties d’aquests tractaments massius, especialment les de les aplicacions. El Consell Constitucional francès i especialment les institucions europees han marcat el camí a seguir, amb una acció més discreta a Espanya, que al juny ha regulat amb força de llei alguns aspectes del tractament de dades de manera molt insuficient. Hi ha dos grans models europeus (PEPP-PT i el DP-3T pel qual s'ha decantat Espanya) més o menys centralitzats i més o menys segurs, així com desenvolupaments propis. I segons sembla, per a la seva utilitat han d'integrar-sota les API i desenvolupaments conjunts d'Apple i Google, fet que genera suspicàcies. Se sosté que el Dret impulsa que tecnològicament sí sigui possible maximitzar tant l'eficàcia de la lluita contra la COVID-19 com tots els nostres drets. Se sosté que el Dret impulsa que tecnològicament sí que sigui possible maximitzar l’eficàcia de la lluita contra la COVID-19 com tots els nostres drets. El tema, sens dubte, exigirà una anàlisi contínua d'experts, societat civil i autoritats de dades.
El Consejo Constitucional francés y especialmente las instituciones europeas han marcado el camino a seguir, con una acción más discreta en España, que en junio ha regulado con fuerza de ley algunos aspectos del tratamiento de datos de manera muy insuficiente. Existen dos grandes modelos europeos (PEPP-PT y el DP-3T por el que se ha decantado España) más o menos centralizados y más o menos seguros, así como desarrollos propios. Y al parecer para su utilidad deben integrarse bajo las APIs y desarrollos conjuntos de Apple y Google, lo que genera suspicacias. Se sostiene que el Derecho impulsa que tecnológicamente sí sea posible maximizar tanto la eficacia de la lucha contra la COVID-19 como todos nuestros derechos.
Article Details
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement 3.0.
Drets d'autor
Els continguts publicats a IDP estan subjectes a una llicència de Reconeixement-Sense obres derivades 3.0 Espanya de Creative Commons, el text complet de la qual es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/es/deed.ca. Així, doncs, se'n permet la còpia, distribució i comunicació pública sempre que se citi l'autor del text, la revista i la institució que els publiquen (IDP. Revista d'Internet, Dret i Política i UOC), tal com consta en la citació recomanada inclosa a cada article. No se'n poden fer obres derivades.
És responsabilitat dels autors obtenir els permisos necessaris de les imatges que estiguin subjectes a copyright.
Cessió de drets de propietat intel·lectual
L’autor cedeix sense exclusiva als editors de la revista els drets d’explotació (reproducció, distribució, comunicació pública i transformació) per a explotar i comercialitzar l’obra, sencera o en part, en tots els formats i modalitats d’explotació presents o futurs, en tots els idiomes, per tot el període de vida de l’obra i per tot el món.
L'autor ha de declarar que és l’autor original de l’obra. Els editors queden, per tant, exonerats de qualsevol obligació o responsabilitat per qualsevol acció legal que es pugui suscitar derivada de l’obra dipositada per la vulneració de drets de tercers, siguin de propietat intel·lectual o industrial, de secret comercial o qualsevol altre.
Lorenzo Cotino Hueso, Universidad de Valencia, ES
Lorenzo Cotino Hueso (www.cotino.es) és Catedràtic de la Universitat de València, Investigador de la Universidad Católica de Colombia (Proyecto “Derecho y Big Data”, Grupo de Investigación en Derecho Público y TIC). IP Proyecto I+D+i Retos MICINN “Derechos y garantías frente a las decisiones automatizadas en entornos de inteligencia artificial, IoT, big data y robótica” (PID2019-108710RB-I00, 2020-2022). Ha estat magistrat suplent del TSJ de la Comunitat Valenciana (2000-2019). Doctor i llicenciat en Dret (UVEG), màster en l’especialitat de Drets Fonamentals a Barcelona (ESADE), llicenciat i diplomat d’Estudis Avançats de Ciències polítiques (UNED). Premi Extraordinari de Doctorat, Ministeri Defensa, Exèrcit, INAP, CAC. Professor convidat a Konstanz (Alemanya), des de 2004 honorari a la Universitat Nacional de Colòmbia; també estades de recerca a Utrecht (Països Baixos) i Virgínia (Estats Units d’Amèrica). Investigador principal de 15 projectes de recerca, membre d’altres 21, autor de 10 llibres i coordinador de 14, a més de 140 articles o capítols científics. Ha impartit més de 300 ponències i conferències. Dirigeix la xarxa http://www.derechotics.com/ des de 2004 i des de 2019 és cofundador de la xarxa DAIA (Dret Administratiu de la Intel·ligència Artificial). Professor de la Universitat d’Alcalá (2005-), la UOC (2012-) i la UNIR (2014-). ORCID 0000-0003-2661-0010. http://www.researcherid.com/rid/h-3256-2015.
Articles més llegits del mateix autor/a
- Lorenzo Cotino Hueso, L'obligació de relacionar-se electrònicament amb l'Administració i les seves escasses garanties , IDP. Revista d'Internet, Dret i Política: Núm. 26 (2018)