Competències interculturals i relació assistencial en el camp de la salut mental
PDF
PDF (Castellano)


Citacions a Google Acadèmic

Com citar

Leal Rubio, José. “Competències interculturals i relació assistencial en el camp de la salut mental”. Educació social. Revista d’intervenció socioeducativa, no. 54, pp. 142-9, doi:10.34810/EducacioSocialn54id267200.


Resum

Els darrers anys molts professionals han centrat el seu interès en la lluita pel dret de totes les persones, independentment de la seva condició, a rebre atenció sanitària, conscients que entre els col·lectius amb més risc de desatenció es troben els “sense papers”. Les lleis restrictives actuals transmeten la idea que els migrants irregulars són els principals responsables de la seva precària situació, i permetre’ls l’accés als serveis de salut és considerat un acte de “generositat” a càrrec de l’Estat. Idea, tanmateix, que s’oposa a la llei de drets humans. Existeix, doncs, una bretxa en l’atenció a la salut entre persones nadiues i immigrants, que cal eliminar mitjançant polítiques d’atenció a les persones partint de les seves particularitats culturals. En un sentit ampli, la vivència de la salut i la malaltia és una construcció social que depèn dels valors de cada cultura, i que una pràctica assistencial centrada en la persona ha de tenir en compte.

Paraules clau

vulnerability, migration, interculturality, mental health, cultural specificity, healthcare practice vulnerabilitat, migració, interculturalitat, salut mental, particularitat cultural, pràctica assistencial vulnerabilidad, migración, interculturalidad, salud mental, particularidad cultural, práctica asistencial
https://doi.org/10.34810/EducacioSocialn54id267200
PDF
PDF (Castellano)

Referències

Bennegadi R.; Mitic-Gutiérrez Y.Training of Health Professionals [back-ground paper for the AMAC Project]. Minkowska Center.

Cohen-Emerique M. La négociation/médiation interculturelle, phase essentielle dans l’intégration des migrants et dans la modification des attitudes des acteurs sociaux charés de leur intégration. París: Via sociale, 1999.

Leal Rubio J. “Salud mental y diversidad(es): trabajar en red”. Dins: Vertex: Revista Argentina de Psiquiatría, 2005, XVI, p. 114-122.

OMS.Migración Internacional, Salud y derechos Humanos. OMS, 2005.

Sayed-Ahmad Beiruti N.; García Galán R.; González Rojo E. (coords). Monografía I Salud Mental en la inmigración. Granada: Editat per l’Escuela Andaluza de Salud Pública.

U.S. Department of Health and Human Services. Office of Minority Health. National Standards for Culturally and Linguistically Appropriate Services in Health Care [Executive Summary. En castellà]. Washington D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. Office of Minority Health; 2001.

VV. AA. Instrumento para la valoración de la competencia intercultural en la atención en Salud Mental. Hacia la equidad en Salud. Madrid, 2012.http://www.mspsi.gob.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/pro-mocion/desigualdadSalud/docs/Competencia_Intercultural_accesible.pdfhttps://www.aen.es/docs/Competencia_Intercultural_accesible.pdf