Resum
A l’inici del segle XXI, es presenten noves exigències de canvi en l’educació. Homes i dones de més de 55 anys anhelen ampliar els seus coneixements per a participar de manera més activa i completa en el canviant món que vivim, i volen relacionar-se més activament amb el medi on viuen els seus anys de maduresa. Mai un moviment educatiu d’aquestes característiques no ha passat tan desapercebut per a tants pedagogs. L’educació permanent suposa una ruptura amb el passat i una opció per al futur i es planteja com “el sistema dels sistemes educatius” amb importants repercussions per a l’educació. Preocupar-se per la participació de la gent gran és una qüestió central en l’agenda gerontològica actual.
Paraules clau
Referències
Associació Catalana d’Universitats públiques (2008), Llibre Blanc de la Universitat de Catalunya. Nexe Impressions, SL. Barcelona
Carta dels drets i deures de la gent gran de Catalunya (2003), Generalitat de Catalunya.
CEPE (2007), Declaración Ministerial de León. IMSERSO.
Consejo Europeo de Lisboa (2000), Conclusiones de la presidencia [en línea]. Disponible en: http://www.europarl.europa.eu/summits/lis1_es.htm[Consulta: 10 juny 2008]
Consejo de la Unión Europea (2001), Informe sobre los futuros objetivos precisos de los sistemas de educación y formación [en línea]. Madrid: CIDE-MEC Disponible en: http://ec.europa.eu/education/policies/2010/doc/rep_fut_obj_es.pdf [Consulta: 10 juny 2008]
Delors, J. et als. (1996), La educación encierra un tesoro. Informe a la UNESCO de la Comisión Internacional sobre la educación para el siglo XXI. Santillana/UNESCO. Madrid.
European Commission (2005), Population in Europe 2004. European Communities. Brussels.
Gelpi, E. (1990), Educación Permanente. Problemas laborales y perspectivas educativas. Ed. Popular. OEI, Quinto Centenario. Madrid.
Holgado Sánchez, M.A. (1999): Actas del III Encuentro Nacional de Pro-gramas Universitarios para Personas Mayores. Publicaciones Universidad Pontificia de Salamanca.
Holgado, M.A.; Lampert, E. (2002), Evaluación de la Universidad de la Experiencia. Desafíos y Perspectivas para el siglo XXI. Publicaciones Universidad Pontificia de Salamanca.
IMSERSO (1995), Las personas mayores en España. Perfiles. Reciprocidad familiar. Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Madrid.
IMSERSO (1996), Asociaciones de personas mayores en España. Panorámica del Movimiento Asociativo. Guía-Directorio. Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Madrid.
IMSERSO (1997), Participación social de las personas mayores. Ministerio de Trabajo y Asuntos Sociales. Instituto de Migraciones y Servicios Sociales. Madrid.
IMSERSO (2004), Las Personas Mayores en España. Informe 2004. Observatorio Permanente de Mayores. Madrid. (En premsa)
IMSERSO (1999), Informe de Evaluación del Plan Gerontológico. Col. Observatorio de Personas Mayores, n. º 1. Madrid.
Informe Gaur (1975): La situación de los ancianos en España, Confederación Española de Cajas de Ahorro. Madrid.
Llibre blanc de la gent gran activa (2002), Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social.
Llibre blanc de la gent gran amb dependència (2002), Generalitat de Catalunya, Departament de Benestar Social.
López, C. (2002): “Perspectivas del envejecimiento mundial”. Educación Social – Revista de intervención socioeducativa, nº22 (pp.31-49). Editada per EUTSES Pere Tarrés. Barcelona.
Paz, X. (1984), Educación de adultos y educación permanente, Humanitas. Barcelona.
Pérez, L. (2006), Las personas mayores en España. Informe. IMSERSO.
Pérez, L. (2008), Las estructura social de la vejez en España. Nuevas y viejas formas de envejecer. IMSERSO.
Pla integral de la gent gran (1993), Generalitat de Catalunya. Dept. de Benestar Social.
Sarramona, J. (2001), Metodologia d’investigació (qualitativa, quantitativa). Document policopiat.
Sarramona, J. (2004), Factores e indicadores de calidad en la educación.España: Ediciones Octaedro, S.L.Barcelona.
Stufflebeam, D.L.; Shinkfield, A.J. (1995), Evaluación sistemática. Guía teórica y práctica. MEC/ Paidós. Barcelona.
UNECE (2003), Ageing populations. Opportunities and challenges for Europe and North America. United Nations. Geneve.
United Nation (2002): Madrid internacional plan of action on ageing. NY: UN.WHO/NMH/NPH/02.8 (2002): Active aging a policy framework. Availa-ble online at http://www.who.int/hpr/aging/ActiveAgeingPoliyFrame.pdf. [Consulta: 12 juny 2010]
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull