Resum
La definició de participació té matisos i gradacions que van des del simple fet d'informar les persones i col·lectius interessats en una acció o projecte fins a la cogestió dels serveis i activitat, passant per diferents combinacions segons el moment i lloc on s'apliquen. La participació pot tenir aplicacions diferents, tractar nivells concrets o bé tenir un abast més ampli. En una primera part s'introdueix el context i les utilitats de la participació. Seguidament es fa una reflexió sobre la participació dins de les entitats. I per últim fa referència al desenvolupament del paper de les entitats en els mecanismes que estableix el sector públic per a definir polítiques públiques.Paraules clau
Referències
Adelantado, J. (Coord.) (2000), Cambios en el Estado del Bienestar. Icaria. Barcelona.
Beck, U. (1998), La sociedad del riesgo. Paidós. Barcelona.
Blanco, l.; Goma, R. (2002), Gobiernos locales y redes participativas, pp.21-42. Ariel Social. Barcelona
Bonazzi, G. (1994), Historia del pensament organilzariu. Eumo editorial.
Vico Castiñeira, A. (Coord) (2002b), Llibre blanc del tercer sector civicosocial. Document de síntesi, Generalitat
de Catalunya. Centre per a la participació ciutadana (2002), Que podemfer per millorar la participació de les
associacions del nostre municipi? Memoria del taller realitzat en data 7 de març: 2002, Patronat Flor de Maig. Diputació de Barcelona. Barcelona.
Coston, J. M. (1998), "A Model and Typology of Governa mental-NGO Relationship", a Nonprofit and Voluntary
Sector Quarterly, Vol. 27, núm. 3, pp. 358-382. Sage. London.
Esping-Andersen, G. (2000), Fundamentos sociales de las economias postindustriales, Ariel, Barcelona.
Handy, C. B. ( 1990), Understanding Voluntary Organizarions. Penguin Books. London.
Pujol, P. (2003), Entorn en transformació i tercer sector. Capacirats organirzatives, prestació de serveis i rol polí-
tico (tesi doctoral). Departament de Ciencia Política i de l' Administració de la Universitat Autonoma de Barce-lona. Barcelona.
Riva, de la (2002), El Tercer Sector visto desde dentro. La renovación de las ONG y los retos de la exclusión social. Fundación Esplai. Barcelona.
Salamon. L. M.; Anheier, H. K ( 1996), The Emerging Non-Pro]it Sector. Manchester University Press. Manchester.
SeDee, P. M. ( 1995a), La quinta disciplina. Granica. Barcelona.
Subirats, J.; Pujol, P. (2003), "Entitats i administracions: parella de fet o matrimoni de co nveniencia?" a Parici, 1. M. El primer congrés de les associacions de Barcelona. Metodologia i conclusions. Dossiers Barcelona Asso-ciacions. Ajuntament de Barcelona. Barcelona.
Vernis, A. (2004), Los retos en la gestión de las organizaciones no lucrativas. Claves para el fortalecimiento insti-tucional del tercer sector. Ed. Granica. Barcelona.
Vidal,I. (2001), Llibre blanc de l ' Economia Social a Catalunya. Departament de Treball. Generalitat de Catalunya
. Barcelona.
Drets
Drets d'autor
Educació social. Revista d'intervenció socioeducativa es publica en accés obert sota la llicència Creative commons reconeixement-nocomercial (by-nc): es permet l’ús del seu contingut sempre que se citi l’autor o l’autora i la publicació, amb la seva adreça electrònica exacta. Es permet la generació d’obres derivades sempre que no se’n faci un ús comercial. Tampoc no es pot utilitzar l’obra original amb finalitats comercials.
El copyright © de la revista pertany a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Universitat Ramon Llull