Modelització macroscòpica dels canvis físics i químics. Un diàleg constant entre observació, interpretació, experimentació i argumentació
Article Sidebar
Citacions a Google Acadèmic
Main Article Content
Aureli Caamaño
Col·legi de Llicenciats de Catalunya, Barcelona
Josep Corominas
Col·legi de Llicenciats de Catalunya, Barcelona
En aquest article es presenta una seqüència d’activitats que tenen com a objectiu aprendre a diferenciar els canvis físics dels canvis químics i a identificar les substàncies que reaccionen i es formen en les reaccions químiques. Els canvis que s’investiguen se seqüencien atenent als canvis que tenen lloc quan no es fa cap acció externa, als que es produeixen quan escalfem les substàncies o hi fem passar un corrent elèctric i, finalment, als que tenen lloc quan posem en contacte dues substàncies. Cada activitat es porta a terme a través d’un procés d’indagació i modelització macroscòpica en set etapes.
paraules clau: Canvis físics i químics, reacció química, modelització, indagació.
paraules clau: Canvis físics i químics, reacció química, modelització, indagació.
Article Details
Com citar
Caamaño, Aureli; and Corominas, Josep. “Modelització macroscòpica dels canvis físics i químics. Un diàleg constant entre observació, interpretació, experimentació i argumentació”. Educació química, no. 27, pp. 19-26, https://raco.cat/index.php/EduQ/article/view/383750.
Biografies de l'autor/a
Aureli Caamaño, Col·legi de Llicenciats de Catalunya, Barcelona
És doctor en química per la Universitat de Barcelona (UB) i graduat en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Ha estat catedràtic de física i química de secundària a Barcelona i ha impartit nombrosos cursos de formació a Espanya i Llatinoamèrica. És autor de diversos llibres i monografies i de més de cent articles sobre l’ensenyament de les ciències i de la química. És coeditor de les revistes Alambique i EducacióQuímica EduQ.Josep Corominas, Col·legi de Llicenciats de Catalunya, Barcelona
És llicenciat en ciències químiques per la Universitat de Barcelona. Ha estat professor de física i química a l’Escola Pia de Sitges. Ha impartit nombrosos cursos de formació del professorat tant de física com de química i ha escrit nombrosos articles sobre treballs pràctics en diverses publicacions nacionals i estrangeres. També ha col·laborat en diversos llibres de didàctica de la química.Articles més llegits del mateix autor/a
- Aureli Caamaño, Tipos de reacciones químicas , Educació química: Núm. 27 (2020)
- Jordi Cuadros, Fina Guitart, Aureli Caamaño, Pere Grapí, Premis als Treballs de Recerca de Batxillerat de la SCQ (2015-2020): una anàlisi reflexiva , Educació química: Núm. 26 (2020)
- Aureli Caamaño, Fina Guitart, Pere Grapí, L’ensenyament del concepte element químic i de la taula periòdica a l’educació secundària , Educació química: Núm. 25 (2019)
- Fina Guitart, Pere Grapí, Aureli Caamaño, Editorial , Educació química: Núm. 25 (2019)
- Fina Guitart, Pere Grapí, Aureli Caamaño, Presentació de la monografia: «Treballs de recerca de batxillerat» , Educació química: Núm. 26 (2020)
- Aureli Caamaño, Fina Guitart, Pere Grapí, Editorial , Educació química: Núm. 27 (2020)
- Aureli Caamaño, Pere Grapí, Fina Guitart, Monografia: «Substància química» , Educació química: Núm. 28 (2021)
- Aureli Caamaño, Fina Guitart, Pere Grapí, Presentació de la monografia: 30 números d’Educació Química EduQ , Educació química: Núm. 30 (2022)
- Aureli Caamaño, Energía, espontaneidad y equilibrio - Ressenya , Educació química: Núm. 30 (2022)
- Aureli Caamaño, L’elaboració del concepte de substància química al llarg de l’educació secundària. De les propietats d’una substància a la seva composició i estructura , Educació química: Núm. 28 (2021)